Οι πρώτες 1229 λέξεις της... «ένορκης αλήθειας» του Τζιωνή

«Ορκίζομαι να πω την αλήθεια και μόνο την αλήθεια», ορκίστηκε ο Λοΐζος Τζιωνής πριν να αρχίσει να διαβάζει την μαρτυρία του στα πλαίσια της δίκης εντός δίκης, στο πλαίσιο της κύριας δίκης, για εξέταση των επίδικων ζητημάτων επί των οποίων ήγειρε ένσταση η υπεράσπιση του, για το διπλό φονικό που διαπράχθηκε τον περασμένο Απρίλιο στον Στρόβολο.


Ο δικηγόρος του Τζιωνή υποστηρίζει ότι οι ανακρίσεις και οι καταθέσεις που έδωσε ο πελάτης του στις 27/4/2018 ως επίσης και οι υποδείξεις σκηνών και η παραλαβή τεκμηρίων από την οικία του πατέρα του, στην οδό Σκιάθου 3, στην Αγλαντζιά, δεν έγιναν με τη θέληση του πελάτη του αλλά μετά από καταπίεση του και υπό το καθεστώς του στερητικού συνδρόμου από το οποίο έπασχε λόγω της διακοπής της χρήσης ναρκωτικών ουσιών.


Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης των μαρτύρων από την Κατηγορούσα Αρχή, τον λόγο πήρε ο Τζιωνής, ο οποίος με την μαρτυρία του παρουσίασε την δική του εκδοχή η οποία απείχε 180 μοίρες από αυτές των ανακριτών.


Ο κατηγορούμενος, μίλησε για καταπίεση που δεχόταν από τους Αστυνομικούς και ότι βρισκόταν υπό το καθεστώς φόβου, ενώ ισχυρίστηκε ότι έκανε χρήση κοκαΐνης.
Επίσης απέρριψε τις αναφορές ότι ήταν σκεφτικός μετά την αναγνώριση του από τον γιο των θυμάτων, ότι του δόθηκαν τα δικαιώματα του και ότι έκανε το πολυσυζητημένο άλμα στο γραφείο.


Αυτούσια η δήλωση του κατηγορουμένου Λοίζου Τζιωνή:

Στην κατάθεση μου που έδωσα στην αστυνομία στις 27.4.2018 αλλά και στην προφορική μου ανάκριση απάντησα τις ερωτήσεις που μου τέθηκαν και υπέγραψα κατόπιν πίεσης και εξαιτίας του ότι η ψυχική μου κατάσταση ήταν επιδεινωμένη εξαιτίας του ότι παρήλθαν μέρες από την τελευταία φορά που έκανα χρήση κοκαΐνης.


Από το πρωί τις 27/4/2018 με ξύπνησαν περίπου 1 ώρα πριν να έρθουν να με παραλάβουν από το ΤΑΕ. Εγώ από το προηγούμενο βράδυ δεν είχα κοιμηθεί καλά καθώς η ψυχολογική μου κατάσταση δεν ήταν καλή εφόσον βρισκόμουν έγκλειστος και εφόσον μέχρι αργά το βράδυ έγραφα σημειώσεις σε κόλλες.


Κανένας δεν μου ανέφερε κατά την προηγούμενη μέρα ότι θα με παραλάβουν πρωί πρωί για ανακρίσεις.


Κατά τις 9 το πρωί έφθασαν στο σταθμό οι κύριοι Σιαμμούτης, Θεμιστοκλέους και Τόμα. Εγώ είχα ήδη ετοιμαστεί όπως μου ζήτησαν προηγουμένως. Ετοιμάστηκα μέσα στο κελί μου.


Με πρόσδεσε ο κ. Τόμας με χειροπέδες πάνω του και με οδήγησαν στο αστυνομικό όχημα. Κανένας δεν με ρώτησε αν επιθυμώ να λάβω πρόγευμα αλλά πήγαμε απευθείας στο όχημα και κατευθυνθήκαμε για το ΤΑΕ. Εγώ εκείνη τη στιγμή δεν γνώριζα καν ότι πηγαίναμε στο ΤΑΕ. Μέσα στο όχημα ο κος Θεμιστοκλέους γύρισε πάνω μου λίγα λεπτά αργότερα και μου είπε ότι έχω δυο επιλογές ή να αναγνωριστώ σε αναγνωριστική παράταξη ή μέσω πίνακα. Δεν μου εξήγησε τίποτε αναφορικά με το τι δικαιούμαι ούτε με το τι είναι προς το συμφέρον μου.


Εγώ κρατούσα χειρόγραφες κόλλες που έφερα μαζί μου από το σταθμό. Κατά την αναγνώριση εγώ τις κόλλες δεν τις κρατούσα, τις είχα αφήσει μάλλον στο γραφείο.


Όταν φθάσαμε στο σταθμό με κατέβασαν έχοντας με δεμένο με χειροπέδες και με έβαλαν σε ένα γραφείο. Αμέσως μου έδωσαν μια κόλλα να υπογράψω για να αναγνωριστώ λέγοντας μου υπέγραψε, σου είπαμε ή το ένα ή το άλλο. Ούτε χρόνος μου δόθηκε να διαβάσω αυτό που υπέγραψα ούτε μου είπαν ότι δικαιούμαι να επικοινωνήσω με δικηγόρο ούτε καν εκείνη τη στιγμή μου είπαν εάν θέλω κάτι να πιω. Γενικά από την ημέρα της σύλληψης μου, πάντα μου έλεγαν επιθετικά υπέγραψε και υπέγραφα.


Από τη στιγμή που με παρέλαβαν στις 27/072018 επικρατούσε ένα αίσθημα βιασύνης και πίεσης. Αμέσως με πήγαν απέναντι να αναγνωριστώ. Όταν μου αναφέρθηκε ότι αναγνωρίστηκα δεν ανέφερα ότι ένιωσα οτιδήποτε.


Αμέσως χωρίς καμιά καθυστέρηση πήραν πίσω στο γραφείο που ήμουν αρχικά. Εκεί ο κας Σίαμμούτης μου φόρεσε χειροπέδες και με είχε δεμένο πάνω του και καθόταν συνέχεια πολύ κοντά μου. Ήταν τόσο κοντά μου που δεν αισθανόμουν άνετα.


Αφού και στην εξέταση μου από ψυχίατρο, την προηγούμενη μέρα, μπήκαν μαζί μου κατά την εξέταση. Ο ψυχίατρος δεν με ρώτησε για ναρκωτικές ουσίες και δεν μπορούσα να μιλήσω με τους αστυνομικούς δίπλα μου. Δεν ήταν εύκολο να μιλήσω αφού με είχαν συλλάβει για τέτοιο αδίκημα.


Ήδη από της συλλήψεως μου ήταν επιθετικοί μαζί μου έτσι εγώ φοβόμουν να μιλήσω ελεύθερα και να αναφέρω ότι έκανα χρήση κοκαΐνης τελευταία φορά κατά τις 1-2 το μεσημέρι λίγο πριν με συλλάβουν στις 25/4/2018. Έκανα χρήση επανειλημμένα προ της σύλληψης μου, χρήση κοκαΐνης.


Την κόλλα που μου έδωσαν να υπογράψω ούτε μου είπαν τι είναι ούτε και διάβασα τι είναι, ούτε και είπα ότι έχω ξαναπάρει οτιδήποτε το ίδιο.


Ο κος Θεμιστοκλέους κάθισε αρχικά απέναντι μου. Ο κος Τόμας στεκόταν. Ξεκίνησαν να μου κάνουν ερωτήσεις. Άλλοτε με ρωτούσε ο κύριος Θεμιστοκλέους άλλοτε ο Κύριος Σιαμμούτης και άλλοτε ο Τόμας.


Στο γραφείο υπήρχε ένα ντουλάπι στο οποίο είχα δει ότι υπήρχε πιστόλι επειδή το ντουλάπι δεν ήταν κλειστό.


Το πιστόλι το είδα καθώς μετά που ήρθα από το αποχωρητήριο η πόρτα παρέμεινε ανοικτή. Μια φάση που κοίταξα την πόρτα θυμάμαι χαρακτηριστικά μου είπε ο Θεμιστοκλέους τι κοιτώ την πόρτα και να τους φύω έτο πιστόλι τζιαμιέ.


Ο κος Θεμιστοκλέους ήταν πολύ ψυχοφθόρος ειδικά σε αντίθεση με τον κο Σιαμούττη που ήταν συνέχεια πολύ κοντά μου. Με ρωτούσαν συνέχεια για το περιστατικό, πάρα πολλές ερωτήσεις, δε τις θυμάμαι όλες. Έλεγα ότι να είναι για να τελειώσει αυτό που γινόταν. Ίδρωνα πολύ, αναγκάζονταν να σταματήσουν τις ερωτήσεις, να με πάνε στο αποχωρητήριο και κρατούσαν την πόρτα της τουαλέτας ανοικτή. Αρχικά ερχόταν μαζί μου ο κύριος Σιαμμούττης και μετά ο κος Τόμας ο οποίος δεν με άφηνε να καν χωρίς χειροπέδες.


Κατά τις ερωτήσεις εγώ έτρεμα και ένιωθα ότι είχα πανικό και έντονο άγχος και κατά την προφορική ανάκριση και κατά τη γραπτή ανάκριση.


Συνέχεια με πίεζαν και μου έλεγαν δε σε πιστεύουμε. Εγώ ήθελα να σταματήσουν να με ρωτούν και για να σταματήσουν. Μια φάση χωρίς να σκεφτώ, βγήκα πάνω στο γραφείο. Δεν μπορούσα να πεταχτώ καθώς ήμουν δεμένος με χειροπέδες πάνω στο κο Σιαμμούτη και άλλοτε στον κο Τόμας. Μετά το τσιγάρο κατά τις 12 με είχαν δεμένο στην καρέκλα.


Ο κος Θεμιστοκλέους με ρωτούσε συνέχεια που είναι τα πράγματα και επέμενε να τους τα δείξω.


Ξεκίνησαν να με ρωτούν ερωτήσεις ενώ ο κο Τόμας στεκόταν. Ο κος Θεμιστοκλέους με ρωτούσε ερωτήσεις συνέχεια και όταν δεν απαντούσα κτυπούσε το χέρι του κάτω στο γραφείο με δύναμη. Αυτό το έκανε 3 φορές θυμάμαι κατά την προφορική εξέταση.


Μετά όταν ξεκίνησαν να μου πιάσουν γραπτώς κατάθεση συνέχισε το ίδιο πράγμα. Ούτε μου εξήγησαν ότι μπορώ να μιλήσω με δικηγόρο. Οι ερωτήσεις συνεχίστηκαν γραπτώς χωρίς να καταλάβω τι σοβαρότητα του τι έλεγα. Ούτε καταλάβαινα ότι ξεκίνησαν να με ανακρίνουν γραπτώς γιατί κατά την προφορική ανάκριση έγραφε ο κος Τόμας σε κάποιες φάσεις και κάποτε κάτι έκανε στον υπολογιστή ο κος Θεμιστοκλέους. Για τον λόγο αυτό, του έλεγα αφήστε με να λέω με την άνεση μου, γιατί μου έκαναν συνέχεια ερωτήσεις και με πίεζαν να τους πω τι έγινε.


Μου έλεγαν δε σε πιστεύουμε, έχει άλλα μέσα στα σημειωματάρια. Τις χειρόγραφες κόλλες δε μου ζήτησαν να τις διαβάσω. Τις διάβαζαν αυτοί και μου θύμωναν γιατί έγραφα άλλα. Εγώ δεν ήξερα ότι θα με βάλουν να τις υπογράψω. Μου τις διάβασαν και με έβαλαν να τις υπογράψω κατά τη γραπτή κατάθεση. Τις είχαν πιάσει και προηγουμένως αφού κατά τη προφορική ανάκριση ήταν πάνω στο γραφείου του κου Θεμιστοκλέους.


Το δωμάτιο ήταν μικρό και όλοι βρισκόντουσαν πολύ κοντά μου.


Στο γραφείο δεν υπήρχαν ούτε φαγητά ούτε ποτά για να μου δώσουν. Υπήρχε ένα ψυγείο στο γωνιά αν θυμάμαι καλά και κατά της 12 το μεσημέρι που δεν άντεχα, ζήτησα να καπνίσω και με πήραν έξω να καπνίσω και με έφεραν πίσω. Αν δεν ζητούσα θα συνέχιζαν.


Δεν μου είπαν ότι δικαιούμαι να μην υπογράψω και υπέγραφα για να πάμε πιο κάτω. Συνέχεια μου έλεγαν είναι λόγια δικά σου υπέγραψε. Ούτε μου εξήγησαν τη σημασία αυτών που έλεγαν ούτε και μπορούσα να καταλάβω.


Κατά τις γραπτές ερωτήσεις επέμεναν να του πω που είναι. Δεν μου ζήτησαν ποτέ να μου κάνουν αναλύσεις ενώ τους είπα ότι έκανα ναρκωτικά. Το γνώριζαν από τη σύλληψη μου γιατί το είχα πει του υπεύθυνου όταν με έφεραν στο αρχηγείο από τη σύλληψη και είπα για κοκαΐνη».


Η αντεξέταση του Τζιωνή από την Κατηγορούσα Αρχή θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή, με την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας να ζητά χρόνο καθότι θέλει να διερευνήσει ένα περιστατικό που συνέβη στις Κεντρικές φυλακές.

Πηγή: reporter.com.cy - Tης Ντίνας Κλεάνθους