Ο Ιωνάς αποκαλύπτει τον διάλογο με τον ΠτΔ



Αποκαλυπτική συνέντευξη  στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Για την Ελλάδα» έδωσε ο παραιτηθείς Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου. Ερωτηθείς από τον παρουσιαστή της εκπομπής να αποκαλύψει τον «διάλογο» με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ.Νικολάου μίλησε για το τι είπε στον Νίκο Αναστασιάδη όταν τον επισκέφθηκε στο γραφείο του για να του υποβάλει την παραίτηση.

Ο Υπουργός μεταξύ άλλων έκανε εκτενή αναφορά και στο έργο του για μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και του δικαστικού συστήματος.
«Μου υπολείπονται κάποιες μέρες για να παραδώσω. Όταν υπέβαλα την παραίτηση μου, η οποία με πολλή ικανοποίηση για εμένα, έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο, μου ζήτησε ο Πρόεδρος να παραμείνω για μερικές μέρες για να ολοκληρωθεί μια προσπάθεια που γίνεται και ήταν δική μου πρωτοβουλία. Πρόκειται για το δικαστικό σύστημα, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Οι καθυστερήσεις που παρουσιάζει το σύστημα μας κατατάσσουν στις τελευταίες θέσεις.

Αύριο την Τετάρτη είμαι έτοιμος να ενημερώσω τον Πρόεδρο για τις μέχρι τώρα προσπάθειες», είπε ο Ιωνάς Νικολάου.

Ξεκαθάρισε δε, ότι «η παραίτηση μου έγινε αποδεκτή και δεν υπάρχει θέμα επιστροφής. Ο Πρόεδρος θα προχωρήσει και θα αποφασίσει τι θα γίνει με το ζήτημα μεταρρύθμισης των Δικαστηρίων, γιατί πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Τώρα γίνεται μια ολιστική προσπάθεια για μεταρρύθμιση».
Λάθη και παραλείψεις αξιωματικών της Αστυνομίας

Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στα λάθη και τις παραλείψεις των μελών της Δύναμης, αναφορικά με την διερεύνηση των εξαφανίσεων που κατέληξαν να γίνουν τα θύματα του καθ’ ομολογία κατά συρροή δολοφόνου.

«Όλη αυτή την περίοδο μαζί με Αστυνομία προσπαθήσαμε να επιφέρουμε σημαντικές αλλαγές στο Σώμα. Σε μια προσπάθεια να δώσουμε σαφέστατο μήνυμα για περισσότερη υπευθυνότητα. Παρά το γεγονός ότι οι υποθέσεις που σχετίζονται με καταγγελίες και διερεύνηση δεν είναι θέμα Υπουργείου αλλά Αστυνομίας, όταν υπάρχει ανάγκη, η Αστυνομία μπορεί να ζητήσει άποψη από τον ΓΕ. Εντούτοις φαίνεται από τον χειρισμό των υποθέσεων αυτών, υπάρχουν ελλείψεις, παραλείψεις και κενά από μέρους τους. Από την πρώτη στιγμή έχω ζητήσει να διερευνηθούν από Ανεξάρτητη Αρχή όλα αυτά τα κενά. Διορίστηκαν 3 ανακριτές που θα διερευνήσουν, είπε ο Υπουργός.

Τα ερωτήματα έμειναν αναπάντητα. Το έγκλημα μας συγκλόνισε όλους, εγώ δεν είχα καμιά ενημέρωση προηγουμένως για τις περιπτώσεις αυτές. Πέρασα δύσκολες στιγμές μαζί με την οικογένειά μου. Δεν τίθετο θέμα αν θα έπρεπε να υποβάλω παραίτηση ή όχι, αλλά για τα άτομα αυτά, που ανήκαν σε ευάλωτες ομάδες», είπε.

Συμπλήρωσε ότι «το σύστημα κατέδειξε τις αδυναμίες του, τα κενά και την αδιαφορία που υπήρξε. Όλα αυτά με οδήγησαν, για λόγους πολιτικής ευθιξίας να υποβάλω την παραίτησή μου».

Ο διάλογος με Αναστασιάδη

«Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τον γνωρίζω εδώ και πολλά χρόνια. Υπάρχει μια θα έλεγα αμέριστη εμπιστοσύνη μεταξύ μας και πλήρης σεβασμός. Προσπάθησα όλη αυτή την περίοδο να τιμήσω τον διορισμό μου προσπαθώντας να επιφέρω σημαντικές αλλαγές στο Υπουργείο, στις Φυλακές στο Δικαστικό Σύστημα. Το συζητούσαμε όλο αυτό με τον Πρόεδρο καθ’ όλη τη διάρκεια και φαινόταν ευχαριστημένος. Συζητήσαμε τους λόγους της παραίτησης, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είχε ενδοιασμούς και προβληματισμούς. Κυρίως όμως συζητήσαμε τα θέματα τα οποία παρέμειναν σε εκκρεμότητα, και ειδικότερα το Δικαστικό Σύστημα. Γι’ αυτό τον λόγο ο ίδιος μετά τη συζήτηση που κάναμε, αποδέχθηκε την παραίτηση μου με την προϋπόθεση ότι θα παρέμενα για να ολοκληρωθούν κάποια νομοσχέδια», ανέφερε ο Υπουργός.

«Κατά καιρούς έγιναν συζητήσεις, καθώς πολλοί επέκριναν το Υπουργείο. Σε αυτή την περίπτωση, η παραίτηση ήταν χωρίς επιστροφή. Αυτό μου επέβαλλε η συνείδηση μου. Το γεγονός ότι αν και την ευθύνη την είχαν άλλοι, δεν υποδείχθηκε απ’ αυτούς που έπρεπε η απαιτούμενη επιμέλεια.
Από την πρώτη στιγμή που γνωστοποιούνταν διάφορα γεγονότα και ισχυρισμοί για χειρισμούς Αστυνομίας, αλλά και από την ώρα που αποκαλύπτονταν τα θύματα του υπόπτου, αυτά με βασάνισαν ιδιαίτερα.

Καθ’ όλη την διάρκεια της Μ.Εβδομάδας με συγκλόνισε όλο αυτό σε μεγάλο βαθμό, σε σημείο που προαποφάσισα τι θα έκανα. Δυστυχώς ο Πρόεδρος έλειπε στην Κίνα. Με την επιστροφή του ζήτησα να έχω συνάντηση μαζί του. Η πρώτη συνάντηση έγινε την Πέμπτη στο γραφείο του όπου και υπέβαλα την παραίτηση μου.

Πολλοί ζήτησαν την παραίτηση του Υπουργού. Αυτό που ήθελα να καταδείξω ήταν ότι ναι πράγματι η συνείδηση μου, μου επέβαλλε να κάνω αυτό το πράγμα, αν και δεν υπάρχει ευθύνη από πλευράς Υπουργού για τον χειρισμό αυτών των θεμάτων.

Ένιωθα ενοχλημένος, απογοητευμένος, ένιωθα μια κατάσταση βάρος στη συνείδηση μου γιατί κάποιοι δεν ενήργησαν έγκαιρα. Πρόκειται για ένα στυγερό έγκλημα. Δεν είχαμε ποτέ ξανά τέτοια εγκλήματα με τέτοιου είδους συμπεριφορά. Έκανε λόγο και για τις νοοτροπίες και τις αντιλήψεις που είδαν το φως μέσα απ’ αυτό το έγκλημα», ανέφερε στην ΕΡΤ, ο κ.Ιωνάς Νικολάου.