Το οικογενειακό πάρτι Τραμπ πριν το ντου στο Καπιτώλιο και η θύελλα αντιδράσεων


Λίγο πριν ο Τραμπ ανεβεί στο βήμα, απ’ όπου εκφώνησε την εμπρηστική ομιλία του στην πλατεία Ellipse της Ουάσιγκτον, νότια του Λευκού Οίκου, ο μεγαλύτερος γιος του, Ντον τζούνιορ, ανάρτησε ένα βίντεο από τη σκηνή που είχε στηθεί δίπλα, και το οποίο δείχνει τον απερχόμενο Ρεπουμπλικανό πρόεδρο, την κόρη του Ιβάνκα, τον άλλο γιο του, Έρικ, τον προσωπάρχη Μάρκ Μέντοου κι άλλους να παρακολουθούν εκστασιασμένοι από οθόνες το συγκεντρωμένο πλήθος των υποστηρικτών του.

Η σύμβουλος του Τραμπ και φίλη του Ντον τζούνιορ, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ διακρίνεται να λικνίζεται στους ρυθμούς του τραγουδιού “Gloria” της Laura Branigan, που παίζουν τα μεγάφωνα, ενώ καλεί τους οπαδούς του Τραμπ να δώσουν μάχη για τον πρόεδρο. 

Ενθουσιασμός στη σκηνή, δίπλα στο χώρο όπου εκφώνησε ο Τραμπ την εμπρηστική του ομιλία, προτού οι μανιασμένοι οπαδοί του τα κάνουν γυαλιά καρφιά στο Καπιτώλιο - Πάνω ο Τραμπ παρακολουθεί το συγκεντρωμένο πλήθος από οθόνες, κάτω ο γιος του Ντον τζούνιορ σε εύθυμη διάθεση με τη φίλη του και σύμβουλο του πατέρα του, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ.

Γύρω στις 11:50 τοπική ώρα ο Τραμπ ανέβηκε στο βήμα για την τελευταία πιθανότατα συγκέντρωσή του ως προέδρου. Και μ’ ένα εμπρηστικό λόγο προέτρεψε τους οπαδούς του να κάνουν πορεία προς το Καπιτώλιο. Αν και υποσχέθηκε ότι θα βαδίσει μαζί τους, αποχώρησε με την προεδρική λιμουζίνα «το Κτήνος», καθώς εκτυλίσσονταν οι χαοτικές σκηνές που εκείνος πυροδότησε.

Φθάνοντας στο Λευκό Οίκο κλείστηκε σε μια ιδιωτική τραπεζαρία κοντά στο Οβάλ Γραφείο και παρακολουθούσε με το τηλεκοντρόλ ανά χείρας από την τηλεόραση τους οπαδούς του να προκαλούν καταστροφές στο ναό της αμερικανικής δημοκρατίας, δείχνοντας αδιάφορος για τα τεκταινόμενα, εστιάζοντας την οργή του στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, που αρνήθηκε να μπλοκάρει την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν.

Κι ενώ η τηλεόραση πρόβαλλε εικόνες που σόκαραν τον πλανήτη, απελπισμένοι συνεργάτες του τον εκλιπαρούσαν να παρέμβει, αλλά εκείνος επέμενε ότι δεν έγινε κάτι κακό, αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ. «Η μεγάλη πλειοψηφία τους είναι ειρηνικοί», σχολίασε ο Τραμπ για τους στασιαστές σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησής του, όπως ανάφερε η Washington Post. «Τι έγινε με τις ταραχές το καλοκαίρι. Τι γίνεται με την άλλη πλευρά; Ουδείς ασχολήθηκε όταν αυτοί στασίαζαν. Οι δικοί μου άνθρωποι είναι ειρηνικοί. Οι δικοί μου δεν είναι αλήτες», συνέχισε. «Ήταν ένα πραγματικό τέρας σήμερα», είπε ο αξιωματούχος για τις αντιδράσεις του Τραμπ. «Δεν ήθελε να καταδικάσει τους δικούς του».

Οι Δημοκρατικοί ένα βήμα πιο κοντά στη δεύτερη παραπομπή Τραμπ
Ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών, μεταξύ των οποίων η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ, ζήτησαν να εκκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες παραπομπής, εάν ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και το υπουργικό συμβούλιο του Τραμπ αρνηθούν να προχωρήσουν στις προβλεπόμενες ενέργειες για την απομάκρυνση του Τραμπ από την εξουσία. «Οι επικίνδυνες και στασιαστικές ενέργειες του προέδρου καθιστούν απαραίτητη την άμεση απομάκρυνσή του από την προεδρία», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους αργά χθες, κατηγορώντας τον Τραμπ ότι υποκίνησε «εξέγερση».

Ο Τραμπ αποκηρύττει τις βιαιότητες
Ενώ χθες δυνάμωναν οι φωνές που ζητούσαν την απομάκρυνσή του, ο Τραμπ δημοσιοποίησε ένα βίντεο στο οποίο αποκηρύττει τις βιαιότητες, που είχαν ως αποτέλεσμα πέντε άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, σε μία κίνηση που μέχρι στιγμής είναι ό,τι πιο κοντινό στην παραδοχή της ήττας του στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, υποσχέθηκε μια ομαλή μετάβαση στη «νέα κυβέρνηση». Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ορκίζεται στις 20 Ιανουαρίου.

Ενώ απομένουν λιγότερο από δύο εβδομάδες έως τη λήξη της θητείας του Τραμπ, δεν είναι ακόμα σαφές εάν υπάρχει επαρκής χρόνος για να ολοκληρωθεί μια διαδικασία παραπομπής του. Εάν παραπεμφθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Τραμπ θεωρητικά θα βρεθεί ενώπιον της ελεγχόμενης από τους Ρεπουμπλικάνους Γερουσία, οι εργασίες της οποίας έχουν διακοπεί έως τις 19 Ιανουαρίου. Σύμβουλοι του Μιτς Μακόνελ, του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Γερουσίας, δεν έχουν αποσαφηνίσει τι θα κάνει εκείνος, εάν η Βουλή των Αντιπροσώπων εγκρίνει τα άρθρα παραπομπής.

Η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή των Αντιπροσώπων παρέπεμψε τον Τραμπ τον Δεκέμβριο του 2019 με την κατηγορία ότι πίεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας να διενεργήσει έρευνα σε βάρος του Μπάιντεν, αλλά η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Γερουσία τον απήλλαξε από τις κατηγορίες τον Φεβρουάριο του 2020. Μόνο δύο άλλοι πρόεδροι στην αμερικανική Ιστορία έχουν παραπεμφθεί, ενώ κανείς δεν έχει παραπεμφθεί δύο φορές.

Οι Δημοκρατικοί θα έχουν τον έλεγχο της Γερουσίας αφού εξασφάλισαν δύο έδρες στην Τζόρτζια στις επαναληπτικές εκλογές που διεξήχθησαν εκεί την Τρίτη, αλλά οι δύο νέοι γερουσιαστές, ο Τζον Όσοφ και ο Ράφαελ Γουόρνοκ, δεν θα ορκιστούν πριν από την επικύρωση των αποτελεσμάτων από τις πολιτειακές αρχές. Η προθεσμία για την επικύρωση αυτή είναι η 22α Ιανουαρίου, αν και μπορεί να γίνει και νωρίτερα.

Η Πελόσι και ο Σούμερ κάλεσαν τον Πενς και το υπουργικό συμβούλιο του Τραμπ να επικαλεστούν την 25η Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, που τους επιτρέπει να αφαιρέσουν από τον πρόεδρο τις εξουσίες του, εάν ο ίδιος δεν μπορεί να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του. Ωστόσο, ο Πενς, σύμφωνα με σύμβουλο, αντιτίθεται στην ιδέα αυτή.

Τουλάχιστον δύο Ρεπουμπλικάνοι, ο κυβερνήτης του Μέριλαντ Λάρι Χόγκαν και ο βουλευτής Άνταμ Κίνζιγκερ, έχουν πει ότι ο Τραμπ πρέπει να αποχωρήσει.

Η Wall Street Journal, που ανήκει στον μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοχ, ο οποίος ήταν σύμμαχος του Τραμπ, κάλεσε στο κύριο άρθρο της τον απερχόμενο πρόεδρο να «να αναλάβει τις προσωπικές του ευθύνες και να παρατηθεί». «Είναι καλύτερο για όλους, συμπεριλαμβανομένου του ιδίου, εάν αποχωρήσει ήσυχα».

Αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ παραιτήθηκαν διαμαρτυρόμενοι για την εισβολή στο Καπιτώλιο. Η υπουργός Παιδείας των ΗΠΑ Μπέτσι ΝτεΒός έγινε χθες, Πέμπτη, το δεύτερο μέλος της κυβέρνησης του Τραμπ που υπέβαλε την παραίτησή του. Η ΝτεΒός --η αδελφή του Έρικ Πρινς, ιδρυτή της εταιρείας μισθοφόρων Blackwater, που δεν υπάρχει πια, μέγα υποστηρικτή του Τραμπ-- επικαλέστηκε τη «ρητορική» του προέδρου. «Είναι αναντίρρητο ότι η ρητορική σας είχε επίπτωση στην κατάσταση» κι αυτό οδήγησε την ΝτεΒός να προχωρήσει στην κίνηση αυτή, στηλιτεύει σε δεύτερο πρόσωπο η παραιτηθείσα υπουργός στην επιστολή που απηύθυνε στον Τραμπ, αντίτυπα της οποίας περιήλθαν στην κατοχή αμερικανικών ΜΜΕ.

Πριν από την ΝτεΒός, η Ιλέιν Τσάο, υπουργός Μεταφορών της κυβέρνησης Τραμπ και σύζυγος του απερχόμενου προέδρου της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ, υπέβαλε επίσης την παραίτησή της, εξαιτίας της αιματηρής εισβολής στο Καπιτώλιο την Τετάρτη.

Ο πρόεδρος έχει απομονωθεί έχοντας γύρω του έναν μικρό κύκλο πιστών συμβούλων και καταφέρεται κατά όσων θεωρεί άπιστους, μεταξύ των οποίων και του Πενς -από τον οποίο ο Τραμπ ζητούσε να προσπαθήσει να παρεμποδίσει το Κογκρέσο από το να επικυρώσει τη νίκη του Μπάιντεν-, σύμφωνα με πηγές.

Έξαλλος ο Πενς με τον Τραμπ-«Μετά από όλα όσα έχω κάνει για εκείνον...»

Έξω φρενών έγινε ο Μάικ Πενς στη θέα του μανιασμένου όχλου που διέλυε το Καπιτώλιο εκφράζοντας το πικρό του παράπονο για τον Ντόναλντ Τραμπ, που τον κατηγορούσε για «προδοσία» επειδή δεν απέτρεψε την επικύρωση της ήττας του.

«Μετά απ’ όλα όσα έχω κάνει» για τον Τραμπ φέρεται να είπε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, σχολιάζοντας την παράλογη πίεση του απερχόμενου Ρεπουμπλικανού προέδρου προς αυτόν να παρανομήσει και τα πυρά του εναντίον του. Ο Πενς, ο οποίος είχε σταθεί στο πλευρό του Τραμπ σ’ όλη τη διάρκεια της ταραχώδους θητείας του, από την έρευνα για την καταγγελλόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στην εκλογή του, μέχρι την παραπομπή του με το ερωτηματικό της καθαίρεσης στη Γερουσία, εξέφρασε το παράπονό του στο στενό του φίλο στο κογκρέσο, τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή της Οκλαχόμα, Τζέιμς Ινχοφε, που μετέφερε τα λόγια του στην τοπική εφημερίδα Tulsa World: «Γνωρίζω εδώ και πάρα πολλά χρόνια τον Μάικ Πενς κι ουδέποτε τον είδα τόσο οργισμένο, όσο σήμερα. Είχα μια μακρά συζήτηση μαζί του. Και μου είπε “μετά από όλα όσα έχω κάνει (για τον Τραμπ)”».

Η περασμένη Τετάρτη, η μέρα που συγκλόνισε την Αμερική και την υφήλιο με την εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, φαίνεται ότι ήταν το σημείο καμπής για τη σχέση του Πενς με τον Τραμπ. Το τελευταίο διάστημα ο απερχόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου ενέτεινε την πίεση στον αντιπρόεδρό του ενόψει της τυπικής διαδικασίας της επικύρωσης της νίκης του Τζο Μπάιντεν στο Κογκρέσο, να αντιστρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα. Μόνον που ο Πενς δεν είχε από το Σύνταγμα τέτοια εξουσία, αφού ο ρόλος του στην κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, είναι εθιμοτυπικός. Ο Ινχοφε είπε σε δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο, ότι ο Πενς του είπε πως ήταν «πολύ οργισμένος με τον Τραμπ».

Πυρ και μανία ήταν όμως και ο Τραμπ με τον αντιπρόεδρο του, ακόμη και την ώρα που ήταν εγκλωβισμένος στο Καπιτώλιο κι οι φρενιασμένοι οπαδοί του τον αναζητούσαν: «Που είναι ο Πενς; Εμφανίσου», ούρλιαζε ένας εξ’ αυτών. Ο Τραμπ ήταν τόσο εξοργισμένος με τον Πενς, που «δεν μπορούσε να δει μπροστά του», είπε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης στην Washington Post. Όμως συνεργάτες του Προέδρου είχαν οργιστεί με τις ύβρεις που εκστόμιζε κατά του αντιπροέδρου την ώρα που κινδύνευε η ζωή του. Ο Πενς δεν έφυγε από το Καπιτώλιο στις 15 ώρες που διήρκεσε το χάος. Κατήγγειλε τον όχλο που εισέβαλε στο κτίριο και ανήρτησε στο Twitter φωτογραφίες, όπου διακρίνεται να ευχαριστεί τους αστυνομικούς. Κι ήταν αυτός που οδήγησε στην ολοκλήρωσή της τη συνεδρίαση του Κογκρέσου τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, επικυρώνοντας επισήμως το εκλογικό αποτέλεσμα κι ανακοινώνοντας ότι ο επόμενος πρόεδρος της χώρας θα είναι ο Τζο Μπάιντεν κι η επόμενη αντιπρόεδρος η Καμάλα Χάρις…

Γερμανικός Τύπος για ΗΠΑ: O Tραμπ φεύγει, αλλά αφήνει καμένη γη και μίσος

Ο γερμανόφωνος Τύπος συνεχίζει να κατακλύζεται από σχόλια για την εισβολή στο Καπιτώλιο. Εστιάζουν στην παρακαταθήκη μίσους της διακυβέρνησης Τραμπ και την εικόνα της αμερικανικής δημοκρατίας.

«Ο Τραμπ θα αποχωρήσει σύντομα από τον Λευκό Οίκο. Αλλά το μίσος θα παραμείνει» γράφει σε σχόλιό της η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου αναφορικά με τα έκτροπα στην Ουάσιγκτον και σημειώνει: «Θα υπάρξουν και μελλοντικά στα ΜΜΕ και στην πολιτική νέοι κυνικοί που θα πυροδοτούν αυτό το μίσος με ψέματα, θεωρίες συνωμοσίας και ταραχές. Αλλά μια Δημοκρατία, στην οποία το ένα πολιτικό στρατόπεδο περισσότερο μισεί το άλλο, παρά αγαπά τη Δημοκρατία, θα απειλείται για πάντα. Είναι καιρός να σταματήσουν οι ακρότητες. Μετά τα έκτροπα στην Ουάσιγκτον, αρκετοί Ρεπουμπλικανοί μετρίασαν τους τόνους. Μια διόρθωση που έρχεται μεν αργά, αλλά πρέπει να παραμείνει. Ο σεβασμός της αλήθειας, της ευπρέπειας και του νόμου πρέπει να ξαναγίνει ο πυρήνας της πολιτικής δραστηριότητας. Και το δικαστικό σώμα θα πρέπει να διώξει και να καταδικάσει τους εισβολείς, αλλά πρωτίστως τον ηγέτη τους: τον σημερινό πρόεδρο».

Από την πλευρά της η Tageszeitung του Βερολίνου εστιάζει στους Ρεπουμπλικανούς και παρατηρεί: «Από το τέλος της εποχής Μπους το αργότερο, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ριζοσπαστικοποιείται με μεγάλη ταχύτητα. Σε κάθε κομματικό συνέδριο ξεπροβάλει στην πρώτη γραμμή ένας ολοένα πιο ακραίος υποψήφιος ή υποψήφια, με ολοένα μεγαλύτερες ψεδευσθήσεις. Ακόμη και μετά την επίθεση της Τρίτη δεν ήταν όλα τα μέλη των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο έτοιμα να αποδεχθούν τη δημοκρατική εκλογή του Τζο Μπάιντεν».

FAZ: Ο Τραμπ αφήνει πίσω του καμένη γη
Σε σχόλιο στο πρωτοσέλιδό της η Frankfurter Αllgemeine Zeitung αναφέρει: «Σοκ και δέος ήθελαν κάποτε οι ΗΠΑ να προκαλούν στους εχθρούς τους. Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τις τελευταίες ημέρες της προεδρίας του κατάφερε να προκαλέσει αυτά τα συναισθήματα και μεταξύ των φίλων της χώρας του (…) Στην πρόσφατη μνήμη κανένας άλλος Αμερικανός πρόεδρος δεν έβλαψε τόσο πολύ τη χώρα του, όσο ο Τραμπ. Στο εσωτερικό και στο εξωτερικό αφήνει πίσω του καμένη γη. Περιφρόνησε τους πιστούς φίλους της Αμερικής. Τον περιγέλασαν στην Μόσχα και το Πεκίνο. Δεν θα περάσει πολύς καιρός μέχρι ο προέδρος Μπάιντεν να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των συμμάχων του -αλλά θα περάσει πολύς καιρός μέχρι η Ρωσία και η Κίνα να πιστέψουν στη δύναμη της Αμερικής. Αν και ο Μπάιντεν έχει πλέον την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, δεν μπορεί να κυβερνήσει λόγω των συσχετισμών στο κόμμα του. Και πώς θα πείσει τα εκατομμύρια των Τραμπιστών, μερικοί εκ των οποίων θέλουν να ακολουθήσουν το είδωλό τους μέχρι θανάτου, όπως ακούστηκε στο Καπιτώλιο; Η προεδρία του σοκ και της ντροπής μπορεί να τελειώνει σε λίγες μέρες. Η Αμερική, ωστόσο, είναι τόσο διχασμένη, που ακόμη και ένας ημίθεος δεν θα κατάφερνε να την ενώσει ξανά».

Όπως και στην Δημοκρατία της Βαϊμάρης…
«Σήμερα, όπως και στην εποχή της Βαϊμάρης, η ύπαρξη της Δημοκρατίας εξαρτάται από τους Δημοκράτες» παρατηρεί η εφημερίδα της Κολωνίας Kölner Stadt Anzeiger και προσθέτει: «Όταν υπάρχουν λίγοι από αυτούς, όταν δεν έχουν θάρρος ή όταν αφήνουν συγχρόνους τους που ήταν ανύπαρκτοι, όπως ο Τραμπ, να αναλάβουν τους μοχλούς της εξουσίας, ακόμη και μια Δημοκρατία με ιστορία πάνω από 200 χρόνια μπορεί σε πολύ λίγο να βυθιστεί στην άβυσσο. Toυλάχιστον υπάρχουν κάποια νέα σημάδια ελπίδας. Στην Ουάσιγκτον κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν από τον Τραμπ. Στη Γεωργία κέρδισαν τις εκλογές δύο Δημοκρατικοί, ένας Εβραίος σκηνοθέτης και ένας Αφροαμερικανός πάστορας με κοινωνική δράση. Και ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε επίσης την πλειοψηφία στη Γερουσία».

Από την πλευρά της τέλος η αυστριακή Der Standard αναφέρει: «Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν είναι σε καμία περίπτωση διασφαλισμένη. Ο Τραμπ παραμένει δημοφιλής και τα tweet του, ενισχυμένα από τα δεξιά μίντια, πιθανότατα θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την σκέψη εκατομμυρίων Αμερικανών στο μέλλον (…) H τραμπική επίθεση στη Δημοκρατία απέτυχε, γιατί ο εγκέφαλός της διακατεχόταν μόνο από συναισθήματα και δεν διέθετε στρατηγική σκέψη. Αλλά ένας ευφυέστερος δημαγωγός θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις που προκάλεσαν στη χώρα αυτή την καταστροφή, πολύ πιο αποτελεσματικά».

Πηγή: iefimerida.gr