Οζερσάι: Τα Βαρώσια αλλάζουν το παιχνίδι...


Οι αποφάσεις και τα βήματα της «κυβέρνησης» στο θέμα των Βαρωσίων «έχουν αλλάξει το παιχνίδι και χάλασαν την ισορροπία και στην ε/κ πλευρά», ανέφερε ο «υπουργός εξωτερικών» των κατεχομένων Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος ανέφερε ότι η λογική πως μια συνολική λύση του Κυπριακού θα περιλάμβανε το άνοιγμα των Βαρωσίων υπήρχε στην Κύπρο και γι’ αυτό η περίκλειστη είχε γίνει πόλη φάντασμα.

Αυτή η λογική που υπήρχε τόσα χρόνια, έχει πλέον αλλάξει με τα βήματα που έκανε η «κυβέρνηση», σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Οζερσάι στον «Μπαϊράκ». Με ένα μονομερές βήμα, είπε, αλλά ένα βήμα που φέρνει την «ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, πιο κοντά στο διεθνές δίκαιο.

  «Κάναμε δύο πράγματα που έπληξαν τις ισορροπίες της ελληνοκυπριακής πλευράς. Το ένα είναι τα Βαρώσια και το άλλο είναι το γεγονός ότι έχουμε έρθει στο στάδιο των γεωτρήσεων φυσικού αερίου. Οι Ε/κ που έχουν περιουσία στα Βαρώσια είναι συνέταιροί μας. Κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να μας πει ότι υπάρχει ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας και να δέσει τα χέρια μας. Πολύ σύντομα, θα εξασφαλίσουμε την οργάνωση μιας περιοδείας του Τύπου στα Βαρώσια".

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Κουντρέτ Οζερσάι υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στην νοοτροπία της ε/κ πλευράς και διερωτήθηκε γιατί αντί να το δούμε αυτό, ψάχνουμε ξανά τους ίδιους τρόπους για μια λύση. Για το φυσικό αέριο ανέφερε ότι μια συμφωνία στο θέμα μπορεί να εξευρεθεί πριν από μια συνολική λύση στο Κυπριακό και αυτό θα «έδιωχνε την ένταση». Ο κ. Οζερσάι είπε ότι μέσα σε ενάμιση χρόνο τα ΗΕ έχουν υιοθετήσει την λογική της τ/κ πλευράς και έχουν φτάσει στο σημείο να λένε ότι είναι η ε/κ πλευρά που πρέπει να συνεργαστεί με τους Τ/κ χωρίς να προτάσσει επιχειρήματα/δικαιολογίες.

Πηγή: ΚΥΠΕ