Οι προτάσεις Κάρουλλα για επανεκκίνηση της οικονομίας


Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας, με επιστολές του προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών κατέθεσε εισηγήσεις σε σχέση με την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Βουλευτής αναφέρει πως τομείς  της οικονομίας οι οποίοι έσφυζαν από παραγωγικότητα, σήμερα παρουσιάζουν πτωτική τάση. «Ο κλάδος της ανάπτυξης γης και η οικοδομική βιομηχανία έχουν πληγεί σημαντικά από την κρίση, καθώς δεν γίνονται το τελευταίο διάστημα αγορές ακινήτων από συμπατριώτες μας, ενώ μειωμένο εώς ανύπαρκτο είναι και το ενδιαφέρον ξένων αγοραστών. Το γεγονός αυτό επηρεάζει αρνητικά και τον κλάδο των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν θέσεις εργασίας και σε αυτή την κατηγορία εργαζομένων. Σε αυτά να προσθέσουμε και την απώλεια εσόδων από τον τουρισμό, η οποία θα πρέπει δυστυχώς να θεωρείται δεδομένη» σημειώνει ο κ Κάρουλλας.

Όπως αναφέρει ο κ Κάρουλλας,  με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας, είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν ιδανικές συνθήκες για προσέλκυση επενδύσεων. «Αυτό, κατά την άποψη μου, μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Πρώτο, μέσω των πολιτογραφήσεων και δεύτερο, μέσω των βιώσιμων επενδύσεων» σημειώνει στην επιστολή του. 

Πιο συγκεκριμένα, προτείνει:
1. Επίσπευση της εξέτασης των αιτήσεων πολιτογράφησης που καταχωρήθηκαν στο πλαίσιο του Επενδυτικού Προγράμματος τα έτη 2018 και 2019.
2. Εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών που προσφέρονται στο πλαίσιο του Επενδυτικού Προγράμματος, με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και των απαραίτητων υποδομών.
3. Καθορισμός του μέγιστου χρόνου που απαιτείται για την εξέταση μίας αίτησης, που δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους έξι μήνες.
4.            Κατανομή της οφειλόμενης δωρεάς. Αντί για δωρεές 75.000€ στο Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και 75.000€ στον Κυπριακό Οργανισμό Αναπτύξεως Γης (σύνολο 150000€), το Πρόγραμμα θα μπορούσε να προβλέπει ένα μέρος του πιο πάνω ποσού (π.χ. 75000€) να κατατίθεται ως δωρεά σε ειδικό ταμείο που θα δημιουργηθεί από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του κορωνοϊού.

Ο Βουλευτής σημειώνει πως, κατά την εξέταση των αιτήσεων δεν πρέπει να υπάρξει καμία χαλάρωση όσον αφορά την τήρηση από τους αιτητές των κριτηρίων του Μαΐου του 2019 ή άλλων κριτηρίων που θα θεσμοθετηθούν στο μέλλον. Η πιστή τήρηση των κριτηρίων και διαδικασιών που καθορίστηκαν ανακλά και αυτή στην αξιοπιστία μας ως Κράτος.

Επιπλέον, αναφέρει πως η Κύπρος θα πρέπει να στοχεύσει προς τις πλέον βιώσιμες επενδύσεις. Για τον σκοπό απαιτείται η συνεργασία εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας για τον καθορισμό χρονοδιαγραμμάτων ολοκλήρωσης της νομοθετικής προσπάθειας για τη θέσπιση του επενδυτικού νόμου «Μόνο έτσι θα αρχίσουμε να έλκουμε νέες βιώσιμες επενδύσεις, αυτό που είχε ανάγκη ο τόπος από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με τον τρόπο αυτό ενισχύουμε την δυνατότητα απεξάρτησης από τον τουρισμό, χωρίς φυσικά να υποβαθμίζουμε τη σημασία του», επισημαίνει ο Βουλευτής που προσθέτει ότι ο στόχος μας πρέπει να είναι η μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό επενδυτικό κόμβο.