Πάνε για νέο πάγωμα εκποιήσεων μέχρι τέλη Ιουλίου

Παράθυρο για στοχεύμενο πάγωμα των εκποιήσεων μέχρι τέλος Ιουλίου άνοιξε χθες η Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ), για να αποφευχθεί η οριζόντια αναστολή των πλειστηριασμών που επιδιώκει η Βουλή, κάτι που θα προκαλούσε, σύμφωνα με την ΚΤ, αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα.

Κατά τη χθεσινή συζήτηση 13 προτάσεων νόμου στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο εκπρόσωπος της ΚΤ εξέφρασε την ετοιμότητα να συζητήσει στοχευμένες προτάσεις για αναστολή των εκποιήσεων μέχρι την 31η Ιουλίου, ειδικότερα για περιπτώσεις που αφορούν κύρια κατοικία αξίας μέχρι €350 χιλ. και μικρή επαγγελματική στέγη αξίας μέχρι €150 χιλ. Όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος της ΚΤ, η συγκεκριμένη προσέγγιση δεν θα δημιουργήσει ατέρμονες διαδικασίες για τις εκποιήσεις.


Η πρόεδρος της επιτροπής και αναπληρώτρια πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, κάλεσε την ΚΤ να περιλάβει στην στοχευμένη  αναστολή των εκποιήσεων που θα εφαρμοστεί και τη γεωργική γη αξίας μέχρι €150 χιλ. Ο εκπρόσωπος της ΚΤ ανέφερε πως θα εξεταστεί η συγκεκριμένη εισήγηση.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών Διονύσης Διονυσίου, ανέφερε πως το υπουργείο συζητά τη στοχευμένη αναστολή των εκποιήσεων, ενώ εκ μέρους του Συνδέσμου Τραπεζών ο Μιχάλης Κρονίδης ανέφερε πως είναι στη διάθεση του υπουργείου να συζητήσουν αναστολή των εκποιήσεων μέχρι το τέλος Ιουλίου. Πάντως, ο βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Άγγελος Βότσης κάλεσε τις τράπεζες να προχωρήσουν σε εθελοντική αναστολή των εκποιήσεων των ενυπόθηκων ακινήτων. Σήμερα αναμένεται να συνέλθει το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Τραπεζών για να αξιολογήσει την πρόταση που τέθηκε στη Βουλή. Όπως μας λέχθηκε, διαφορετική ερμηνεία δίνεται από τους Ευρωπαίους επόπτες και τους ξένους οίκους αξιολόγησης εάν το πάγωμα των εκποιήσεων γίνει εθελοντικά από τις τράπεζες και άλλα μηνύματα εάν γίνει διά νόμου.

Στον πάγο για 13 μήνες

Εάν παγοποιηθούν για άλλη μια φορά οι εκποιήσεις, η συνολική αναστολή τους από την ημέρα που εμφανίστηκε ο κορωνοϊός στην Κύπρο θα ανέλθει στους 13 μήνες. Η πρώτη αναστολή εφαρμόστηκε από τις 18 Μαρτίου μέχρι τις 18 Ιουνίου 2020. Οι τράπεζες προχώρησαν εθελοντικά σε καθολική αναστολή, σε μια προσπάθεια να συνδράμουν στις προσπάθειες ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας. Λόγω της συνέχισης της πανδημίας, στις 15 Μαϊού 2020 ο Σύνδεσμος Τραπεζών αποφάσισε την επέκταση της αναστολής των ενυπόθηκων ακινήτων μέχρι την 31η Αυγούστου. Από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο επανήρχισαν οι εκποιήσεις, για να ανασταλούν εκ νέου, στοχευμένα, από τις 21 Δεκεμβρίου μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2021, καθώς είχε εγκριθεί πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για πάγωμα των εκποιήσεων για την κύρια κατοικία αξίας €350 χιλ. και τη μικρή επαγγελματική στέγη.

Μηχανισμός επιβεβαίωσης χρέους


Το Υπουργείο Οικονομικών άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο να συζητήσει διαδικασία για την επιβεβαίωση του υπολοίπου του χρέους ενός δανείου. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Διονύσης Διονυσίου, δήλωσε πως το υπουργείο είναι ανοικτό να συζητήσει έναν μηχανισμό επιβεβαίωσης χρέους του δανειολήπτη, ο οποίος θα  περιλαμβάνει ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε να μην διαταραχθεί το σύστημα. Ο κ. Διονυσίου ξεκαθάρισε πως η επιβεβαίωση του χρέους δεν αποτελεί λόγο για να σταματά η διαδικασία εκποιήσεων.

Μπλόκο για αλλαγές

Υπουργείο Οικονομικών, ΚΤ και Σύνδεσμος Τραπεζών διαφωνούν με τις 13 προτάσεις νόμου των αντιπολιτευόμενων κομμάτων. Όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, οι αλλαγές στον νόμο θα οδηγήσουν σε αύξηση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών και σε υποβάθμιση της οικονομίας. Σημείωσε, επίσης, πως οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών είναι παράλληλες με τη ρευστοποίηση της εξασφάλισης. Ο εκπρόσωπος της ΚΤ ξεκαθάρισε πως δεν συμφωνεί με οριζόντιο πάγωμα των εκποιήσεων, καθώς θα προκληθεί τεράστιο πρόβλημα. Όπως είπε, θα υποβαθμιστεί η οικονομία, θα επηρεαστεί το τραπεζικό σύστημα, ενώ δεν θα υπάρχουν κίνητρα για να γίνονται βιώσιμες αναδιαρθρώσεις. Είπε, ακόμα, πως οι ενέργειες που γίνονται στην Κύπρο δυνατό να παραβαίνουν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Τόνισε την ανάγκη να ποροχωρήσει η τροποποίηση του νόμου περί δικαστηρίων, ώστε να δημιουργηθεί ειδική δικαιοδοσία, στην οποία θα προσφεύγουν οι δανειολήπτες για χρηματοοικονομικές διαφορές. Όπως είπε, εάν τροποποιηθεί με ικανοποιητικό τρόπο ο νόμος, το πρόβλημα θα χτυπηθεί στη ρίζα του και θα λαμβάνονται έγκαιρα αποφάσεις από τα δικαστήρια.

Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τραπεζών δήλωσε πως οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, κατά τους έλεγχους στις κυπριακές τράπεζες, έχουν διαμηνύσει πως οι αλλαγές στη διαδικασία των εκποιήσεων θα προκαλέσουν προβλήματα στα κεφάλαια τους. Είπε πως στο παρόν στάδιο δεν προγραμματίζεται η εκποίηση κύριας κατοικίας, επισημαίνοντας πως ήδη έχουν εγκριθεί 500 αιτήσεις δανειοληπτών για να συμμετάσχουν στο Σχέδιο Εστία, ενώ ετοιμάζεται και σχέδιο Εστία 2, για 600 μη βιώσιμους δανειολήπτες.

Η AD HOC ΕΠΙΤΡΟΠΉ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Οι προτάσεις νόμου των αντιπολιτευόμενων κομμάτων θα προωθηθούν στην Ολομέλεια αν δεν προχωρήσει, με ικανοποιητικό τρόπο για την αντιπολίτευση, το υπό συζήτηση νομοσχέδιο περί Δικαστηρίων, το οποίο θα συζητηθεί εκ νέου σήμερα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών. Κάποιες προτάσεις νόμου ενδεχομένως να αποσυρθούν σε περίπτωση που η κυβέρνηση συναινέσει να ενσωματωθούν οι τροπολογίες των κομμάτων στο επίμαχο νομοσχέδιο, το οποίο μάλιστα αποτελούσε και την προϋπόθεση που έθεσαν ΕΔΕΚ και τη Αλληλεγγύη για να στηρίξουν τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021. Με τις τροπολογίες των συγκεκριμένων κομμάτων διευρύνονται οι δικαιούχοι δανειολήπτες που μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να αμφισβητήσουν το ύψος του χρέους και παράλληλα θα σταματά η εκποίηση του ακινήτου μέχρι τη λήψη απόφασης. Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών αποφάσισαν τη σύσταση Αd Ηoc επιτροπής, η οποία θα επιδιώξει να συγκέρασει τις 13 προτάσεις νόμου. Τα μέλη της επιτροπής θα επιδιώξουν να θεσπιστεί μηχανισμός, ο οποίος θα διαπιστώνει το ακριβές ποσό της οφειλής ενός μη εξυπηρετούμενου δανείου, κάτι που θεωρείται ως το μεγαλύτερο εμπόδιο στην επίτευξη αναδιαρθρώσεων και την αποφυγή εκποιήσεων.

  Eλευθερία Παϊζάνου