Οι μισοί Πρωταρά και Αγ. Νάπα με επιχορηγημένες διακοπές


Μπορεί οι Ρώσοι τουρίστες που κατέκλυζαν τα προηγούμενα χρόνια την επαρχία Αμμοχώστου να μην φάνηκαν τη φετινή χρονιά, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των κυρώσεων που ακολούθησαν, ωστόσο μικρό αντιστάθμισμα για τις τεράστιες απώλειες αποτέλεσαν οι κάτοικοι Κύπρου. 

Οι τελευταίοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία επέλεξαν τη συγκεκριμένη περιοχή στο πλαίσιο του τελευταίου σχεδίου επιχορηγημένων διακοπών, που ολοκληρώνεται στο τέλος του μήνα. Το οποίο δεν αναμένεται να ανανεωθεί, παρά τη δημοφιλία του, που ενισχύεται λόγω του αυξημένου πληθωρισμού και της ακρίβειας.

Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» από το Υφυπουργείο Τουρισμού, για το τρέχον πρόγραμμα για ενίσχυση του εγχώριου τουρισμού, που άρχισε στις αρχές Μαΐου, υπολογίζεται από τις μέχρι σήμερα κρατήσεις ότι πέραν των 70.000 ατόμων θα επωφεληθούν από αυτό, με τον υπολογιζόμενο αριθμό διανυκτερεύσεων να ξεπερνά τις 180.000. Βάσει των ίδιων στοιχείων, πέραν του 50% των συνολικών κρατήσεων που έγιναν αφορούν την περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου και ποσοστό της τάξης του 25% των συνολικών κρατήσεων την επαρχία Πάφου.

Υπενθυμίζουμε ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα επιχορηγημένων διακοπών συγκέντρωσε τη συμμετοχή 210 τουριστικών καταλυμάτων παγκύπρια, με τα περισσότερα να βρίσκονται στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου. Υπενθυμίζουμε ακόμα ότι το νέο που τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Μαΐου 2022 και λήγει την 31η Ιουλίου ήταν διαφορετικό σε σχέση με αυτά του παρελθόντος, καθώς προβλέπει επιδότηση με 20 ευρώ κάθε διανυκτέρευσης σε επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Όλα τα προγράμματα ενίσχυσης του εγχώριου τουρισμού το τελευταίο διάστημα αγκαλιάστηκαν από τον ντόπιο πληθυσμό εξαιτίας και της πανδημίας, η οποία αποτέλεσε αφορμή και για ενίσχυσή τους. Σύμφωνα με στοιχεία του Υφυπουργείου Τουρισμού, την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου του 2021, εξαιρουμένων των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου, επωφελήθηκαν από τα περσινά σχέδια πέραν των 126 χιλ. ατόμων, με υπολογιζόμενο αριθμό διανυκτερεύσεων πέραν των 285 χιλ. και με δαπάνη γύρω στα 2,7 εκατ. ευρώ. Πέρσι υπήρξε και πρόγραμμα επιχορηγημένων διακοπών και για καλοκαιρινή περίοδο, που κάλυψε την περίοδο μεταξύ 15 Ιουλίου μέχρι και τέλος Αυγούστου, από το οποίο επωφελήθηκαν πέραν των 78 χιλ. ατόμων – στον αριθμό περιλαμβάνονται και άτομα που έκαναν χρήση του προγράμματος πέραν της μίας φοράς- και με υπολογιζόμενο αριθμό διανυκτερεύσεων πέραν των 280.000.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόγραμμα και σχέδιο ενίσχυσης του εγχώριου τουρισμού εφαρμόστηκε και την περίοδο από την 1η Δεκεμβρίου 2021 μέχρι την 31η Μαρτίου φέτος, το οποίο έδωσε τη σκυτάλη στον υφιστάμενο πρόγραμμα που τελειώνει στο τέλος του μήνα, χωρίς, όμως, για την ώρα οποιαδήποτε ένδειξη ότι θα υπάρξει συνέχεια. 

  Ρεπορτάζ: Aδάμος Αδάμου / Φιλελεύθερος