Ο Φρεναρίτης ναυαγοσώστης Μιχάλης Αδάμου και η μάχη με τα κύματα



Θα μπορούσαμε να τους αποκαλούμε και μικρούς ήρωες της καθημερινότητάς μας. Και γιατί όχι άλλωστε, αφού στη διάρκεια της επαγγελματικής τους πορείας η κύρια αποστολή τους είναι να γλυτώνουν από τον θάνατο πολλές ψυχές, γνωρίζοντας και αναγνωρίζοντας την ίδια στιγμή που κάνουν αυτή τη δουλειά, ότι τίθεται και η δική τους ζωή σε άμεσο κίνδυνο.


Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Αδάμου στην Έμιλυ Αντωνίου της ιστοσελίδας reporter.com.cy




Κρίνοντας από τα όσα μας έχει περιγράψει ο εν' ενεργεία ναυαγοσώστης Μιχάλης Αδάμου από το Φρέναρος, που κουβαλάει στην πλάτη του εμπειρίες και διασώσεις τριάντα και πλέον χρόνων στις παραλίες της Αγίας Νάπας, μόνο άμα κρατήσεις στα χέρια σου έναν άνθρωπο του οποίου η ζωή κρίνεται από σένα, κατανοείς τη σοβαρότητα και την επικινδυνότητα αυτού του επαγγέλματος αλλά, και την τεράστια ευθύνη που έχεις ως ναυαγοσώστης.

«Για να γίνεις έμπειρος ναυαγοσώστης, δυστυχώς πρέπει να πιάσεις στα χέρια σου πνιγμένο, να βιώσεις αυτή την κακή και τραυματική στιγμή. Μόνο έτσι αντιλαμβάνεσαι τι δουλειά κάνεις και πόση ευθύνη έχεις απέναντι σε τόσες ψυχές που καλείσαι να προστατεύσεις», αναφέρει στον REPORTER. 

Και δεν είναι μόνο αγώνας κόντρα στο ρεύμα, το κύμα και τον χρόνο που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ναυαγοσώστες, αλλά και την άγνοια κινδύνου που έχει ο περισσότερος κόσμος για τις παγίδες της θάλασσας όταν αυτή καθίσταται επικίνδυνη.


ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ:

Acropolis Quality Food Παραλίμνι: Πάντα Φρέσκα, πάντα γευστικά - Για παραγγελίες καλέστε στο 23 828999


«Μαζί με το σφυρί και τα τζετ σκι που διαθέτουν οι ναυαγοσωστικές υπηρεσίες, κατεβαίνουμε όλοι κάτω και προσπαθούσε να εξηγήσουμε στον κόσμο την επικινδυνότητα. Υπάρχει κόσμος που δυστυχώς δεν το αντιλαμβάνεται, γι’ αυτό χρειάζεται πολλή προσπάθεια. Με χίλια ζόρια τους πείθουμε να αποφύγουν εκείνα τα επικίνδυνα σημεία. Διότι οι παραπάνω για να το καταλάβουν πρέπει να δουν τεράστια κύματα. Μπορεί όμως να μην υπάρχει το κύμα αλλά να υπάρχει το ρεύμα, που είναι σε κάθε περίπτωση πολύ πιο ύπουλο. Και είναι εκείνο που θα δημιουργήσει τον πνιγμό», όπως εξηγεί.



Ο ναυαγοσώστης Μιχάλης Αδάμου.



Η ναυαγοσωστική ομάδα του Nissi Beach.

Η διάσωση μιας ετοιμόγεννης 
και του συζύγου της...
Είναι από τις διασώσεις που έκανε και θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη του. Μια έγκυος κοπέλα που ήταν κοντά στις μέρες να γεννήσει να παλεύει με τα κύματα και να βυθίζεται και ο σύζυγός της που προσπαθούσε να τη γλυτώσει.

Η περιγραφή του Μιχάλη συγκλονίζει:

«Θυμάμαι μια κοπέλα από τη Λάρνακα, η οποία ήταν έγκυος και βρισκόταν μέσα στο νερό μαζί με το σύζυγό της. Τους παρέσυρε το κύμα. Η κοπέλα προσπάθησε να πιαστεί από τον άντρα της, ο οποίος προσπαθούσε να τη βοηθήσει, αλλά τον βύθισε μαζί της. Πνίγονταν και οι δυο. Τους είδα, έτρεξα, πρώτα έπιασα την κοπέλα και κατόπιν τον άντρα της και τους έβγαλα έξω. Ήταν θέμα δευτερολέπτων. Έμαθα έπειτα ότι η κοπέλα σε 20 μέρες θα γεννούσε. Δεν μπορείς να φανταστείς πώς είναι να σώζεις δυο ζωές και μια που ετοιμάζεται να έρθει στον κόσμο. Δεν αλλάζω αυτό το συναίσθημα με τίποτα στον κόσμο».


Στιγμιότυπο από διάσωση των ναυαγοσωστών του Δήμου Αγίας Νάπας.

Όταν ο χειρότερος εφιάλτης 
του ναυαγοσώστη ζωντανεύει

Και παρά το γεγονός ότι έχει διασώσει δεκάδες ανθρώπους, ο Μιχάλης περιγράφει αυτό που απεύχεται ο κάθε ναυαγοσώστης, να κρατάει στα χέρια του έναν πνιγμένο. Πρόκειται για τον χειρότερο εφιάλτη, που άμα κάνεις αυτή τη δουλειά είναι αναπόφευκτο να μην το ζήσεις.

Αυτό ήταν και το πρώτο άσχημο περιστατικό με το οποίο ήρθε αντιμέτωπος, αλλά του δίδαξε τι πάει να πει να είσαι ναυαγοσώστης.

«20 χρόνια πίσω, μήνας Δεκέμβριος. Η θάλασσα ήταν φουρτουνιασμένη και βρισκόμουν μόνος στην παραλία του Nissi Beach.

Αντιλήφθηκα στην απέναντι ακτή έναν τουρίστα να ετοιμάζεται να μπει μέσα στο νερό. Εκεί υπήρχε ένα περίπτερο και κάλεσα αμέσως τον άνθρωπο αυτό να πάει να τον προλάβει μέχρι να φτάσω στο σημείο, ώστε να τον αποτρέψει. Πήγε ο άνθρωπος, του μετέφερε αυτό που του είπα να του μεταφέρει, ότι αν μπει μέσα στο νερό δεν θα καταφέρει να βγει ζωντανός και η απάντηση που έδωσε ήταν «It’s my life-δική μου ζωή».

Ειδοποίησα αμέσως στο δημαρχείο ότι θα εισέλθω μέσα με το τζετ σκι όπως και έπραξα την ίδια στιγμή, δίχως να χάνω χρόνο. Μέχρι να φτάσω εκεί όμως ήταν ήδη πνιγμένος. Το ήξερα, αλλά αυτή είναι η δουλειά μου. Κατέβηκα από το τζετ σκι το οποίο λόγω της φουρτούνας κατέληξε στα βράχια και σε 10-15 περίπου λεπτά τον έβγαλα κολυμπώντας από το νερό. Μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο συνέχισα να του δίνω το φιλί της ζωής και από πάνω μου η οικογένεια του να ζει αυτή τη μεγάλη αγωνία και την απώλεια».

Όπως λέει η Μιχάλης, αυτή ήταν η πρώτη του εμπειρία με νεκρό σαν ναυαγοσώστης. «Έκανα γύρω στις 10-15 μέρες να βρω τον εαυτό μου. Τότε όμως κατάλαβα τη σοβαρότητα αυτής της δουλειάς, το πόσο δύσκολη είναι και τους κινδύνους που υπάρχουν για τον κόσμο αλλά και για μας τους ίδιους».


Στιγμιότυπο από διάσωση των ναυαγοσωστών του Δήμου Αγίας Νάπας.

Πρόληψη, εμπειρία, αντίληψη
Τα σημαντικότερα στη ναυαγοσωστική, είναι η πρόληψη, η εμπειρία και η αντίληψη. Είναι στα στοιχεία όπως μας έχει αναφέρει ο Μιχάλης που μπορούν να προφυλάξουν ανθρώπινες ζωές.

Όπως ανέφερε στον REPORTER ο Επιθεωρητής παραλιών του Δήμου Αγίας Νάπας Δημήτρης Πατέρας, κάθε καλοκαίρι καταγράφονται εκατό περίπου περιστατικά διάσωσης κατά μέσο όρο, μόνο στην περιοχή της Αγίας Νάπας, η οποία εργοδοτεί γύρω στους 35 ναυαγοσώστες, που ελέγχουν 15 σημεία σε παραλίες στις οποίες υπάρχουν και πύργοι ελέγχου και ειδικές πλατφόρμες. Τα σημεία αυτά είναι πλήρως στελεχωμένα με τον απαραίτητο εξοπλισμό.

«Και ευτυχώς δεν έχουμε κανέναν πνιγμό από τη θάλασσα. Διότι ο αριθμός των ναυαγοσωστών μας είναι τέτοιος, όπως και η εκπαίδευση της οποίας τυγχάνουν που τους καθιστά έτοιμους να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε περιστατικό προκύψει στην παραλία την οποία στελεχώνουν», όπως είπε.

Ο κ. Πατέρας εξηγεί ότι, τα περιστατικά θανάτου που καταγράφονται συνήθως δεν οφείλονται σε πνιγμούς, αλλά σε παθολογικά αίτια των συγκεκριμένων ατόμων, τα οποία συνήθως είναι ηλικιωμένα.

Αναφέρει ακόμη, ότι πέραν από την αποστολή της διάσωσης, ο Ναυαγοσώστης μπορεί και πρέπει να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια προκύψει στους θαμώνες των παραλιών.


Ο Επιθεωρητής Παραλιών του Δήμου Αγίας Νάπας μαζί με μέλη της ναυαγοσωστικής ομάδας. 


Στιγμιότυπο από διάσωση των ναυαγοσωστών του Δήμου Αγίας Νάπας. 

Ο Επιθεωρητής παραλιών του Δήμου Αγίας Νάπας, επισημαίνει ακόμη τη σημασία της πρόληψης με τη σηματοδότηση των παραλιών όταν η θάλασσα είναι επικίνδυνη και στο έργο των ναυαγοσωστών που πρέπει να εξηγήσουν και να πείσουν τους λουόμενους.


«Είναι κάτι που δεν μπορείς να το επιβάλεις στον κόσμο. Πρέπει να είσαι ευγενικός και να εξηγήσεις γιατί δεν μπορεί να κολυμπά σε εκείνα τα σημεία και όταν η θάλασσα είναι φουρτουνιασμένη. Ο κόσμος που δεν γνωρίζει το βρίσκει διασκεδαστικό και θέλει να παίξει με τα κύματα».


Και προσθέτει πως, «ευτυχώς ο Δήμος Αγίας Νάπας δεν έχει καταγεγραμμένο εδώ και πολλά χρονιά θάνατο που να οφείλεται σε πνιγμό από κόσμο που δεν ήξερε κολύμπι ή έχει παρασυρθεί από τα κύματα. Αυτές οι περιπτώσεις αντιμετωπίζονται ευτυχώς χάρη στην εμπειρία και την εκπαίδευσης των ναυαγοσωστών μας».


Φέτος, είπε, καταγράφηκαν δυο θάνατοι ηλικιωμένων γυναικών, η μια 74 και η άλλη 78 ετών, οι οποίες αντιμετώπιζαν άλλα προβλήματα υγείας και άφησαν την τελευταία τους πνοή στη θάλασσα.


Ναυαγοσωστικό σημείο στον Δήμο Αγίας Νάπας.