«Ο Ντόναλντ Τραμπ διχάζει τις ΗΠΑ»


Οι απειλές του προέδρου Τραμπ να χρησιμοποιήσει τον αμερικανικό στρατό για την καταστολή των κινητοποιήσεων και η χρησιμοποίηση του Υπουργού Άμυνας και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στο σόου απέναντι από το Λευκό Οίκο, εξόργισαν τόσο τον σημερινό υπουργό Άμυνας Μάρκ Έσπερ, όσο και τον προηγούμενο Τζέιμς Μάτις. Ο τελευταίος μάλιστα – στρατηγός των πεζοναυτών εν αποστρατεία – με ένα σκληρό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Atlantic, κατηγορεί τον Αμερικανό πρόεδρο ότι προσπαθεί να διχάσει την Αμερική.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος που - όσο ζω - δεν προσπαθεί να ενώσει τον αμερικανικό λαό — δεν προσποιείται καν ότι προσπαθεί. Είμαστε μάρτυρες των συνεπειών τριών ετών αυτής της σκόπιμης προσπάθειας. Βλέπουμε τις συνέπειες τριών ετών χωρίς ώριμη ηγεσία. Μπορούμε να ενωθούμε χωρίς αυτόν, αντλώντας από τις δυνάμεις που είναι εγγενείς στην κοινωνία μας. Αυτό δεν θα είναι εύκολο, όπως έδειξαν οι τελευταίες ημέρες, αλλά το οφείλουμε στους συμπολίτες μας και σε προηγούμενες γενιές που έχυσαν αίμα για να υπερασπιστούν την υπόσχεσή μας και στα παιδιά μας», είπε ο στρατηγός Μάτις.

Σοκαριστική είναι η αναφορά του στρατηγού που αντιπαραβάλλει το αμερικανικό ήθος της ενότητας με τη ναζιστική ιδεολογία.

«Οι οδηγίες που δόθηκαν από τα στρατιωτικά υπουργεία στα στρατεύματά μας πριν από την εισβολή της Νορμανδίας υπενθύμιζαν στους στρατιώτες ότι« Το ναζιστικό σύνθημα για να μας καταστρέψει… ήταν «Διαίρει και Βασίλευε». Η αμερικανική μας απάντηση είναι «Εν τη ενώσει η ισχύς». «Πρέπει να φέρουμε την ενότητα για να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση, σίγουροι ότι είμαστε καλύτεροι από τα πολιτικά μας πράγματα», πρόσθεσε.

Αποστομωτική είναι η απάντηση του στρατηγού Μάτις στην επίθεση κατά ειρηνικών διαδηλωτών στο Πάρκο Λαφαγιέτ, για να μεταβεί ο πρόεδρος Τραμπ ανενόχλητος και να φωτογραφηθεί με τη βίβλο στο ναό του Αγίου Ιωάννη.

«Όταν μπήκα στον στρατό, πριν από περίπου 50 χρόνια», γράφει, «ορκίστηκα να υποστηρίξω και να υπερασπιστώ το Σύνταγμα. Ποτέ δεν ονειρευόμουν ότι στρατεύματα που έδωσαν τον ίδιο όρκο θα διατασσόντουσαν υπό οποιαδήποτε περίπτωση, παραβιάσουν τα Συνταγματικά δικαιώματα των συμπολιτών τους - πολύ λιγότερο για να προσφέρουν ευκαιρία για ένα παράξενο φωτογραφικό στιγμιότυπο στο εκλεγμένο αρχηγό τους, με τη στρατιωτική ηγεσία να στέκεται δίπλα».

«Αμερικανοί σε νοσοκομεία, παντοπωλεία, ταχυδρομεία και αλλού παίζουν με τη ζωή τους για να εξυπηρετήσουν τους συμπολίτες τους και τη χώρα τους. Γνωρίζουμε ότι είμαστε καλύτεροι από την κατάχρηση εκτελεστικής εξουσίας που είδαμε στην πλατεία Λαφαγιέτ. Πρέπει να απορρίψουμε και να τους καλέσουμε να λογοδοτήσουν εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για τον εμπαιγμό του Συντάγματός μας».
Ο πρώην αρχηγός του Πενταγώνου ρίχνει το γάντι στον διάδοχό του υπουργό Άμυνας Μάρκ και την στρατιωτική ηγεσία.
«Πρέπει να απορρίψουμε οποιαδήποτε σκέψη για μετατροπή των πόλεών μας σε πεδία μάχης όπου ο στρατός μας καλείται να« κυριαρχήσει ». Στο σπίτι μας, πρέπει να χρησιμοποιούμε τον στρατό μας μόνο όταν του ζητηθεί, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, από κυβερνήτες πολιτειών».

«Δεν πρέπει να αφήσουμε την προσοχή μας να διασπαστεί από μια χούφτα παραβάτες του νόμου. Οι διαδηλώσεις καθορίζονται από τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους με αρχές που επιμένουν ότι πρέπει να αρθούμε στο ύψος των αξιών μας», προσθέτει.

Η παρέμβαση Μάτις προκάλεσε ισχυρούς τριγμούς στο Πεντάγωνο,π με τον υπουργό Άμυνας Μαρκ Έσπερ να δηλώνει αντίθετος με τηνι ανάπτυξη του στρατού στις πόλεις.

«Δεν είμαι υπέρ του να ανακηρυχθεί κατάσταση εξέγερσης. Η επιλογή να χρησιμοποιηθούν εν ενεργεία στρατιώτες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται παρά ως έσχατη επιλογή και σε πιο επείγουσες και πιο τραγικές καταστάσεις. Δεν βρισκόμαστε σε αυτού του είδους την κατάσταση σήμερα», είπε ο Μαρκ Έσπερ, ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με τον πρόεδρο Τραμπ.

Την ίδια στιγμή «άδειασε» τον πρόεδρο Τραμπ για το περιστατικό της Δευτέρας, όπου εμφανίστηκε δίπλα του στις φωτογραφίες, δηλώνοντας ότι δεν ήξερε ότι θα πήγαιναν για φωτογράφιση, ή ότι θα διαλυόταν η διαδήλωση, ενώ χρησιμοποίησε και την έκφραση «φωτογραφικό στιγμιότυπο», προκαλώντας πολλές ερωτήσεις προς την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, η οποία πάντως είπε ότι δεν υπάρχει θέμα παραίτηση του υπουργού Άμυνας.
«Μέχρι τώρα ο υπουργός Έσπερ παραμένει υπουργός Έσπερ και αν ο Πρόεδρος απολέσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του θα το μάθουμε όλοι στο μέλλον», είπε η εκπρόσωπος ΜακΕνάνι.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη είπε πως δεν πιστεύει ότι θα χρειαστεί να εμπλακούν οι ένοπλες δυνάμεις για να αντιμετωπιστούν τα επεισόδια.

Παρότι οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν με μεγάλη μαζικότητα για ένατη μέρα στις ΗΠΑ, τα επεισόδια ήταν περιορισμένα. Στη Νέα Υόρκη και άλλες μεγαλουπόλεις συνεχίζεται το κέρφιου, για την τήρηση του οποίου η αστυνομία αναγκάζεται να προβαίνει σε συλλήψεις. Ωστόσο η βία και κυρίως οι λεηλασίες καταστημάτων έχουν περιοριστεί σημαντικά και εκτιμάται ότι μετά το Σαββατοκύριακο τα πράγματα θα ηρεμήσουν. Σ’ αυτό θα βοηθήσει και η σύλληψη και των υπολοίπων τριών πρώην αστυνομικών της Μινεάπολις - ο Τόμας Λέιν, ο Αλεξάντερ Κουένγκ και ο Του Θάο - στους οποίους ο Γενικός Εισαγγελέας της Μινεσότα Κιθ Έλισον απήγγειλε κατηγορίες για συναυτουργία και συνέργεια στην δολοφονία και διέταξε τη σύλληψή τους. Παράλληλα τροποποίησε την κατηγορία εναντίον του πρώην αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν, ο οποίος πατούσε στο λαιμό τον άτυχο Τζορτζ Φλόιντ, σε φόνο δεύτερου βαθμού.

Πηγή: ΚΥΠΕ