Παγώνουν προσλήψεις και προαγωγές στο Δημόσιο


Παγώνουν μέχρι το τέλος του χρόνου οι προσλήψεις και οι προαγωγές στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στο πλαίσιο της μείωσης των δημόσιων δαπανών. Σύμφωνα με το πλάνο συγκράτησης των δαπανών που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο αποτελεί αντιστάθμισμα της απώλειας των κρατικών εσόδων, αποφασίστηκε η αναστολή της πλήρωσης νέων θέσεων διορισμού και προαγωγής.

Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος», από την αναστολή εξαιρούνται οι θέσεις οι οποίες είναι στη διαδικασία πλήρωσης (δηλαδή οι υποψήφιοι που έχουν πετύχει στις σχετικές εξετάσεις και είναι στο στάδιο να καλύψουν κενές θέσεις). Επίσης από την αναστολή της πλήρωσης των νέων θέσεων πρώτου διορισμού και προαγωγής εξαιρούνται οι θέσεις στο τομέα της Υγείας και στην Αστυνομία.

Αρμόδια πηγή δήλωσε στον «Φ» πως η απόφαση της κυβέρνησης θα είναι μέχρι το τέλος του χρόνου αλλά θα επαναξιολογηθεί λαμβανομένης υπόψη της πορείας των δημόσιων οικονομικών. Υπενθυμίζεται πως το μέτρο του παγώματος των προσλήψεων και προαγωγών εφαρμόστηκε την περίοδο του μνημονίου δημοσιονομικής αναπροσαρμογής και μετά τις συστάσεις των διεθνών πιστωτών. Συνεπώς η κυβέρνηση για μερικούς μήνες θα εφαρμόσει «εσωτερικό μνημόνιο».

Με την κυβερνητική απόφαση, πλέον η Βουλή και συγκεκριμένα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, δεν θα καλείται να εγκρίνει με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς το πράσινο φως του υπουργού Οικονομικών αιτήματα από υπουργεία, ανεξάρτητες Αρχές και νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου για ξεπάγωμα εκατοντάδων θέσεων προαγωγών. Πάντως παρά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στη Βουλή εκκρεμούν αιτήματα για το ξεπάγωμα 619 θέσεων πρώτου διορισμού και προαγωγής. Οι 586 θέσεις αφορούν την Εθνική Φρουρά, οι 22 το Πανεπιστήμιο Κύπρου, οι εννέα το υφυπουργείο Καινοτομίας και δύο το κτηματολόγιο.

Κάποιες από τις θέσεις στην Εθνική Φρουρά αφορούν τους απόφοιτους τους στρατιωτικών σχολών στην Ελλάδα οι οποίοι μόλις αποφοιτήσουν προσλαμβάνονται στον κυπριακό στρατό. Επίσης, άλλος αριθμός θέσεων βρίσκονται στο τελικό στάδιο για να πληρωθούν. Πάντως, τη Δευτέρα τα αιτήματα για το ξεπάγωμα των θέσεων θα τεθούν στο μικροσκόπιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών. Δεν αποκλείεται μετά την κυβερνητική απόφαση κάποια από τα αιτήματα να μείνουν στην άκρη και να ξεπαγώσουν οι θέσεις οι οποίες είναι απόλυτα αναγκαίες.

Τσεκούρι σε δαπάνες ύψους €368 εκατ.

Παράλληλα με την αναστολή των προσλήψεων και των προαγωγών, το πλάνο συγκράτησης των δαπανών προβλέπει και μείωση των δημόσιων δαπανών κατά €368 εκατ. Το υπουργείο Οικονομικών είχε ζητήσει από όλα τα υπουργεία και υφυπουργεία καθώς και από ανεξάρτητες υπηρεσίες να υποδείξουν συγκεκριμένες εξοικονομήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν με βάση τις προβλεπόμενες από τον προϋπολογισμό του 2020 δαπάνες.

Συγκεκριμένα θα μπει ψαλίδι στις δαπάνες που αφορούσαν τα ταξίδια εξωτερικού, την εκπαίδευση προσωπικού, τα συνέδρια και τη διενέργεια μελετών. Επίσης αναστέλλεται η κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς. Σημειώνεται ότι η αποκοπή των δαπανών δεν αφορά μισθούς και ωφελήματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι, ούτε και τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Παράλληλα, έχουν δοθεί οδηγίες στους ημικρατικούς οργανισμούς να προχωρήσουν στις ανάλογες μειώσεις από τους προϋπολογισμούς τους.


ΠΗΓΗ:Philenews/Ελευθερία Παϊζάνου