Ο καύσωνας στην Γαλλία στοίχησε την ζωή σε 1.500 ανθρώπους

Ο καύσωνας το φετινό καλοκαίρι προκάλεσε τον θάνατο περίπου 1.500 ανθρώπων στη Γαλλία, αριθμός που είναι μεν υψηλός αλλά είναι δέκα φορές χαμηλότερος από το ρεκόρ θανάτων λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που είχε καταγραφεί το καλοκαίρι του 2003, σύμφωνα με την Υφυπουργό Υγείας, Ανιές Μπιζέν.


"Είχαμε μια υπερβολική θνησιμότητα", δήλωσε η Υπουργός στο Cnews. Ο αριθμός αυτός είναι ωστόσο "δέκα φορές χαμηλότερος σε σχέση με αυτόν από τον καύσωνα του 2003", ο οποίος είχε προκαλέσει από 15.000 ως 20.000 θανάτους, και "χαμηλότερος" επίσης "από άλλες περιπτώσεις καύσωνα" τα τελευταία χρόνια, σημείωσε.


Η Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή της για την "κινητοποίηση" του προσωπικού στον τομέα της υγείας και για τις προσπάθειες πληροφόρησης που έγιναν προληπτικά σε τοπικό επίπεδο για τον καύσωνα. Καθώς αναμένεται ότι θα υπάρξει πολλαπλασιασμός της εμφάνισης του φαινομένου λόγω της κλιματικής αλλαγής, η Υπουργός ζήτησε επίσης να υπάρξει μια αναδιοργάνωση των υπηρεσιών των πόλεων για την καλύτερη αντιμετώπισή του.


Το καλοκαίρι του 2018 ήταν το δεύτερο πιο ζεστό στην ιστορία της Γαλλίας, με μέση θερμοκρασία ανώτερη του φυσιολογικού κατά "σχεδόν 2 βαθμούς Κελσίου", το οποίο ωστόσο απείχε πολύ από τα επίπεδα του 2003. Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας Meteo-France. ένα σπάνιο κύμα καύσωνα έπληξε το σύνολο της χώρας κυρίως από τις 24 Ιουλίου ως τις 8 Αυγούστου, ιδιαίτερα το βορειοανατολικό τμήμα της.


ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ