Οι μυστικές υπηρεσίες στη Βρετανία χρησιμοποιούν παιδιά - κατασκόπους

Σε κατασκοπευτικές επιχειρήσεις φαίνεται ότι μετέχουν παιδιά στη Βρετανία, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών σε μυστικές επιχειρήσεις εναντίον τρομοκρατών, συμμοριών και εμπόρων ναρκωτικών.
 
Την πρακτική αποκάλυψε μια επιτροπή της Βουλής των Λόρδων, που εξέφρασε την ανησυχία της για τα σχέδια της κυβέρνησης που φαίνεται ότι προτίθεται να παραχωρήσει περισσότερες ελευθερίες στα όργανα επιβολής του νόμου σε σχέση με την αξιοποίηση των παιδιών.
 
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian, η κυβέρνηση σχεδιάζει να παρατείνει από έναν μήνα σε τέσσερις το χρονικό διάστημα ανάμεσα σε κάθε περίπτωση που τα παιδιά κατάσκοποι περνούν από διαδικασίες για να συμμετέχουν εκ νέου σε τέτοια προγράμματα.
 
Σύμφωνα με την επιτροπή, κάποια από τα παιδιά κατασκόπους είναι κάτω των 16 ετών. «Ανησυχούμε ότι η πρακτική συμμετοχής ενός νεαρού ατόμου σε μυστικές δραστηριότητες που συνδέονται με σοβαρά εγκλήματα για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους για την ψυχική και σωματική του ανάπτυξη», ανακοίνωσε η επιτροπή, που τελεί υπό την προεδρία του Λόρδου Τρεφγκάρν.
 
Ποιος είναι ο ρόλος των παιδιών 
 
Σε αλληλογραφία του υπουργείου Εσωτερικών με την Επιτροπή, που δημοσιεύεται στην έκθεση, προκύπτει ότι τα παιδιά δεν χρησιμοποιούνται μόνο για να παρέχουν πληροφορίες στην αστυνομία, αλλά έχουν αναλάβει την αποστολή να συλλέγουν πληροφορίες για λογαριασμό των υπηρεσιών.
 
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών προτείνει να επανεξετάζεται κάθε μήνα η εξουσιοδότηση από ανώτερο υπάλληλο για να διασφαλιστεί η ευημερία και η ασφάλεια των παιδιών.


Πηγή: philenews.com