Ο τουρισμός ποντάρει στο 6%... του τουρισμού


Δύσκολα μπορεί κανείς να προβλέψει το πότε θα μπορέσουν οι αερογραμμές να επαναρχίσουν το πτητικό τους πρόγραμμα αλλά και πότε οι πολίτες θα νιώσουν άνετα να ταξιδέψουν ξανά. Οι ξενοδόχοι- και γενικότερα όλοι οι τουριστικοί Οργανισμοί- ξέρουν ότι δεν θα υποδεχθούν σύντομα τουρίστες από το εξωτερικό. Οι θετικότερες εκτιμήσεις θέλουν τους οργανωτές ταξιδιών να φέρνουν ξένους πελάτες μετά τον Ιούνιο.


Θέμα: Φιλελεύθερος/Δήμητρα Λάντου


Ωστόσο, κι αυτό το σενάριο γίνεται με βάση ότι η πανδημία θα υποχωρήσει μέσα στον Μάιο. Δεν μπορεί όμως κανείς να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί η πανδημία στις κύριες μας αγορές Βρετανία, Ρωσία, Γερμανία και στις Σκανδιναβικές χώρες. Αυτό ισχύει και για το εσωτερικό μέτωπο. Όλοι θα αναμένουν το πράσινο φως από τους ειδικούς προκειμένου να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα και να επανέλθουν στους παλιούς ρυθμούς.

Μιας και έρχεται το καλοκαίρι, οι ξενοδόχοι ελπίζουν ότι οι ντόπιοι θα θελήσουν διακοπές, προτιμώντας την Κύπρο αντί των προορισμών του εξωτερικού. Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι ο εσωτερικός τουρισμός θα δει άνοδο φέτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υφυπουργείου Τουρισμού, ο εσωτερικός τουρισμός ανήλθε περίπου σε 5%-6% στο σύνολο των διανυκτερεύσεων. Το 2019 καταγράφηκαν περίπου 1,1 εκατ. διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία από Κύπριους στο σύνολο των 18 εκατ. διανυκτερεύσεων. Επίσης, και στα τουριστικά έσοδα, ο εσωτερικός τουρισμός δημιούργησε περίπου στο 6,5% για το 2018 και αυτό εκτιμάται ότι ισχύει και για το 2019.  

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2019 τα έσοδα από τον τουρισμό υπολογίστηκαν σε €2,68 δισ. Επομένως, περίπου €174 εκατ. είναι η συνεισφορά των Κυπρίων.


Ωστόσο, η ξενοδοχοβιομηχανία δεν είναι η μόνη που θα επωφεληθεί από τον εσωτερικό τουρισμό. Και οι τουριστικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε αγωνία, με τα εστιατόρια, τα μπαράκια, τις καφετέριες να ευελπιστούν στην αλλαγή του κλίματος και της ψυχολογίας, αναμένοντας ότι ο Κύπριος θα θελήσει να κάνει τις διακοπές του στη χώρα. Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για τις επιχειρήσεις ενοικιάσεως αυτοκινήτων και τα καταστήματα με σουβενίρ τα οποία δουλεύουν με ξένους πελάτες.


Πάντως, πέρσι κατά τη διάρκεια των τριών καλοκαιρινών μηνών ταξίδεψαν 477,2 χιλ. κάτοικοι Κύπρου, ενώ τον Αύγουστο καταγράφηκε πτώση 6,1% στα ταξίδια λόγω των ακριβών ναύλων. Επομένως, υπάρχει περιθώριο να κινηθεί ο εσωτερικός τουρισμός, εάν δεν συνεχιστεί αυτή η αβεβαιότητα. Σημειώνεται τέλος ότι μια άλλη παράμετρος που δεν μπορεί να υπολογιστεί είναι εάν τα νοικοκυριά θα έχουν εισοδήματα για να κάνουν διακοπές. Κι αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα η οικονομία θα επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς.