Όταν το Al Jazeera συνάντησε τον «Κύπριο» Jho Low (Βίντεο)


Σε επικοινωνία με τις Μαλαισιανές αρχές βρίσκεται ο «Κύπριος» καταζητούμενος Jho Low, σύμφωνα με αποκαλύψεις του Al Jazeera. Σε μια σειρά από ντοκιμαντέρ, το αραβικό δίκτυο παρουσιάζει στοιχεία γύρω από την υπόθεση, με επίκεντρο των καταζητούμενο επιχειρηματία. 

Στα βίντεο με τίτλο Jho Low: Hunt For A Fugitive, παρουσιάζονται συνομιλίες που είχε με τις αρχές της Μαλαισίας όπου διαπραγματεύεται την ελευθερία του. Συγκεκριμένα παρουσιάζονται τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τον πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης Mahathir Mohamad.

Στις συνομιλίες που έγιναν το 2018, ο Low προδίδει συνεργάτες του, προσφέρει άλλους φυγόδικους, ως πιθανούς μάρτυρες σε υποθέσεις που σχετίζονται με την 1MDB και διαμαρτύρεται για το αυξανόμενο κόστος της νομικής εκπροσώπησης. 


Το Al Jazeera παρουσιάζει επίσης και πράκτορες του FBI, οι οποίοι συμμετείχαν στις έρευνες για το σκάνδαλο της 1MDB από την αρχή της υπόθεσης. 

Ο Low αμετανόητος, ρίχνει το φταίξιμο στον πρώην πρωθυπουργό της Μαλαισίας Najib Razak, ο οποίος ήταν υπουργός οικονομικών όταν κλάπηκαν δισεκατομμύρια από τα ταμεία. Σύμφωνα με τον Low, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που έλαβε ο Najib από το 1 δις δολάρια προερχόταν από την 1MDB και όχι από τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας. Ο Low ισχυρίζεται επίσης πως τα περισσότερα χρήματα ξοδεύτηκαν σε κοσμήματα για τη σύζυγο του Najib και αναφέρεται σε ένα -από τα πολλά- διαμάντια 27 εκατ. δολαρίων. 

Ευθύνες ρίχνει και στο Abu Dhabi. «Η πραγματικότητα είναι ότι οι άνθρωποι του Abu Dhabi πήραν χρήματα. Η συζήτηση που άφησα μαζί τους είναι, κοίτα, ό, τι συμβιβάζομαι με το  Υπουργείο Δικαιοσύνης που χρησιμοποιείται για την πληρωμή ομολόγων 1MDB, θα πρέπει όλα να ταιριάζουν με το ίδιο ποσό, το οποίο πιθανώς πλησιάζει ένα δισεκατομμύριο δολάρια» φέρεται να έχει πει. Πολλές φορές αναφέρει πως βρίσκεται στην Κίνα και ότι μπορεί να συναντηθεί στο Hong Kong ή το Macau.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως ο Jho Low έχει αρκετά εντάλματα σύλληψης και πως τα διαβατήρια που αγόρασε από Κύπρο και από το St Kitts. Πριν τις εκλογές του 2018 στη Μαλαισία, ο Jho Low είχε φύγει. Το 2019 φέρεται να είχε βρεθεί στο Kuwait και το Νοέμβριο πέταξε από το Bangkok στο Dubai. Οι αρχές της Μαλαισίας έχουν κατ' επανάληψη αναφέρει ότι ο καταζητούμενος Low μένει στο Macau αλλά η Κίνα το αρνείται. Πηγές του Al Jazeera ωστόσο αναφέρουν πως μένει στο σπίτι ανώτερου μέλους του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. 

Δείτε τα δύο βίντεο του Al Jazeera

Πηγή: philenews