Ολομέλεια: Εγκρίθηκε η πρόταση νόμου για AirBnB


Στη ρύθμιση του πλαισίου αδειοδότησης και τον καθορισμό των προδιαγραφών για την κατηγοριοποίηση και εγγραφή των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων (AirBnB) προχώρησε σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής.

Η πλειοψηφία των βουλευτών υπερψήφισε πρόταση των Αβέρωφ Νεοφύτου, εκ μέρους της ΚΟ του ΔΗΣΥ και Ηλία Μυριάνθους, βουλευτή της ΕΔΕΚ, ώστε να τροποποιηθεί ο περί Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων Νόμος του 2019.

Η πρόταση εγκρίθηκε με 52 ψήφους υπέρ και 2 εναντίον.

Επί της ουσίας, η πρόταση προϋποθέτει πως θα τηρείται μητρώο ώστε οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων και ξενοδοχείων να μπορούν να εισαχθούν στην πλατφόρμα του AirBnb.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω πρόταση νόμου επηρεάζει γύρω στα 20.000 τουριστικά καταλύματα. Με την υπερψήφιση σχετικής τροπολογίας, οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων θα έχουν δύο χρόνια περιθώριο να συμμορφωθούν με τις πρόνοιες της νομοθεσίας.


Παράλληλα, δεν θα είναι απαραίτητη η συγκατάθεση των ιδιοκτητών. Με την ψήφιση τροπολογίας των κομμάτων ΑΚΕΛ, Αλληλεγγύη και ΕΔΕΚ, ο κάθε ιδιοκτήτης, αφού λάβει άδεια από το υφυπουργείο θα μπορεί ελεύθερα να ενοικιάζει το ακίνητο του, χωρίς να λάβει έγκριση από τη διαχειριστική επιτροπή της πολυκατοικίας του.

 

Πηγή: Philenews