Ο Μπουρλά της Pfizer προαναγγέλλει εμβόλια για τον καρκίνο σε τρία χρόνια: Πώς η τεχνολογία mRNA ξεκλειδώνει τις εξελίξεις


Μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια- τρία εκτίμησε ειδικότερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αλμπέρτ Μπουρλά μιλώντας στο φόρουμ των Δελφών- θα μπορούσαμε να έχουμε ένα εμβόλιο που θα προστατεύει από τον καρκίνο. “Κλειδί” η τεχνολογία mRNA που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή των εμβολίων για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

“Πρέπει να πούμε στο σώμα πως ο καρκίνος είναι ένα ξένο σώμα και πρέπει να του επιτεθεί, όπως το σώμα επιτίθεται στην Covid”, είπε ο Αλμπέρτ Μπουρλά.

“Μόνο στην τεχνολογία mRNA σε δύο χρόνια αποκτήσαμε εμπειρία δεκαετίας, γεγονός που θα αποτελέσει εφαλτήριο για νέες εφαρμογές”, τόνισε, επισημαίνοντας τις “αλλαγές που σημειώθηκαν στον τρόπο που πραγματοποιούνται οι κλινικές έρευνες”, συμπλήρωσε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα γενετικά νοσήματα, εξηγώντας πως η τεχνολογία mRNA μπορεί να μας βοηθήσει στο να διορθωθούν γενετικά “σφάλματα”. 

Υπενθυμίζεται πως mRNA κατά της Covid έχουν αναπτύξει η Pfizer και η Moderna.

Δεν είναι μόνο ο καρκίνος – που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στον τομέα της υγείας- και τα γενετικά νοσήματα. Αυτή η τεχνολογία, όπως λένε οι ειδικοί θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για τον έλεγχο της χοληστερίνης και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Έρευνα για τον HIV- AIDS

Το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), πρόσφατα ξεκίνησε μια κλινική δοκιμή Φάσης 1 που αξιολογεί τρία πειραματικά εμβόλια για τον HIV- Aids που βασίζονται στο mRNA.

“Η εύρεση ενός εμβολίου για το Aids έχει αποδειχθεί μια τρομακτική επιστημονική πρόκληση”, δήλωσε ο Anthony S. Fauci, διευθυντής M.D. NIAID. “Με την επιτυχία των ασφαλών και εξαιρετικά αποτελεσματικών εμβολίων Covid, έχουμε μια συναρπαστική ευκαιρία να μάθουμε εάν η τεχνολογία mRNA μπορεί να επιτύχει παρόμοια αποτελέσματα κατά της μόλυνσης από τον HIV- Aids”.

Πώς λειτουργούν τα εμβόλια mRNA

Αντί να περιέχουν πρωτεΐνες, τα εμβόλια mRNA και ιικού φορέα περιέχουν οδηγίες για τα ανθρώπινα κύτταρα που τους υποδεικνύουν πώς να παράγουν μια πρωτεΐνη αντιγόνου. Οι οδηγίες αυτές παρουσιάζονται σε μία από τις εξής δύο μορφές:

μόριο που ονομάζεται αγγελιοφόρο ριβονουκλεϊκό οξύ ή mRNA

γενετικές πληροφορίες εντός αβλαβούς “φορέα νόσου” ή ιικού φορέα, τροποποιημένες ώστε να μην μπορούν να προκαλέσουν τη νόσο.

Όταν ένα άτομο λαμβάνει εμβόλιο mRNA ή εμβόλιο ιικού φορέα, ορισμένα από τα κύτταρά του διαβάζουν τις οδηγίες. Τα κύτταρα αυτά παράγουν στη συνέχεια την πρωτεΐνη αντιγόνου για σύντομο χρονικό διάστημα προτού διασπάσουν το mRNA ή τον αβλαβή ιό.

Το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει την πρωτεΐνη αντιγόνου που παράγεται από τα κύτταρα του ίδιου του οργανισμού ως “ξένο σώμα”, ενεργοποιεί τα ανοσοποιητικά κύτταρα και δημιουργεί αντισώματα.

Οι ερευνητές εργάζονται εδώ και δεκαετίες για την ανάπτυξη εμβολίων mRNA και ιικού φορέα σημειώνοντας σημαντική πρόοδο τη δεκαετία του 2010.

.

Πηγή: thetoc