«Ο κόσμος μας έβλεπε σαν σωτήρες»


Camera Icon  

Εχοντας ζήσει μια πρωτόγνωρη εμπειρία στην επαγγελματική της καριέρα επέστρεψε γύρω στις 10.30 χθες βράδυ με στρατιωτικό αεροσκάφος C130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, η κυπριακή αποστολή αποτελούμενη από 64 άτομα που μετέβησαν στην Αθήνα για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.


Συγκεκριμένα στην Αθήνα μετέβησαν 20 άτομα του Τμήματος Δασών, 20 της Πολιτικής Αμυνας, 20 της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και 4 άτομα πληρώματα ασθενοφόρων από την Υπηρεσία Ασθενοφόρων.

 

Με το C130 επέστρεψαν 45 άτομα και τα δύο πυροσβεστικά οχήματα που είχαν μεταφερθεί στην ελληνική πρωτεύουσα, ενώ τα υπόλοιπα 19 έφτασαν στην Κύπρο με ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες.

Σε δηλώσεις του ο Πέτρος Πέτρου, υπεύθυνος της ομάδας του Τμήματος Δασών ανέφερε ότι «με μεγάλη προσπάθεια καταφέραμε να επιτελέσουμε το έργο που μας είχε ανατεθεί." Συγκεκριμένα, η ομάδα μετέβη τη δεύτερη μέρα της πυρκαγιάς και ο κόσμος προσπαθούσε να βρει και πάλι τους ρυθμούς του, είπε και σημείωσε πως η ομάδα κατευθύνθηκε προς το δάσος «για να προσφέρει όση βοήθεια χρειαζόταν στους συναδέλφους από την Ελλάδα".

 

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Πέτρου είπε πως οι δασοπυροσβέστες δεν αντιμετώπισαν οποιοδήποτε κίνδυνο αφού η ομάδα που μετέβη στην Ελλάδα για να βοηθήσει ήταν έμπειρη. Πρόσθεσε ότι η πυρκαγιά ήταν τεράστια και άφησε πίσω της τεράστιες καταστροφές.

 Camera Icon  

+3

Ο Χρυσήλιος Χρυσηλίου, Διευθυντής της Πολιτικής Αμυνας Λάρνακας ανέφερε ότι «θέλουμε πολλές μέρες, βδομάδες, μήνες ακόμα και χρόνια για να ξεπεράσουμε αυτά που βιώσαμε, οι σκέψεις μας είναι συνεχώς μαζί με τον κόσμο στην Αττική. Από τη πρώτη στιγμή ήρθαμε σε επαφή με κόσμο που υπέφερε, ήταν κάτι το απίστευτο, αντικρίσαμε μια πλήρως κατεστραμμένη πόλη, κόσμος χάθηκε, αρκετοί έχασαν τα σπίτια, τα υπάρχοντα και τις περιουσίες τους, ζήσαμε δύσκολες στιγμές και εμείς ήμασταν εκεί για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε».

 

Χαρακτήρισε "κάτι το απίστευτο αυτό που αντικρίσαμε. Είδαμε πολλές πυρκαγιές, πήγαμε σε πολλές αποστολές αλλά αυτή η πυρκαγιά ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό» είπε και πρόσθεσε πως «ο κόσμος μας έβλεπε σαν σωτήρες, πιάνονταν από πάνω μας για να τους βοηθήσουμε».

 

Ανέφερε ακόμα ότι «μέσα σε όλη αυτή τη καταστροφή είδαμε κάτι που μας ξάφνιασε και αυτό ήταν μια θετικότητα για την επόμενη μέρα και ο κόσμος θα εργαστεί και θα τα καταφέρει. Οι πληγέντες θέλουν τη βοήθεια και τη συμπαράσταση τη δική μας και όλου του κόσμου, υπάρχει ήδη μια μεγάλη κινητοποίηση για να τους βοηθήσουν και είναι κάτι που χρειάζονται».

 

Από την πλευρά του ο Λεωνίδας Λεωνίδου, Βοηθός Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είπε πως «η κατάσταση στην Αθήνα από επιχειρησιακής άποψης δεν ήταν καθόλου δύσκολη. Αυτό που ήταν δύσκολο ήταν να συνειδητοποιήσει κάποιος την κατάσταση όπως είχε διαμορφωθεί μετά τη φονική πυρκαγιά».

 

Πρόσθεσε πως όταν έφτασε η κυπριακή αποστολή στην Αττική «η μεγάλη πυρκαγιά είχε ήδη τεθεί υπό μερικό έλεγχο, οπόταν για μας ήταν μια συνηθισμένη πυρκαγιά πλέον. Αυτό όμως που δεν μπορεί να χωρέσει ο νους του ανθρώπου ήταν η τεράστια, η βιβλική καταστροφή που είχε συντελεστεί μέσα σε ελάχιστο χρόνο, δηλαδή 2 – 3 ώρες πυρκαγιάς είχε καταστρέψει τα πάντα» είπε και σημείωσε ότι «ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για μας, αφού δεν έχω ξαναδεί τόσο μεγάλη καταστροφή από πυρκαγιά».

 

Εξάλλου ο Μάρκος Τράγκολας, Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι η κυπριακή αποστολή «απασχολήθηκε για την κατάσβεση μικρών εστιών φωτιάς και αναζωπυρώσεων και την ασφάλιση της περιμέτρου. Παρ’ όλα αυτά ήταν μια πολύ καλή εμπειρία για τα μέλη της αποστολής γιατί είδαν το μέγεθος της καταστροφής, όλη αυτή την τραγωδία η οποία θα τους αναπτύξει συναισθήματα που σχετίζονται με το πώς αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους καταστροφές με το μέγεθος που υπήρξε και θα τους καταστήσει περισσότερο προσεκτικούς στο μέλλον όσον αφορά τις επιχειρήσεις».

 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τράγκολας είπε ότι «θα γίνει μια ευαισθητοποίηση στο κοινό στην Κύπρο για τις πυρκαγιές, καθότι έζησαν μέσω της τηλεόρασης όλες αυτές τις τραγικές εικόνες. Ωστόσο είμαστε ένας λαός που ξεχνά γρήγορα και πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να καλλιεργήσουμε συνείδηση και κουλτούρα στο λαό μας».

 

Αναφορικά με άτομα που βάζουν σκόπιμα πυρκαγιές είπε πως αυτά «πρέπει να εντοπιστούν, να απομονωθούν και να οδηγηθούν ενώπιον Δικαστηρίου γιατί λόγω της κλιματολογικής αλλαγής, μία σπίθα μπορεί να προκαλέσει την οποιαδήποτε καταστροφή. Είναι αυτό το μήνυμα που θέλω να δώσω στο κοινό να συνεργαστεί δηλαδή με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Αστυνομία ούτως ώστε αυτά τα άτομα να εντοπιστούν».

 

Ο κ. Τράγκολας αναφέρθηκε και στις πυρκαγιές που ξέσπασαν χθες στη Πάχνα, από τις οποίες κινδύνευσαν τρία σπίτια και σημείωσε πως «θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα με την ανάπτυξη περιπολιών όχι μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά όπου εντοπίζουμε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος» για άτομα να βάλουν κακόβουλα φωτιές.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ