Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση - Τα πιθανά μέτρα


Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου, με μέλη της Συμβουλευτικής Επιδημιολογικής Ομάδας, όπου συζητήθηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας και ακούστηκαν εισηγήσεις για μέτρα. Το νέο πακέτο μέτρων θα τεθεί την Τετάρτη για έγκριση ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, άκουσε τις εισηγήσεις των ειδικών οι οποίες θα παρουσιαστούν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και των υπουργών. Τελικές πολιτικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, ωστόσο επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή, είναι να επεκταθούν τα μέτρα που αποφασίστηκαν για τη Λεμεσό και την Πάφο και στις υπόλοιπες επαρχίες, προκειμένου να αποφευχθεί ανεξέλεγκτη διασπορά σε ολόκληρη την Κύπρο. Τα μέτρα αυτά προβλέπουν:


-Λειτουργία των χώρων εστίασης (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες πιτσαρίες σνακ μπαρ κ.λπ.) μέχρι τις 10:30 το βράδυ. Επιτρέπονται οι υπηρεσίες κατ’ οίκον παράδοσης μετά τις 10:30.


-Απαγόρευση στις μετακινήσεις πολιτών μετά τις 11:00 το βράδυ και μέχρι τις 5:00 το πρωί εξαιρουμένων μετακινήσεων για έκτακτους ιατρικούς ή για σκοπούς εργασίας.


-Αναστολή όλων των απογευματινών αθλητικών  και κοινωνικών δραστηριοτήτων παιδιών κάτω των 18 ετών, όπως ποδόσφαιρο, χορός, μαθήματα κολύμβησης, πολεμικές τέχνες, θέατρο κ.λπ.


-Αναστολή αγώνων πρωταθλημάτων αθλητών όλων των αθλημάτων κάτω των 18 ετών των ομάδων οι έδρες των οποίων βρίσκονται στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου.


-Επιτρέπονται οι συναθροίσεις μέχρι 10 άτομα σε οικίες και άλλα ιδιωτικά και δημόσια υποστατικά, μόνο 6 άτομα σε κάθε κράτηση σε χώρους εστίασης.


Αναμένεται πάντως να επεκταθούν και αρκετά από τα παγκύπρια μέτρα που είναι σε ισχύ που αφορούν στις μάσκες, στον περιορισμό του αριθμού ατόμων ανά τραπέζι στους χώρους εστίασης (έξι άτομα) και στους αθλητικούς αγώνες που θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.


Στα μέτρα δεν αποκλείεται να προστεθούν και νέα όπως κλείσιμο των πανεπιστημίων και προώθηση της εξ αποστάσεως διαδασκαλίας και μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και εφαρμογή της κατ’ οίκον εργασίας για ένα ποσοστό από αυτούς.


Κάποιοι από τους επιστήμονες, πάντως, πρότειναν εφαρμογή νέων ειδικών μέτρων για τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο», που έχουν σχέση με περαιτέρω μείωση των μαζικών συναθροίσεων.