Οζερσάι: Βήμα – βήμα στο Βαρώσι…


Παίζει με την κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου και τους σχεδιασμούς για εποικισμό τής περίκλειστης πόλης ο Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος έχει επιδοθεί σε ένα ράλι σκλήρυνσης των θέσεων για το Κυπριακό μαζί με τον Έρσίν Τατάρ ενόψει της αναμέτρησης στα κατεχόμενα. Ο λεγόμενος «υπΕξ» των κατεχομένων έχει αναγάγει το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης σε λάβαρο της προεκλογικής του εκστρατείας, ενώ από την άλλη ο λεγόμενος πρωθυπουργός του κατοχικού καθεστώτος μεταβαίνει για ακόμα μια φορά στην Άγκυρα.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι σε γραπτή δήλωσή του σύμφωνα με την «Diyalog», όπως αναφέρεται στην ενημέρωση του ΓΤΠ, υποδεικνύει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά και οι άλλοι διεθνείς παίκτες αντιλήφθησαν ότι η πολιτική της τουρκοκυπριακής πλευράς για την περίκλειστη Αμμόχωστο θα υλοποιηθεί ενόσω γίνονται προσεχτικά βήματα και ότι δεν θα μπορέσουν να την εμποδίσουν.

«Οι εξελίξεις που βιώνονται τις τελευταίες μέρες δείχνουν ότι είμαστε στον σωστό δρόμο στο θέμα της πολιτικής που υλοποιούμε βήμα-βήμα στο Βαρώσι. […] Όταν πριν έξι χρόνια έθεσα επί τάπητος το όραμά μου για άνοιγμα του κλειστού Βαρωσιού υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, υπήρχαν κάποιοι που γελούσαν και το προσπερνούσαν. Τώρα πάρα πολλοί παίκτες στην τουρκοκυπριακή πλευρά και η κοινή γνώμη άρχισαν να στηρίζουν πλέον αυτή την πολιτική. Και η Τουρκία πλέον παρέχει πλήρη στήριξη σε αυτό το όραμα. Αυτές οι εξελίξεις και ειδικά η παραδοχή της ίδιας της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι δεν μπορεί να το εμποδίσει δείχνουν την κατάσταση και ότι είμαστε στον σωστό δρόμο», αναφέρει.

«Πιστεύω ότι στο διάστημα μετά τις "προεδρικές εκλογές" θα μπορέσω να εξηγήσω με τον καλύτερό τρόπο διεθνώς το όραμά μας για το Βαρώσι, χρησιμοποιώντας και το καθεστώς που τυγχάνει αποδοχής στον κόσμο και ότι θα μπορέσω να ανοίξω το κλειστό Βαρώσι στους παλιούς του κατοίκους υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση επιδεικνύοντας σεβασμό στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και εμποδίζοντας πιθανές αντιδράσεις των παικτών στον κόσμο. Οι προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου θα είναι πολύ κρίσιμες από αυτή την άποψη, δηλαδή από την άποψη του ανοίγματος του Βαρωσιού. […]», υποστηρίζει.

Από την πλευρά του ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος αναχώρησε χθες από τα κατεχόμενα για την Άγκυρα για να συναντήσει τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, σε δηλώσεις του την Κυριακή υποστήριξε ότι δεν έχουν αρμοδιότητα σύναψης συμφωνίας με καμία άλλη χώρα εκτός των εγγυητριών δυνάμεων οι Ελληνοκύπριοι.

Δημοσίευμα της «Avrupa», σύμφωνα με την ενημέρωση του ΓΤΠ, σχολιάζοντας ο Ερσίν Τατάρ τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Γαλλία, ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά παίζει ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι και δεν έχει αρμοδιότητα να συνάπτει συμφωνίες με άλλες χώρες, εκτός από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις.  

«Έτσι προστάζει το δίκαιο, όμως δυστυχώς η ελληνοκυπριακή πλευρά πάλι προβαίνει σε παρανομία», ισχυρίστηκε, υποστηρίζοντας ότι γίνονται κάποιες ρυθμίσεις που αντιβαίνουν στο πνεύμα των συμφωνιών εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της συνθήκης εγγυήσεων.  Πρόσθεσε και το εξής:

«Αυτό είναι λάθος. Η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να είναι προσεχτική, διότι η παρουσία, η ισχύς και τα βήματα που κάνει η Τουρκία σε αυτό το νησί, σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή, οι ενέργειες που κάνει μαζί με την ΤΔΒΚ είναι σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο. Με αυτό τον τρόπο συνεχίζουμε τη δουλειά μας εμείς. Όμως η ελληνοκυπριακή πλευρά εισέρχεται σε κάποιες σχέσεις κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, σε αντίθεση με τις συνθήκες εγγυήσεων. Αυτό θα αυξήσει την ένταση στην περιοχή». 

Ο Τατάρ είπε ότι θα έχουν τις απαραίτητες επαφές για το θέμα με την Τουρκία και υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να συνάπτουν τέτοιες συμφωνίες χωρίς την έγκριση της τουρκοκυπριακής πλευράς, που είναι «ένας από τους δύο ίσους λαούς» στο νησί. 

Σημειώνοντας ότι πολλές χώρες προσπαθούν να εγκατασταθούν στην περιοχή λόγω του φυσικού πλούτου που υπάρχει, ο Τατάρ επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, επιχειρεί να πάρει μέρος στον διαμοιρασμό του πλούτου προβαίνοντας σε μια νέα αδικία μετά το Σχέδιο Ανάν και την «άδικη και μονομερή», όπως τη χαρακτήρισε, ένταξη της ελληνοκυπριακής πλευράς στους κόλπους της. «Προσπαθούν να επιτεθούν στα δίκαια και δικαιώματα της Τουρκίας και στα δικά μας δίκαια και δικαιώματα για να αυξήσουν την επιρροή τους στην περιοχή», ισχυρίστηκε.