"Οχι" τελικά στους χώρους εστίασης - Όλα τα σενάρια


Τις προθέσεις της Κυβέρνησης σε σχέση με την αποκλιμάκωση των μέτρων, ξεκαθάρισε χθες το πρωί ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ενώ οι επιστήμονες πραγματοποίησαν χθες μεταξύ τους τηλεσυνάντηση προχωρώντας σε καταρτισμό των δικών τους εισηγήσεων, τις οποίες αναμένεται ότι σήμερα θα θέσουν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά την Κυβέρνηση, ο υπουργός Υγείας τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι χώροι εστίασης, δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσουν από την 1η Μαρτίου και παράλληλα διευκρίνισε ότι τουλάχιστον το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε λειτουργία το 8998 και το μέτρο των δύο sms ανά πολίτη, ανά 24ωρο. 

«Αν επιτραπεί η λειτουργία των χώρων εστίασης αυτή την κομβική στιγμή», είπε ο υπουργός Υγείας, «θα παρατηρηθεί πισωγύρισμα», ενώ παραδέχθηκε ότι για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Εκφράζοντας ωστόσο την προσωπική του άποψη, ανέφερε ότι δεν πρέπει να επιστρέψουν όλοι οι μαθητές μαζί την ερχόμενη Δευτέρα «αλλά σταδιακά». Υπογράμμισε ωστόσο ότι, «η τελική απόφαση για αυτό το θέμα θα ληφθεί την Πέμπτη κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού». Η εβδομάδα που διανύουμε, είπε ο υπουργός Υγείας, «είναι κρίσιμη αφού θα διαφανούν τα αποτελέσματα των χαλαρώσεων που υπήρξαν πριν δύο εβδομάδες». 


Οι όποιες αποφάσεις αναμένεται ότι θα καθοριστούν σε μεγάλο βαθμό και από τη σημερινή ενημέρωση της οποίας θα τύχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, ενώ το τελικό αποτέλεσμα, δεν αποκλείεται να επηρεαστεί και από τη σύσκεψη που θα ακολουθήσει στη συνέχεια στο Προεδρικό υπό τον Νίκο Αναστασιάδη με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών. 


Τα μέλη της ΣΕΕ, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου», φέρονται να προκρίνουν την επιστροφή όλων των μαθητών στα σχολεία από την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ σε ό,τι αφορά τους χώρους εστίασης, η θέση των επιστημόνων θα ξεκαθαρίσει μάλλον σήμερα. Ωστόσο, οι απόψεις μέχρι χθες το βράδυ διίσταντο αφού υπήρχαν «φωνές» για επαναλειτουργία κάποιων χώρων εστίασης, υπό αυστηρούς περιορισμούς. 

Σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, και από πλευράς των επιστημόνων, μάλλον θα δοθεί εισήγηση για παραμονή των δύο γραπτών μηνυμάτων, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει πρόταση και για αλλαγή της ώρας έναρξης της απαγόρευσης κυκλοφορίας. 

Χαλαρώσεις έρχονται μάλλον για γυμναστήρια, σχολές χορού και άλλων ομαδικών αθλημάτων για παιδιά και ενήλικες και δεν αποκλείεται να αυξηθεί και ο αριθμός των θεατών σε θέατρα και κινηματογράφους. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η άρση της απαγόρευσης για επισκέψεις στα μονοπάτια της φύσης.

  Ρεπορτάζ: Μαριλένα Παναγή / Φιλελεύθερος