Οικογενειακές προστριβές πίσω από τον φόνο


Χρειάστηκαν να περάσουν 14 ημέρες για να αποκαλυφθεί η στυγερή δολοφονία του 64χρονου Φρεντερίκ Γεωργίου Κλίφορτ Μπράιαν από τον 25χρονο γιο του Τζακ, την Κυριακή 9 Αυγούστου, η αιτία της οποίας βρίσκεται στα χρόνια προβλήματα που αντιμετώπιζε η οικογένεια.

Ο Τζακ, που είναι απόλυτα συνεργάσιμος με τους ανακριτές, εκείνη τη μέρα κατάφερε πέντε μαχαιριές πισώπλατα στον πατέρα του, με αφορμή, όπως ισχυρίστηκε (και ειπώθηκε χθες και στο Δικαστήριο), την επιθυμία του τελευταίου να αναλάβει ο ίδιος την κηδεμονία της 15χρονης αδερφής του, του μικρότερου από τα πέντε παιδιά της οικογένειας. Η 15χρονη, για λόγους που θα αναζητήσει το ΤΑΕ Λάρνακας μέσω της Υπηρεσίας Κοινωνικής Ευημερίας, φιλοξενείται εδώ και κάποιο διάστημα σε Παιδική Στέγη των ΥΚΕ και δεν ζούσε στο σπίτι της οικογένειας στα Λεύκαρα, μαζί με τη Γερμανίδα μητέρα της και τα άλλα τέσσερα αδέλφια της. 

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων στα Λεύκαρα, το θύμα, ο 64χρονος Φρεντερίκ, ζούσε περίπου σαν ερημίτης, σε ένα ξύλινο παράπηγμα που είχε δημιουργήσει σε μια βουνοκορφή 3-4 χιλιόμετρα έξω από τον δήμο. Από τις απότομες, σχεδόν άβατες για κάποιους, βουνοκορφές στις Ασπροσυτζιές (έτσι ονομάζεται η περιοχή που ζούσε), συνήθιζε να κατεβαίνει από αυτό το απόμακρο λημέρι του μια φορά την ημέρα για ψώνια, αλλά και προκειμένου να πιει το ρόφημά του σε ένα καφενείο και να συνδεθεί με ίντερνετ, ώστε να επικοινωνεί με φίλους του. Το γεγονός ότι είχε να φανεί στα Λεύκαρα για μέρες, όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο Λάρνακας, κίνησε την περιέργεια ενός φίλου του, που λίγο μετά το μεσημέρι της Κυριακής πήγε στην Αστυνομία Λευκάρων και ανέφερε το γεγονός, εκφράζοντας την ανησυχία του και ζητώντας από τους επί καθήκοντι αστυνομικούς να τον αναζητήσουν. 

Μετά από κάποιες έρευνες, αστυνομικοί έφτασαν στην κατοικία του 64χρονου και αντίκρισαν τη σορό του, σε προχωρημένο στάδιο αποσύνθεσης. Πριν φτάσουν εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν οχήματα με τετρακίνηση, αλλά και να διασχίσουν πεζή δύσβατη περιοχή για να φτάσουν στο λυόμενο παράπηγμα. Το ίδιο το θύμα συνήθιζε να αφήνει το αυτοκίνητο σε μακρινή τοποθεσία από την κατοικία του λόγω του δύσβατου γεωλογικού χαρακτήρα και να φτάνει σε αυτήν πεζός.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Χαράλαμπο Ζαχαρίου, από τους πρώτους που ανακρίθηκαν ήταν και το τρίτο στη σειρά παιδί του θύματος, ο 25χρονος Τζακ, που ομολόγησε το έγκλημα και έδωσε μάλιστα και κατάθεση στους ανακριτές. Η οικογένεια έχει συνολικά πέντε παιδιά ηλικίας 28, 27, 25, 20 και 15 χρόνων και ο Τζακ είναι το τρίτο στη σειρά παιδί. 

Ζούσε σαν ερημίτης εδώ και 7 χρόνια

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», μεταξύ του θύματος και της οικογένειάς του υπήρχαν εντάσεις. Το γεγονός ότι πριν από επτά χρόνια περίπου αποφάσισε να ζήσει σαν ερημίτης στις «Ασπροσυτζιές», μια από τις πλέον δύσβατες περιοχές των βουνών που περιβάλλουν τα Λεύκαρα, ήταν αποτέλεσμα αυτών των προστριβών. Το 2018, μάλιστα, η σύζυγός του και ο Τζακ τον είχαν καταγγείλει από κοινού για οικογενειακή βία. Για υποθέσεις όμως που έλαβαν χώρα το 2013 ώς το 2015. Ταυτόχρονα, όμως, καταγγελία εναντίον των δυο, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, υπέβαλε και το θύμα. Με κατάληξη της υπόθεσης αμφότερες οι πλευρές σε κάποιο στάδιο να αποσύρουν τις καταγγελίες τους με παραίνεση των δικηγόρων τους. 

Χθες το απόγευμα, ο 25χρονος πατροκτόνος υπέδειξε στην Αστυνομία πού είχε πετάξει το φονικό μαχαίρι. Οι αστυνομικοί το εντόπισαν περίπου 200 μέτρα από την κατοικία του θύματος. 

Σύμφωνα με όσα λέχθηκαν στο Δικαστήριο, η Αστυνομία στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης θα λάβει 30 καταθέσεις από το στενό περιβάλλον της οικογένειας, ενώ θα γίνουν και αναγνωριστικές σκηνές στην παρουσία του δράστη. 

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρίου, θα διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούσε το θύμα, αλλά και οι σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας. Καθώς επίσης και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες η 15χρονη κόρη της οικογένειας κατέληξε να τελεί υπό την επίβλεψη των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. 

Το θύμα, σύμφωνα με κατοίκους Λευκάρων, φαίνεται πως δεν εργαζόταν, ενώ ο 25χρονος εκτελούσε κατά καιρούς διάφορες οικοδομικής φύσεως εργασίες.