Παλιές αναπτύξεις στραγγαλίζουν την Αχερίτου (εικόνες)


Σε μια περιοχή που νιώθει όσο καμία την ανάσα των Τούρκων εισβολέων και η οποία παλεύει να διατηρηθεί ζωντανή μετά το 1974, ένα διττό πρόβλημα ταλαιπωρεί πολλούς κατοίκους και προκαλεί αγανάκτηση στις τοπικές Αρχές. Από τη μία δεκάδες κάτοικοι αναγκάζονται να διαβιούν σε συνθήκες που παραπέμπουν σε υπανάπτυκτη χώρα, λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε από εγκαταλελειμμένες αναπτύξεις και από την άλλη, τα νέα ζευγάρια δεν έχουν επιλογή παρά να φύγουν από την κοινότητα, επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμα οικόπεδα. 

Δεκάδες ημιτελείς κατοικίες, σε δύο μεγάλες αναπτύξεις στην κοινότητα Αχερίτου στην ελεύθερη Αμμόχωστο, έχουν αφεθεί εδώ και περίπου μία δεκαετία στο έλεος του χρόνου και έγιναν εστία τρωκτικών, ενώ σε πολλές από αυτές, καταφεύγουν άστεγοι, όπως καταδεικνύουν οι φωτογραφίες που εξασφάλισε ο «Φιλελεύθερος». Το Κοινοτικό Συμβούλιο αδυνατεί, λόγω κόστους, να προβεί σε καθαρισμό των εγκαταλελειμμένων κατοικιών, με τον κοινοτάρχη, Μιχάλη Καούνα, να καλεί το κράτος να βρει τρόπο για να τις ολοκληρώσει, προκειμένου να βοηθηθούν νεαρά ζευγάρια.  

Τραγική είναι η κατάσταση για τις περίπου 30 οικογένειες που αγόρασαν σπίτι στη μία από τις αναπτύξεις. Πρόκειται για ένα οικισμό με 70 κατοικίες, που δεν διαθέτει βασικές υποδομές, όπως δρόμους και πεζοδρόμια, με την παροχή νερού να γίνεται με το σταγονόμετρο. 

«Ζούμε σε τριτοκοσμικές συνθήκες», ανέφερε ο Μιχάλης Μιχαήλ, που ζει με την οικογένειά του σ’ ένα από τα σπίτια του οικισμού. Όπως λέει, απέστειλε σωρεία επιστολών, ζητώντας την παρέμβαση των κρατικών υπηρεσιών για την ολοκλήρωση των κοινωφελών έργων. «Ζούμε με την ακαθαρσία έξω από τα σπίτια μας. Ζούμε σ’ ένα συγκρότημα όπου υπάρχουν άκτιστα σπίτια, που συσσωρεύουν τρωκτικά. Έχουμε επίσης σοβαρότατα προβλήματα κοινής διαβίωσης, επειδή δεν είναι αρκετή η παροχή νερού για ν’ ανταποκρίνεται στις ανάγκες των οικογενειών».

Οι κάτοικοι στον οικισμό ζητούν τα προφανή και τα αυτονόητα. «Κάνω σκέψεις, πέραν από αυτούς με τους οποίους επικοινώνησα, να εμπλέξω και τη βρετανική Ύπατη Αρμοστεία, διότι οι περισσότεροι εδώ είναι Βρετανοί και διερωτώνται με τα χάλια της Κυπριακής Δημοκρατίας, διότι οι νομοθεσίες μας είναι τέτοιες που δεν εφαρμόζονται από τα θεσμικά όργανα».

Αδιανόητη χαρακτηρίζει την κατάσταση Βρετανή υπήκοος, που διαμένει στον οικισμό. «Πρέπει να φτιάξουν τους δρόμους και τα πεζοδρόμια και να τοποθετήσουν φωτισμό. Είναι έτσι εδώ και πολύ καιρό. Δεν ξέρουμε πλέον τι επιλογές έχουμε».

Πνιγμένο στα ψηλά χόρτα και τις ακαθαρσίες, είναι το δεύτερο εγκαταλελειμμένο συγκρότημα που περιλαμβάνει 30 ημιτελείς κατοικίες.  

«Έχουμε εδώ και πολλά χρόνια αυτό το σοβαρότατο πρόβλημα με τις εγκαταλελειμμένες αναπτύξεις, οι οποίες λόγω οικονομικών προβλημάτων των ιδιοκτητών, βρίσκονται στις τράπεζες. Εμείς έχουμε στείλει σωρεία επιστολών στους ιδιοκτήτες και την Επαρχιακή Διοίκηση, για να αναλάβει κάποιος την ευθύνη για να εκτελεστούν κάποια έργα για την υδατοπρομήθεια και για πεζοδρομοποίηση», ανέφερε ο κοινοτάρχης Αχερίτου, υποδεικνύοντας πως είναι αδύνατο για την ακριτική κοινότητα να επωμιστεί αυτό το κόστος. «Ως Κοινοτικό Συμβούλιο καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες και πιέζουμε τους ιδιοκτήτες για να καθαρίσουν τους χώρους, επειδή προκύπτουν σοβαρά προβλήματα ασφάλειας και υγείας των περιοίκων». 

«Να τα πάρει το κράτος»

Τονίζοντας πως εδώ και δέκα χρόνια δεν έχουν παραχωρηθεί από το κράτος οικόπεδα για νέα ζευγάρια, όπως γίνεται σε άλλες ακριτικές περιοχές, ο κ. Καούνας απηύθυνε έκκληση προς το κράτος και τη Βουλή, να βρουν φόρμουλα προκειμένου να μπορεί να γίνει, σε ειδικές περιπτώσεις, εκμετάλλευση των εγκαταλελειμμένων αναπτύξεων.

«Θεωρώ πως θα μπορούσε να βρει το κράτος μια φόρμουλα να αγοράζει τέτοιου είδους οικοδομές, για να βοηθήσει τα νεαρά ζευγάρια. Αυτό που γίνεται στις ακριτικές περιοχές σωστό, ωστόσο, αντί να ψάχνουμε για νέα οικόπεδα και η διαδικασία να είναι χρονοβόρα, υπάρχουν αυτές οι έτοιμες οικοδομές που μπορεί να επιδιορθωθούν. Κάποτε πολιτικός αρχηγός μεγάλου κόμματος είπε πως δυσκολεύεται ο κόσμος, δεν μπορεί να κτίσει και πρότεινε να κτιστούν εστίες. Εδώ είναι τώρα η ευκαιρία να το κάνουν, για να βοηθηθεί ο κόσμος».

Υπενθυμίζοντας τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, που δεν έχει νεκρή ζώνη, ο κοινοτάρχης Αχερίτου ανέφερε πως «η απραξία του κράτους εδώ και δέκα χρόνια, είχε ως αποτέλεσμα να φύγουν αρκετά νεαρά ζευγάρια από την κοινότητα. Γίνεται τώρα μια προσπάθεια ώστε να αγοραστεί γη αλλά θα χρειαστεί χρόνος. Σε 10-15 χρόνια, εάν δεν υπάρχει ο χώρος να μείνουν νεαρά ζευγάρια, θα μειωθεί πολύ ο πληθυσμός. Τόσο απλό είναι… Εμείς είμαστε 4 χιλιόμετρα έξω από το Βαρώσι. Ώσπου υπάρχει ζωή στην περιοχή μας, δίνουμε και το στίγμα της ύπαρξης στις κατοχικές αρχές». 

Γ. Χρυσαφίνης: Γίνονται προσπάθειες, αλλά…

 Κληθείς από τον «Φιλελεύθερο», να αναφερθεί στις ενέργειες του κράτους για τα προβλήματα που θέτουν οι κάτοικοι της Αχερίτου, ο έπαρχος Αμμοχώστου, Γεώργιος Χρυσαφίνης, ανέφερε πως καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να βρεθούν κάποια οικόπεδα για τα νέα ζευγάρια. «Έχει ληφθεί απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να βρεθεί γη, κάτι που πετύχαμε για παράδειγμα στο Δασάκι Άχνας, που είναι παρόμοιο το πρόβλημα. Στην Αχερίτου σε συνεργασία με τον κοινοτάρχη, έχουν βρεθεί κάποια τεμάχια και ενδεχομένως να μπορέσουμε να "κόψουμε" κάποια οικόπεδα. Από κει και πέρα το να αγοράζει το κράτος αυτές τις εγκαταλελειμμένες αναπτύξεις, ως σκέψη είναι καλή, δεν ξέρω ωστόσο εάν έρθουμε να την κοστολογήσουμε τι θα μας βγάλει». 

Σ’ ό,τι αφορά την έλλειψη βασικών οικοδομών και στην καθαριότητα των εγκαταλελειμμένων αναπτύξεων, ο κ. Χρυσαφίνης ανέφερε πως πρόκειται για ένα παγκύπριο πρόβλημα που προέκυψε από τις πτωχεύσεις επιχειρηματικών γης την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Όπως είπε, είναι αδύνατο για το κράτος ν’ αναλάβει να ολοκληρώσει ατέλειωτες υποδομές, που όφειλαν να κάνουν ιδιώτες, αφού το κόστος θα επωμιστούν οι φορολογούμενοι. 

«Το συγκεκριμένο κομμάτι του δρόμου, ωστόσο, που ζητούν στο ένα συγκρότημα θα μπορούσε να γίνει. Εμείς, αν και είναι δρόμος των δημοσίων έργων, έχουμε εμπλακεί για να δούμε κατά πόσον μπορούμε να βοηθήσουμε. Ευτυχώς τώρα μπήκε διαχειριστής, με τον οποίο ήρθαμε σε επαφή και ελπίζουμε πως θα υπάρξει θετική κατάληξη. Όσον αφορά στις ακαθαρσίες είναι θέμα του Κοινοτικού Συμβουλίου, που έχει την ευθύνη της καθαριότητας. Βεβαίως τα Κοινοτικά Συμβούλια έχουν μία δικαιολογία που στέκει, δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να καθαρίσουν τις περιοχές αυτές». 

  Ρεπορτάζ: Νατάσα Χριστοφόρου/Φιλελεύθερος