Οδηγοί λεωφορείων Αμμόχωστος: Αγωνία για την επόμενη μέρα


Διαβεβαιώσεις προς τους οδηγούς και το προσωπικό του Οργανισμού Συγκοινωνιών Επαρχίας Αμμοχώστου (ΟΣΕΑ) ότι θα διερευνήσει τα στοιχεία που του παρέθεσαν και τις ανησυχίες για το μέλλον τους από τις νέες συμβάσεις λεωφορείων για την περίοδο 2020-2030, έδωσε χθες ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος. 

 Αντιπροσωπεία των οδηγών του ΟΣΕΑ, όπως και των οδηγών των υπεραστικών λεωφορείων (Intercity) που χθες πραγματοποίησαν στάση εργασίας (πραγματοποίησαν μόνο τα μαθητικά δρομολόγια) συναντήθηκε με τον υπουργό χθες, μετά τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι οι συμβάσεις 2020-2030 για την επαρχία Αμμοχώστου και τα υπεραστικά λεωφορεία (όπως και για Λευκωσία και Λάρνακα), έχουν κατακυρωθεί από το υπουργείο Μεταφορών στην κοινοπραξία της Malta Lines και Kapnos Airport Shuttle. Η σύμβαση της Λευκωσίας έχει ήδη υπογραφεί, ενώ εκκρεμούν δικαστικές διαδικασίες και αποφάσεις σε ενστάσεις για τις υπόλοιπες τρεις συμβάσεις.

Οι οδηγοί εξέφρασαν την αγωνία για την επόμενη μέρα, αφού όπως αναφέρουν, θεωρούν απαράδεκτο το γεγονός ότι το υπουργείο αποδέχθηκε την προσφορά της κοινοπραξίας MLKP, επικυρώνοντας έτσι το ακαθάριστο κόστος εργατοώρας των €6,30 που προτάθηκε για τη δεκαετία 2020-2030, έναντι του πραγματικού ακαθάριστου κόστους που σήμερα κυμαίνεται στα €12,40 και αναμένεται ότι θα ξεπερνούσε τα €13,5 (ΑΤΑ, ΓεΣΥ, νέες συμβάσεις κτ.λ) το 2030. 

Επίσης, οι εκπρόσωποι των οδηγών του ΟΣΕΑ και Intercity, ζήτησαν από τον υπουργό εγγυήσεις ότι δεν θα θυματοποιηθεί και να απολυθεί προσωπικό, αφού σύμφωνα με τους ίδιους, για την επαρχία Αμμοχώστου, το υπουργείο Μεταφορών έχει προκρίνει τη σύμβαση της κοινοπραξίας που προβλέπει για τη δεκαετία 2020-2030 να λειτουργήσει με 49 λεωφορεία, έναντι των περίπου 80 που χρησιμοποιούνται σήμερα για την εξυπηρέτηση της επαρχίας, ενώ ανάλογη μείωση στόλου προβλέπεται και για τις υπεραστικές διαδρομές.

Ο Γιάννης Καρούσος εξήγησε στους εργαζόμενους ότι προτεραιότητά του είναι η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και πως θα διερευνήσει τα στοιχεία αυτά και θα τους ενημερώσει. Να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός προέβλεπε διατήρηση των ισχυόντων δικαιωμάτων των εργαζομένων για ένα χρόνο, ενώ προβλέπει τις κατηγορίες εργαζομένων που ο ανάδοχος πρέπει υποχρεωτικά να δεχθεί. Οι εργαζόμενοι δήλωσαν κατηγορηματικά ότι, «η δέσμευση για διατήρηση των υπαλλήλων και των κεκτημένων μας για μόνο ένα χρόνο μας βρίσκει κάθετα αντίθετους». Οι ίδιοι εκφράζουν ανησυχία ότι μπορεί η πολιτική της εκ των δύο μετόχων της κοινοπραξίας Malta Lines για προσέλκυση φτηνού εργατικού δυναμικού -γίνεται αναφορά σε οδηγούς από Πακιστάν- να μεταφερθεί στην Κύπρο.  

Η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως και η διατήρηση όλων των δρομολογίων της επαρχίας Αμμοχώστου για τα επόμενα δέκα χρόνια, είναι αδιαπραγμάτευτη, σημειώνουν σε σχετικό υπόμνημα που επέδωσαν. Εκφράζουν παράλληλα φόβους, «για το καθεστώς εργοδότησης με τη νέα κοινοπραξία και για τον τρόπο λειτουργίας της. Οι νεοφιλελεύθερες πρακτικές που εφάρμοσαν στην περίπτωση των δημοσίων συγκοινωνιών της Μάλτας είναι ενδεικτικές για τις προθέσεις τους», καταλήγουν.

Οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν σήμερα νέα στάση εργασίας -εξαιρουμένων και πάλι των μαθητικών δρομολογίων- έξω από το Διοικητικό Δικαστήριο όπου εξετάζεται η προσφυγή του ΟΣΕΑ κατά του υπουργείου Μεταφορών.