Ο Ιούλιος σηματοδοτεί το άναμμα των μηχανών του τουρισμού


Ενώ άλλοτε ο Απρίλιος σηματοδοτούσε το άνοιγμα της καλοκαιρινής σεζόν, φέτος αυτό καθυστέρησε τρεις μήνες. Η πανδημία του κορωνοϊού ανέτρεψε όλα τα δεδομένα, όχι μόνο για την Κύπρο αλλά για όλο το παγκόσμιο στερέωμα.

 

Μία- μία οι χώρες ανακοινώνουν το άνοιγμα των συνόρων τους, ενώ γνωστοποιούν και τις διαδικασίες υποδοχής των τουριστών. Η Κύπρος προηγήθηκε δέκα ημέρες από την Ελλάδα στο άνοιγμα των αεροδρομίων και ζεσταίνει τις μηχανές για τους επόμενους μήνες.

Ο Ιούλιος σηματοδοτεί το άναμμα των μηχανών του τουρισμού, ενώ φέτος η επιδημιολογική εικόνα των χωρών επηρεάζει και το πτητικό πρόγραμμα των εταιρειών.

Το ανεβοκατέβασμα χωρών στις τρεις κατηγορίες θα επηρεάσει και το τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρο. Η τελευταία χθεσινή επαναξιολόγηση των δύο κατηγοριών από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων δεν περιείχε εκπλήξεις και ούτε ανέτρεψε τα δεδομένα. Βρετανία, Σουηδία, Ουκρανία και Ρωσία απουσιάζουν από τις δύο κατηγορίες.

Στην παρούσα κατηγοριοποίηση εντοπίζεται η προσθήκη της Ιαπωνίας στην Κατηγορία Α, η μετακίνηση της Βουλγαρίας στην Κατηγορία Β και η προσθήκη της Σερβίας στην ίδια κατηγορία.

Στην Κατηγορία Α (xώρες χαμηλού κινδύνου) περιλαμβάνονται οι: Αυστραλία, Αυστρία, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Ελβετία, Ιαπωνία, Ουγγαρία, Ισλανδία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νορβηγία, Σλοβακία, Σλοβενία και Νότια Κορέα. Στην Κατηγορία Β (χώρες με πιθανό χαμηλό κίνδυνο αλλά με μεγαλύτερη αμφιβολία σε σύγκριση με την Κατηγορία Α) περιλαμβάνονται: Βουλγαρία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Λίβανος, Ιορδανία, Ολλανδία, Ισπανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

Πάντως, η Κύπρος μαζί με τις Βαλεαρίδες Νήσους, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Κροατία βρίσκονται στο επίκεντρο των πρώτων διακοπών της TUI για τη φετινή σεζόν, με τον όμιλο να δηλώνει έτοιμος να ξεκινήσει από όλες τις ευρωπαϊκές αγορές στις οποίες έχει παρουσία.  Μάλιστα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, οι πρώτες πτήσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελβετία.


Επίσης, μια ανάσα για τη φετινή τουριστική χρονιά είναι η Wizz Air η οποία αρχίζει πτήσεις από 1η Ιουλίου. Από το 2010, η αεροπορική εταιρεία μετέφερε περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια επιβάτες στις πτήσεις της προς Λάρνακα, ενώ θα προσφέρει πάνω από 1 εκατομμύριο θέσεις για το 2020. Οι νέες πτήσεις, που ξεκινούν σταδιακά από την 1η Ιουλίου, αφορούν τρία αεροδρόμια της Γερμανίας (Ντόρτμουντ, Καρλσρούη και Μέμιγκεν), τα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα, το αεροδρόμιο Βρότσλαβ στην Πολωνία, δύο αεροδρόμια στη Δανία (Κοπεγχάγη και Μπιλούτν), το αεροδρόμιο Τούρκου στη Φινλανδία και το αεροδρόμιο Σουετσάβα στη Ρουμανία.

Πηγή: Φιλελεύθερος