Οξυγόνο για δανειζόμενους με πέντε νέα εργαλεία


Για πρώτη φορά χιλιάδες πελάτες των τραπεζών απολαμβάνουν διάφορα «παραθυράκια» που τους διευκολύνουν να τα βγάλουν πέρα με τις δανειακές τους υποχρεώσεις λόγω των παρενεργειών της πανδημίας. Η κρίση που ξεκίνησε ως υγειονομική και έχει εξελιχθεί ως οικονομική με επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα, ανάγκασε τον πολιτικό και τραπεζικό κόσμο να δώσουν λύσεις –ανάσα στους δανειζόμενους επιχειρηματίες και ιδιώτες.

 

Πάντως, η υγειονομική κρίση και η αβεβαιότητα που επικρατεί ως προς την επόμενη μέρα του πρωτοφανούς σοκ που έχει υποστεί η κυπριακή οικονομία, έχει ανατρέψει άρδην όλους τους σχεδιασμούς του χρηματοπιστωτικού τομέα για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο «Φιλελεύθερος» παρουσιάζει τα πέντε μέτρα που έχουν ληφθεί για αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού προς διευκόλυνση των χιλιάδων δανειζόμενων. 

 - Aπό τα πρώτα μέτρα ήταν η αναστολή οποιασδήποτε διαδικασίας εκποίησης. Τον Μάρτιο αποφασίσθηκε οι διαδικασίες να τερματιστούν μέχρι τις 18 Ιουνίου. Πριν μερικές μέρες αποφασίστηκε να δοθεί παράταση μέχρι τις 31 Αυγούστου. Αυτό σημαίνει ότι έχουν «παγώσει» όλες οι σχετικές διαδικασίες.

- Προς διευκόλυνση των πελατών και για ενίσχυση της ρευστότητας τους, μόλις η οικονομία μπήκε σε lockdown δόθηκε το μέτρο της αναστολής δόσεων (κεφαλαίου και τόκου) για όλα τα εξυπηρετούμενα δάνεια. Μέχρι τις 8 Μαΐου ζητήθηκε η αναστολή δόσεων για δάνεια αξίας €10,15 δισ. και αφορούσε 63.206 διευκολύνσεις νοικοκυριών και οι 12.851 επιχειρήσεων.


- Μετά την κατάρρευση του σχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις, ήρθε το σχέδιο επιδότησης του επιτοκίου για νέα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια που έγιναν από την 1η Μαρτίου και μέχρι τέλος του χρόνου.


- Επέκταση προθεσμιών υποβολής δικαιολογητικών στο Σχέδιο Εστία και δυνατότητα υποβολής νέας αίτησης. Δεδομένων των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονταν αυτό το διάστημα στις μετακινήσεις και προκειμένου να δοθεί μεγαλύτερη ευχέρεια στους πολίτες να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα έγγραφα, εγκρίθηκε η εκ νέου επέκταση της προθεσμίας προσκόμισης των απαραίτητων δικαιολογητικών ενός μηνός, από ενδιαφερόμενους που είχαν υποβάλει αίτηση μέχρι τις 31.12.2019 για ένταξη στο Σχέδιο Εστία. Ως νέα προθεσμία ορίζεται η 31η Ιουλίου 2020 αντί της 30ής Ιουνίου 2020, και δυνατότητα υποβολής αίτησης από δανειολήπτες που δεν είχαν υποβάλει αίτηση για ένταξη στο Σχέδιο Εστία μέχρι τις 31.12.2019 και επιθυμούν να το πράξουν (υποβολή αίτησης από 1 Ιουνίου 2020 μέχρι τις 15 Ιουνίου 2020).


- Οι τράπεζες προχωρούν και σε αναδιαρθρώσεις δανείων για διευκόλυνση των πελατών τους που αναζητούν λύσεις για αντιμετώπιση των παρενεργειών του κορωνοϊού. Τον Μάρτιο, η Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε συνολική απελευθέρωση κεφαλαίων μέχρι και €1,4 δισ. με σκοπό να μεταφερθεί όφελος από  τις τράπεζες προς την πραγματική οικονομία, μέσω ευνοϊκών αναδιαρθρώσεων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά.


Αναμένεται, τέλος, η εφαρμογή των σχεδίων για παραχώρηση νέας ρευστότητας με χαμηλό κόστος μέσω και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.


Πηγή:philenews