Ο Κύπριος που κάνει τον Κύβο του Ρούμπικ να… ζαλίζεται


Αλωνίζει τα διεθνή τουρνουά, σπάει το ένα παγκύπριο ρεκόρ μετά το άλλο και μαζεύει μετάλλια και σημαντικές διακρίσεις. Ο λόγος για τον 20χρονο συμπατριώτη μας Μιχάλη Ελευθεριάδη, ο οποίος με «όπλα» του την ταχύτητα, τη φαντασία, τη μνήμη και τα γρήγορα αντανακλαστικά έχει στο ενεργητικό του 77 εθνικά ρεκόρ στην επίλυση του Κύβου του Ρούμπικ και είναι από το 2020 ο κάτοχος του ρεκόρ Γκίνες στη δοκιμασία «Fastest Time to Solve the Rubik Cube Upside Down». Η θέση στο βιβλίο Γκίνες κατακτήθηκε μετά το επίτευγμα του Μιχάλη να λύσει τη διάσημη σπαζοκεφαλιά… κρεμασμένος ανάποδα σε χρόνο 13,22 δευτερολέπτων.


Θέμα: Παναγιώτα Χαραλάμπους / Φιλελεύθερος



Οι τελευταίες συμμετοχές του Μιχάλη Ελευθεριάδη σε διεθνείς αγώνες

Rubik’s WCA European Championship 2022

14 – 17 Ιουλίου 2022

Κοπεγχάγη, Δανία

Συμμετείχαν περισσότεροι από 600 εγγεγραμμένοι διαγωνιζόμενοι από 43 διαφορετικές χώρες.

Κατέκτησε 9 παγκύπρια ρεκόρ στους κύβους 2χ2, 5χ5, 6χ6, 7χ7, Megaminx και Skewb.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Κύπρος εκπροσωπήθηκε σε Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα επίλυσης του Κύβου του Ρούμπικ.

Κωνσταντινούπολη 2022

10 – 11 Σεπτεμβρίου 2022

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Συμμετείχαν 62 διαγωνιζόμενοι από 9 διαφορετικές χώρες.

Πέτυχε 7 παγκύπρια ρεκόρ στους κύβους 3χ3, 5χ5, Clock, Pyraminx και Square-1 και έλαβε τη 2η θέση στην Κατηγορία Pyraminx.

Cyprus Championship 2022

24 Σεπτεμβρίου 2022

Λεμεσός, Κύπρος

Συμμετείχαν 71 διαγωνιζόμενοι από 13 διαφορετικές χώρες.

Πέτυχε 2 παγκύπρια ρεκόρ στο κύβο 3χ3 (γρηγορότερη λύση 7.86 δευτερόλεπτα και γρηγορότερος μέσος όρος 9.89 δευτερόλεπτα) και κατέκτησε την 1η θέση στους κύβους 3χ3, 4χ4 και τη δεύτερη θέση στους κύβους Megaminx και Pyraminx.

Αυτό ήταν το πρώτο Παγκύπριο Πρωτάθλημα επίλυσης Κύβου του Ρούμπικ που έγινε στην Κύπρο και ο Μιχάλης ανακηρύχθηκε Παγκύπριος Πρωταθλητής.

Greek Open 2022

15 – 16 Οκτωβρίου 2022

Αθήνα, Ελλάδα

Συμμετείχαν 76 διαγωνιζόμενοι από 3 διαφορετικές χώρες.

Πέτυχε 4 παγκύπρια ρεκόρ στους κύβους 3χ3, Clock, Pyraminx και Skewb και κατέκτησε την 1η θέση στην κατηγορία Pyraminx, τη 2η θέση στο Skewb και την 3η θέση στους 5χ5 και Megaminx. Στέφθηκε επίσης πανελλήνιος πρωταθλητής στην κατηγορία Pyraminx με μέσο όρο 4.98 δευτερόλεπτα.

* Όλοι οι διαγωνισμοί είναι διεθνείς και τελούν υπό την αιγίδα του World Cube Association.


Εμπνευστής του Cyprus Cubing League

Ο Μιχάλης Ελευθεριάδης και ο Shamil Magomedov είναι οι εμπνευστές του Cyprus Cubing League που διοργανώνεται μια φορά τον μήνα σε διαφορετικές πόλεις της Κύπρου. Οι διαγωνιζόμενοι μαζεύουν πόντους και στο τέλος της σεζόν ανακηρύσσονται οι νικητές στις διάφορες ηλικιακές ομάδες.

Μέχρι στιγμής τα συγκεκριμένα Tours δεν είναι επίσημοι διαγωνισμοί, ωστόσο είναι διεθνείς, καθώς σε αυτούς μετέχουν διαγωνιζόμενοι από την Κύπρο, την Πολωνία, τη Ρωσία, τη Ρουμανία και την Αυστραλία.

Όπως λένε οι διοργανωτές, το Cyprus Cubing League δημιουργήθηκε ως μία ανάγκη να γίνει το άθλημα της επίλυσης του Κύβου του Ρούμπικ πιο γνωστό και πιο διαδεδομένο στην Κύπρο, αλλά και προκειμένου να ενθαρρυνθούν τα παιδιά να αφήσουν για λίγο στην άκρη τα βιντεοπαιχνίδια και να ασχοληθούν με ένα μοναδικό άθλημα μυαλού και συγκέντρωσης.


Η ιστορία του Κύβου του Ρούμπικ

Επινοήθηκε το 1974 από τον Ούγγρο γλύπτη και καθηγητή αρχιτεκτονικής της Ακαδημίας Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βουδαπέστης, Έρνο Ρούμπικ και μέχρι σήμερα θεωρείται η διασημότερη σπαζοκεφαλιά και το εμπορικότερο παιχνίδι παγκοσμίως, με τις πωλήσεις του να ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια.

Ο Ρούμπικ με την εφεύρεσή του ήθελε να προκαλέσει το ενδιαφέρον των φοιτητών του για τη γεωμετρία και την αντίληψη των τρισδιάστατων αντικειμένων.

Πρωτοκυκλοφόρησε ως παιχνίδι το 1977 με το όνομα «Μαγικός Κύβος» στην αγορά της Ουγγαρίας και γρήγορα η φήμη του ξεπέρασε τα σύνορα, όταν δύο χρόνια αργότερα, ένας επιχειρηματίας, ο Τίμπορ Λάτσι, ζήτησε και έλαβε την άδεια να τον εκθέσει στην Έκθεση Παιχνιδιών της Νυρεμβέργης.

Ο Κύβος του Ρούμπικ είναι τρισδιάστατο μηχανικό παζλ με πεντάκις εκατομμύρια συνδυασμούς. Σε έναν κλασσικό Κύβο του Ρούμπικ κάθε μία από τις έξι έδρες καλύπτεται από εννέα αυτοκόλλητα με έξι χρώματα (λευκό, κόκκινο, κίτρινο, πράσινο, μπλε και πορτοκαλί). Ένας μηχανισμός περιστροφής επιτρέπει σε κάθε έδρα να περιστρέφεται ανεξάρτητα από τις άλλες, με αποτέλεσμα να συγχέονται τα χρώματα. Για να λυθεί το παζλ θα πρέπει η κάθε έδρα του κύβου να αποτελείται αποκλειστικά από αυτοκόλλητα του ίδιου χρώματος.

Ο Κύβος του Ρούμπικ αποτελεί το εμπορικότερο παιχνίδι παζλ παγκοσμίως, ενώ η αρχική 3×3 εκδοχή του κύβου αποτελεί την κορυφαία δοκιμασία. Ανάμεσα στις πολλές δοκιμασίες συγκαταλέγονται η λύση του παζλ με ένα χέρι, με τα πόδια ή με τα μάτια δεμένα.