Ο Δήμος Αγίας Νάπας υπέγραψε συμφωνία για τη βιώσιμη Ανάπτυξη


Συμφωνία για διεξαγωγή μελέτης καταγραφής και ανάλυσης της υφιστάμενης κατάστασης αναφορικά με τους αναπτυξιακούς στόχους βιωσιμότητας στην επικράτεια του Δήμου Αγίας Νάπας υπογράφηκε τη Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019 μεταξύ του Δήμου και του οργανισμού Bioeconomia - Σύμβουλοι Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Την συμφωνία υπέγραψαν εκ μέρους του Δήμου, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Γιάννης Καρούσος και  εκ μέρους της κοινοπραξίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Bioeconomia κ. Δημήτρης Τσιρόπουλος.

Η συμφωνία προνοεί επίσης τη διενέργεια συγκριτικής αξιολόγησης των δεικτών της βιώσιμης ανάπτυξης, με στόχο την ανάπτυξη ενός ειδικού σχεδιασμού και προγράμματος, που θα μετατρέψει το Δήμο Αγίας Νάπας σε Βιώσιμο Δήμο.

΄Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης είναι ένα καθολικό σύνολο σκοπών, στόχων  και δεικτών που τα κράτη μέλη του ΟΗΕ αναμένεται να χρησιμοποιήσουν για να πλαισιώσουν τις ατζέντες και τις πολιτικές τους για τα επόμενα 15 χρόνια.

΄Εγινε επίσης αναφορά στους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι περιλαμβάνουν συνολικά 169 υπό-κατηγορίες στόχων με αντίστοιχους δείκτες και η προθεσμία υλοποίησής τους είναι το έτος 2030.

 Για τη διεξαγωγή της μελέτης με το Δήμο Αγίας Νάπας θα λάβουν μέρος και θα συνεργαστούν με τον Οργανισμό Bioeconomia Μηχανικοί Περιβάλλοντος, Αρχιτέκτονες Περιβάλλοντος, Πολεοδόμοι, Επικοινωνιολόγοι, Μελετητές Διαχείρισης Αποβλήτων, Οικονομολόγοι και Νομικοί και με την υποστήριξη και σύμπραξη της Κυπριακής εταιρείας Πιστοποίησης.

Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Γιάννης Καρούσος εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την υπογραφή της συμφωνίας, τονίζοντας ότι η παρούσα μελέτη θα συνδράμει τα μέγιστα στην περαιτέρω ολοκλήρωση των προγραμματισμένων σχεδίων-πλάνων με στόχο την πορεία προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. 

«Στόχος μας πρόσθεσε ο κ. Καρούσος είναι ο Δήμος μας να πιστοποιηθεί ως πράσινος Δήμος με τις ανάλογες Ευρωπαϊκές Πιστοποιήσεις και ότι θα καταθέσει αίτηση για την ευρωπαϊκή βράβευση Green Leaf Award. http://ec.europa.eu/environment/europeangreencapital/europeangreenleaf/