Ο Κυρηνείας «σφάζει» τον Μόρφου με το γάντι


Χωρίς να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από τη θέση του, ότι «ο κληρικός δεν πρέπει να ανακατεύεται  στις κρεβατοκάμαρες των ζευγαριών», απάντησε ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος στον πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Μόρφου Φώτιου Ιωακείμ.

Όπως είναι γνωστό, ο Κυρηνείας Χρυσόστομος παρενέβη ύστερα από αναφορές του Μόρφου Νεόφυτου  σε ομοφυλόφιλους, σε πρωκτικό σεξ μεταξύ ζευγαριών κ.ά. που οδήγησαν και στη διεξαγωγή έρευνας εναντίον του.

Παράλληλα, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας στην ανακοίνωση του αφήνει σαφείς αιχμές παραπέμποντας σε προκλητικότητα του Μητροπολίτη Μόρφου (έναντι πιστών), ενώ του υποδεικνύει εμμέσως ότι πρέπει να επιδεικνύει λεπτότητα αλλά και σεβασμό στην αξιοπρέπεια του προσώπου. Εξάλλου, υποδεικνύει ότι ο κληρικός μπορεί να έχει ανάμειξη στη ζωή των πιστών, όταν προσκληθεί από αυτούς (στο πλαίσιο εξομολόγησης κ.λπ.) καταδικάζοντας εμμέσως την αυθαίρετη ανάμειξη στη ζωή τους.

Προς αυτή την κατεύθυνση και η υπόδειξη του, ότι οι κληρικοί πρέπει να είναι διακριτικοί, παραπέμποντας προφανώς σε «άτσαλη» προσέγγιση εκ μέρους του Μητροπολίτη. Σημειώνεται επίσης, πως τηρώντας αποστάσεις δεν αποκαλεί τον Μητροπολίτη Μορφου, «άγιο αδελφό» αλλά «κύριο Νεόφυτο». 

Πιο αναλυτικά στην αποτελούμενη από περίπου 250 λέξεις δήλωση του με την οποίαν απαντά στη δήλωση του πρωτοσύγκελου της Μητρόπολης Μόρφου (έκτασης 4.050 λέξεων) καταγράφει τα εξής:

- Στόχος της πρόσφατης τοποθέτησης της Ιεράς Μητροπόλεως Κυρηνείας ήταν η συνοπτική παράθεση της πάγιας και διαχρονικής θέσης του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κυρηνείας κ. Χρυσοστόμου. Δεν επιδιώχθηκε απάντηση στις τοποθετήσεις του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου ή αντιπαράθεση, είτε μαζί του είτε με οποιοδήποτε άλλο μέλος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Κύπρου. 

- Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας, ως η κανονική πνευματική και εκκλησιαστική Αρχή της αρχιερατικής Επαρχίας Κυρηνείας, εξέφρασε την άποψη ότι ο κληρικός δεν πρέπει να ανακατεύεται στις κρεβατοκάμαρες των ζευγαριών. 

- Με βάση την πιο πάνω τοποθέτηση, όταν ο εντεταλμένος κληρικός – πνευματικός εξομολόγος, ως όργανο της σωστικής χάρης του Θεού προσκληθεί να διαχειριστεί τα όποια θέματα, και κατά τη διάρκεια του ιερού μυστηρίου της εξομολόγησης, με τη χάρη του Θεού, να συγχωρέσει τις αμαρτίες, σίγουρα δεν νοείται ότι ανακατεύεται. 

-  Επίσης, όταν ο κληρικός συμβουλεύει, διδάσκει, καθοδηγεί, φωτίζει και εκτελεί τα καθήκοντά του, τα οποία απορρέουν από τη θέση του και την αποστολή του, χωρίς να γίνεται προκλητικός προς το ακροατήριο, σίγουρα νοείται ότι δεν ανακατεύεται. 

- Ο Πανιερώτατος ούτε αποκλείει, ούτε καταφέρεται εχθρικά εναντίον των πιο πάνω, αλλά ενθαρρύνει τον πνευματικό αγώνα των πιστών και τη συμμετοχή τους στα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας με τον λόγο του Ευαγγελίου, τις θείες επιταγές και τον θεόπνευστο λόγο των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας, ο οποίος εκφέρεται με λεπτότητα, ευγένεια και σεβασμό στην αξιοπρέπεια του προσώπου. 

- Στον αγώνα και στην αγωνία μας για τη σωτηρία του κόσμου, ας βάλουμε και λίγη διάκριση.