Ομόφωνη υπερψήφιση της έκθεσης για την Αμμόχωστο

Ομόφωνα (26 ψήφους) υπερψηφίστηκε από την Επιτροπή αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, η έκθεση για την Αμμόχωστο, η οποία υπήρξε αποτέλεσμα διερευνητικής επίσκεψης της εν λόγω Επιτροπής, στην Αμμόχωστο στις 7 και 8 Μαΐου 2018. Νωρίτερα, όλες οι (τέσσερις) τροπολογίες είχαν αποσυρθεί.

"Αυτό είναι ένα πολύ θετικό μήνυμα για τον Δήμαρχο Αμμοχώστου για να μεταφέρει πίσω στην Κύπρο", δήλωσε μετά την ψηφοφορία η Πρόεδρος της Επιτροπής Cecilia Wickstrom

Συγκεκριμένα, η έκθεση "Καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, το Συμβούλιο της ΕΕ και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να υποβάλουν νέο ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζητώντας πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις πράξεις επιθετικότητας στην ανατολική Μεσόγειο και για τη μη συμμόρφωση με τα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών".

Σκοπός της διερευνητικής αποστολής, της οποίας ηγείτο η πρόεδρος της επιτροπής Cecilia Wikström, ήταν "να επανεξετάσει και να επικαιροποιήσει τις πληροφορίες της σχετικά με την κατάσταση στην Αμμόχωστο και ειδικότερα το τμήμα της πόλης Βαρώσια που έχει σφραγιστεί, στο πλαίσιο της αναφοράς 733 / 2004, που υποβλήθηκε από τον Λοίζο Αυξεντίου, εξ ονόματος του Κινήματος Προσφύγων της Αμμοχώστου, δέκα χρόνια μετά την προηγούμενη διερευνητική επίσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 25-28 Νοεμβρίου 2007".

Την ικανοποίησή του για την υπερψήφιση της έκθεσης, εξέφρασε μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός. Δήλωσε μάλιστα ότι "αυτό, όπως και το προηγούμενο ψηφίσματα του ΕΚ είναι εξαιρετικά ισχυρό" και σημείωσε ότι "δεν είναι από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αυτό που λείπει, αλλά λείπει η πίεση από την πλευρά του Συμβουλίου των Υπουργών". Ζήτησε μάλιστα περισσότερη πίεση από τα αρμόδια εκτελεστικά όργανα της ΕΕ για το θέμα, αλλά και, όπως είπε, "περισσότερη συμμετοχή από πλευράς ΕΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού", σημειώνοντας ότι "ο πραγματικός συνομιλητής της Τουρκίας πρέπει να είναι η ΕΕ", καθώς η Κύπρος ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ο Δήμαρχος συνοδευόμενος από τον Χρύσανθο Ζαννέττου, Αντιδήμαρχος, Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, τον Κωστάκης Χατζηκακού, Δημοτικός Σύμβουλος, ΔΗΣΥ, το Δημήτρης Δημητρίου, Εκπρόσωπος της ΕΔΕΚ και τη Μαριλένα Μανώλη, Λειτουργός Διαφώτισης και Πολιτιστικών Θεμάτων, βρέθηκε από τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, και πραγματοποίησε σειρά σχετικών επαφών.

Συγκεκριμένα η αντιπροσωπεία συναντά στις Βρυξέλλες τον Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη, τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ Νίκο Αιμιλίου, την ίδια την Πρόεδρο της Επιτροπής Αναφορών Cecilia Wickstrom, τους Κύπριους Ευρωβουλευτές, και την Kati Piri, εισηγήτρια του ΕΚ για την έκθεση προόδου της Τουρκίας.

Ο Δήμαρχος δήλωσε ικανοποίηση καθώς με την σχετική έκθεση "διατηρείται ζωντανό το θέμα της Αμμοχώστου, σε μια πολύ δύσκολη εποχή και σε μια εποχή που κυκλοφορούν και διάφορες φήμες, όσον αφορά τις θέσεις της Τουρκίας".

"Θέλουμε να βλέπουμε το θέμα θετικά, και κανονικά, το άνοιγμα της Αμμοχώστου πρέπει να είναι μια φυσιολογική εξέλιξη, καθώς το δράμα της πόλης μπορεί κανείς να το δει ανάγλυφα και ολοζώντανα με τον δρόμο που έχει ανοίξει", είπε ο Δήμαρχος.

"Έχω θέσει από την μέρα που άνοιξε το οδόφραγμα, ότι ο Πρόεδρος πρέπει να θέσει το θέμα στο Γενικό Γραμματέα".

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση της Επιτροπής Αναφορών σημειώνει ότι "είναι δύσκολο να προβλεφθεί, στο σημερινό πολιτικό πλαίσιο, ότι ένα πακέτο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που περιλαμβάνουν την επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους είναι δυνατόν να επιτευχθεί εκτός μιας συμφωνίας για συνολική διευθέτηση".

Τονίζει ωστόσο ότι "ένα σημαντικό, συγκεκριμένο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως η επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους, με την προοπτική της ειρηνικής συνύπαρξης από της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς, θα μπορούσε να είναι ο μόνος τρόπος για να προωθηθούν οι προσπάθειες για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού".

Καταγράφει ότι "όλες οι προηγούμενες προσπάθειες τριών Προεδριών του Συμβουλίου της ΕΕ το 2005, το 2006 και το 2010, καθώς και το Γενικό Σχέδιο του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν για την Αμμόχωστο τον Μάιο του 2014, που έφθασαν σε «πακέτο» που περιελάμβανε την επιστροφή των Βαρωσίων στους πρώην κατοίκους της υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ με ανταλλαγή άλλων στοιχείων, μέχρι στιγμής έχει αποτύχει".

Σημειώνει ότι "οι προτάσεις που υπέβαλαν οι Ελληνοκύπριοι ηγέτες σχετικά με την επιστροφή των Βαρωσίων έχουν επίσης αποδειχθεί ανεπιτυχείς" και "είναι σαφές ότι η Τουρκία θεωρεί τα Βαρώσια ως ένα από τα κύρια διαπραγματευτικά ατού για το τελικό αποτέλεσμα της εδαφικής προσαρμογής των συνομιλιών διακανονισμού".

Υπενθυμίζει ότι "τόσο η Επιτροπή όσο και τα Ηνωμένα Έθνη είναι της άποψης ότι μια συνολική διευθέτηση, που θα επιτευχθεί με συμφωνία μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, αποτελεί τον αποτελεσματικότερο τρόπο επίλυσης των προβλημάτων που σχετίζονται με το Κυπριακό, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους", ωστόσο, "η ανάγκη για μια τέτοια λύση είναι αφενός επείγουσα και, αφετέρου, κρίσιμη".

Τονίζεται δε ότι "η έκθεση της Επιτροπής Αναφορών πριν από 10 χρόνια είχε ήδη προειδοποιήσει για τον κίνδυνο εξάντλησης του χρόνου εξαιτίας του γεγονότος ότι, και στις δύο πλευρές του νησιού, οι άνθρωποι ξεχνούν πώς είναι η συμβίωση και να μιλούν τη γλώσσα του άλλου", προειδοποιώντας ότι "οι γενιές μεγαλώνουν και πολλοί από αυτούς που θυμούνται την Κύπρο πριν από το 1974 έχουν ήδη πεθάνει".

"Είναι επίσης σαφές ότι η Τουρκία αγνοεί πλήρως τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου", καταγράφει η έκθεση.

"Επομένως, πρόκειται για την επιβολή των ισχυουσών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο είναι η μόνη υπερεθνική οργάνωση που μπορεί να ασκήσει πραγματική πίεση στην Τουρκία", αναφέρει η έκθεση και καταγράφει ότι "το ψήφισμα 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στην παράγραφο 5 ρητά ΄ζητεί να μεταφερθεί η διοίκηση αυτής της περιοχής (Βαρώσια) στην ευθύνη των Ηνωμένων Εθνών΄."

Και υπενθυμίζει τέλος ότι "το ψήφισμα 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στην παράγραφο 8, στοιχείο γ), επαναλαμβάνει ότι `η περιοχή που επί του παρόντος τελεί υπό τον έλεγχο της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο πρέπει να επεκταθεί και στα Βαρώσια΄."
 

Πηγή:ΚΥΠΕ