Από Κάβο Γκρέκο... Πάφο ο Πάμπος, η «ταξιδιάρα χελώνα» (χάρτης)


Το γύρο  του διαδικτύου κάνει μία χελώνα Καρέτα, που ακούει στο όνομα «Πάμπος», καθώς όπως φαίνεται είναι μία «ταξιδιάρα ψυχή».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το BirdLife Cyprus, κατά τη διάρκεια παρακολούθησης 12 χελωνών με δορυφορικό πομπό, οι οποίες έχουν σωθεί και στις περισσότερες έχουν δώσει όνομα οι ίδιοι οι ψαράδες, ο «Πάμπος» ξεχώρισε και τράβηξε την προσοχή τους.


Ο Πάμπος είναι μια αρσενική χελώνα βάρους 43 κιλών και μήκους 71 εκατοστών, η οποία παγιδεύτηκε και εν τέλει απελευθερώθηκε από δίχτυα τον περασμένο Μάρτιο.


Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χελώνες, ο Πάμπος φαίνεται να κινείται συνεχώς, και κατά τις πρώτες εβδομάδες παρακολούθησης μετακινόταν κατά μήκος του κόλπου Αμμοχώστου, με περιστασιακές εμφανίσεις στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή του Κάβο Γκρέκο.

Στις 19 Απριλίου, ο Πάμπος άφησε πίσω του το Κάβο Γκρέκο και κατευθύνθηκε προς τον Κόλπο Επισκοπής, στον οποίο έφτασε στις 24 Απριλίου. Στη συνέχεια πέρασε ένα μήνα κοντά στον Κόλπο Επισκοπής και έπειτα συνέχισε προς την ακτή κοντά στο αεροδρόμιο της Πάφου.

Στις 30 Μαΐου άφησε πίσω του το νησί μας με κατεύθυνση δυτικά και αυτές τις μέρες βρίσκεται κοντά στην Τυνησία.

Η περίεργη συμπεριφορά του Πάμπου φανερώνει ότι μάλλον πρόκειται για μεταναστευτική χελώνα που ταξίδεψε στην Κύπρο για να ζευγαρώσει, και όχι χελώνα κάτοικο της περιοχής. «Είναι συναρπαστικό αν σκεφτούμε ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες οι απόγονοί του θα γεννηθούν στις αμμώδεις παραλίες μας. Και ελπίζουμε, ότι μέσα από το έργο μας, οι νέες αυτές χελώνες θα είναι πιο ασφαλείς από την παρεμπίπτουσα αλιεία», αναφέρει το BirdLife Cyprus.

Το ταξίδι του Πάμπου μέχρι σήμερα:


Πηγή: philenews