Ποιοι χώροι ανοίγουν στην πρώτη φάση και ποιοι στην τελευταία


Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την άρση των πρώτων απαγορευτικών μέτρων, με την επιδημιολογική ομάδα του Υπουργείου Υγείας να καταθέτει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις εισηγήσεις της, σε σχέση με το πλάνο που θα ακολουθηθεί. 

Σύμφωνα με τον Λεόντιο Κωστρίκη, Ακαδημαϊκό Καθηγητή Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει σταδιακά και σιγά σιγά και με βάση πάντα την επιδημική καμπύλη.

Όπως ανέφερε, εκτιμάται πως την πρώτη εβδομάδα Μάιου τα κρούσματα θα είναι 0, νοουμένου πως θα συνεχιστούν να καταγράφονται λίγα κρούσματα καθημερινά, και τότε θα αρχίσει η χαλάρωση των πρώτων μέτρων.

Σε σχέση με το ποιες επιχειρήσεις ανοίγουν πρώτες, ο κ. Κωστρίκης ανέφερε πως θα δοθεί προτεραιότητα σε αυτές που δεν υπάρχουν μεγάλες συναθροίσεις, ενώ εκκλησίες, εμπορικά κέντρα και γήπεδα, θα είναι στο τελευταίο στάδιο των χαλαρώσεων.

Πιο συγκεκριμένα:

-Πρώτα ανοίγουν οι μικρές επιχειρήσεις, με μικρές συναθροίσεις ατόμων. Επαναλειτουργούν τα εργοτάξια και οι υπαίθριες εργασίες, όπως για παράδειγμα κηπουρική. Θα υπάρχουν σχολαστικοί κανονισμοί, θα πρέπει οι εργαζόμενοι να φοράνε μάσκες, ενώ θα πρέπει να τρώνε ξεχωριστά.
-Θα αυξηθούν τα sms διακινήσεων (σ.σ από μια σε δύο).
-Στην πρώτη φάση ζητήθηκε όπως διαχωριστούν τα πάρκα από τους πεζόδρομους, με την επιδημιολογική ομάδα να ζητά να ανοίξουν οι πεζόδρομοι, ώστε να μπορεί ο κόσμος να περπατά και να εξασκείται. Δεν αναμένεται να ανοίξουν τα πάρκα, αφού θα υπάρχει συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ατόμων.

-Σκέψεις για να επιτραπεί στον κόσμο να μεταβαίνει για κολύμπι, ένα με δύο άτομα.
-Εστιατόρια, ταβέρνες και καφεστιατόρια: Θα παραμείνουν κλειστά στην πρώτη φάση αφού πρόκειται για επιχειρήσεις που ελκύουν πολύ κόσμο. Θα μπορούν να λειτουργήσουν με take away και delivery.

-Το τελευταίο στάδιο συμπεριλαμβάνει το άνοιγμα εμπορικών κέντρων, κινηματογράφων, σχολεία, πανεπιστήμια και εκκλησίες.  

-Αθλήματα που δεν έχουν κοντινές αποστάσεις πιθανόν να επιτραπούν. Όπως για παράδειγμα το τένις, το κολύμπι κτλ. Επίσης γυμναστής θα μπορεί να πάρει 3-4 πελάτες και να βγει σε υπαίθριο χώρο για να γυμναστούν.

-Τα γυμναστήρια θα ανοίξουν σε μεταγενέστερο στάδιο.

-Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες επίσης είναι μεγάλες συναθροίσεις και δεν είναι στις προτεραιότητες. Θα επιτραπούν σε μεταγενέστερο στάδιο και πιθανόν κεκλεισμένων των θυρών. Σύμφωνα με τον κ. Κωστρίκη, ίσως θα χρειαστεί να γίνουν διαφοροποιήσεις για παράδειγμα στα αποδυτήρια, όπου υπάρχει μεγάλη συνάθροιση.

-Αεροδρόμια και οδοφράγματα θα ανοίξουν στο τελευταίο στάδιο. Σύμφωνα με τον κ. Κωστρίκη ενδεχόμενος να χρειάζεται εργαστηριακός έλεγχος πριν την επιβίβαση στο αεροπλάνο.
-Τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν επίσης σε μεταγενέστερο στάδιο και προς την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών.


Όλα αυτά τα μέτρα θα αρθούν με την προϋπόθεση πως θα τηρούνται τα μέτρα προστασίας, ενώ σύμφωνα με τον κ. Κωστρίκη, θα υπάρξει διάταγμα, βάσει του οποίου θα υποχρεούνται όλοι να φορούν μάσκες εάν θα βρίσκονται σε χώρο όπου υπάρχουν και άλλα άτομα.


ΠΗΓΗ:reporter.com.cy