Ουδέν νεότερο από το Λιοπέτρι


Χωρίς καμιά ενημέρωση παραμένει εδώ και μήνες το Κοινοτικό Συμβούλιο Λιοπετρίου ως προς το τι θα γίνει με τις προσφορές για το έργο ανάπλασης του Ποταμού Λιοπετρίου. Γεγονός που ήδη προκαλεί έντονη δυσφορία τόσο στις Αρχές της κοινότητας όσο και στους επαγγελματίες ψαράδες που δραστηριοποιούνται στον χώρο.

Σύμφωνα με πηγές του Κοινοτικού Συμβουλίου, η εμπλοκή στην προώθηση της υλοποίησης του έργου προέκυψε μετά που οι προσφοροδότες που ενδιαφέρθηκαν υπέβαλαν προσφορές οι οποίες κυμαίνονταν πέραν των οκτώ εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή κατά πολύ πιο πάνω από τα 6,8 εκατομμύρια ευρώ που είχε υπολογισθεί η κατασκευή του.

Ως αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης η Ελεγκτική Υπηρεσία ζήτησε την κατά γράμμα εφαρμογή του Νόμου σε τέτοιες περιπτώσεις. Δηλαδή την ακύρωση της διαδικασίας προσφορών και την επαναπροκήρυξή τους, με βάση το πραγματικό κόστος του έργου, το οποίο εκ των πραγμάτων είναι κατά πολύ πιο πάνω από τα 6,8 εκατομμύρια ευρώ.

Παρά ταύτα και παρόλο που η πιο πάνω εξέλιξη σημειώθηκε εδώ και κάποιους μήνες (από το περασμένο φθινόπωρο), εντούτοις το όλο ζήτημα φαίνεται να βρίσκεται επί του παρόντος στη ναφθαλίνη, με το Κοινοτικό Συμβούλιο να είναι σαφώς ενοχλημένο.

Πηγές του Συμβουλίου ανέφεραν στον «Φ» ότι το έργο προγραμματίστηκε και εξαγγέλθηκε επί εποχής διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια, μπήκε στο ψυγείο για ένα διάστημα μετά την οικονομική κρίση και ακολούθως επαναπρογραμματίστηκε για εκτέλεση. Μάλιστα, είχε γίνει και συνέντευξη Τύπου με το Υπουργείο Γεωργίας στα γραφεία του Συμβουλίου, για να δοθεί δημοσιότητα στο μεγαλεπήβολο αυτό έργο.

Παρά ταύτα, επτά χρόνια μετά, το έργο όχι μόνο βρίσκεται στα χαρτιά, αλλά ούτε και μπορεί να λεχθεί πότε και πώς θα προχωρήσει, επισημαίνουν κύκλοι του Κοινοτικού Συμβουλίου.

Το θέμα καθίσταται αυτή την περίοδο επίκαιρο και για έναν ακόμη λόγο. Λόγω της θαλασσοταραχής το προηγούμενο διάστημα, η μπούκα του φυσικού φιορδ έχει φλομώσει, με αποτέλεσμα πολλές βάρκες να κολλούν κατά την προσπάθειά τους να εισέλθουν ή να εξέλθουν και οι χειριστές τους να δυσκολεύονται.

Επιπρόσθετα, λόγω της προοπτικής του έργου ανάπλασης η υποδομή του ποταμού ως προς τους χώρους που δένουν τις βάρκες οι ψαράδες παραμένει σχεδόν ανύπαρκτη και τα όποια έργα (μικρές αποβάθρες) τα έχουν κατασκευάσει και τα συντηρούν με δικά τους έξοδα οι ίδιοι οι ψαράδες.

Το μοναδικό φυσικό φιορδ στο νησί

Στο Λιοπέτρι επίσης θεωρούν ότι η ανάπλαση του ποταμού, του μοναδικού φυσικού φιορδ στο νησί, θα αποτελέσει τη βάση για τη μελλοντική τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της κοινότητας. Ιδιαίτερα μέσα από την προοπτική της ενοποίησης και της συγκρότησης δήμου, με την Αγία Νάπα και τη Σωτήρα. Η δημιουργία γέφυρας που θα ενώνει από νότια προς βόρεια τις όχθες του ποταμού, καφετεριών, πλατείας με πλακόστρωτο κ.λπ. θα αποτελέσουν, τονίζουν στο Λιοπέτρι, το νοτιότερο παραλιακό τμήμα του νέου δήμου, σε συνέχεια του παραλιακού μετώπου της Αγίας Θέκλας που ανήκει στη Σωτήρα, αλλά και της μαρίνας και κατ’ επέκταση του παραλιακού μετώπου της Αγίας Νάπας.

Ένα παραλιακό μέτωπο που θα είναι το μεγαλύτερο για μία και μόνο Δημοτική Αρχή στην Κύπρο και το οποίο θα δώσει την ευκαιρία και στο Λιοπέτρι, που σήμερα μειονεκτεί, να μπει δυναμικά στον τουριστικό χάρτη του νησιού. 

Η μόνη ενημέρωση που είχε, σε ανεπίσημο επίπεδο πάντως, η κοινότητα Λιοπετρίου, και αυτή πριν από μερικές βδομάδες, ήταν ότι καταβάλλονται προσπάθειες να βρεθεί λύση.

«Ωστόσο ο καιρός περνά και λύση δεν μας ανακοινώνεται», δηλώνουν στο Κοινοτικό Συμβούλιο.


ΠΗΓΗ: Φιλελεύθερος