Ο δήμαρχος Παραλιμνίου καταγγέλλει βουλευτές για πλάτες και συμφέροντα – Καταγγελία και στην Κομισιόν

Επιστολή με την οποία καταγγέλλει βουλευτές ότι προωθούν συμφέροντα επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στα θαλάσσια αθλήματα (water sports) σε παραλίες της επαρχίας Αμμοχώστου απέστειλε στον γενικό εισαγγελέα και στον γενικό ελεγκτή ο δήμαρχος Παραλιμνίου κ. Θεόδωρος Πυρίλλης. 

Η καταγγελία διαβιβάστηκε και στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) στην Κύπρο καθώς παραβιάζεται κοινοτική Οδηγία. 

Από την άλλη, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ κ. Κωστής Ευσταθίου, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Πολίτης» απέρριψε ως αβάσιμες τις καταγγελίες του κ. Πυρίλλη που αφορούν και τον ίδιο, υποδεικνύοντας ότι με την πρόταση νόμου που κατέθεσε μαζί με τον βουλευτή του ΔΗΣΥ κ. Κυριάκο Χατζηγιάννη επιδιώκεται η αποφυγή προβλημάτων ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Αιτία και αφορμή για να προβεί ο δήμαρχος Παραλιμνίου στις καταγγελίες εναντίον των δυο βουλευτών αποτέλεσε η πρόταση νόμου που κατέθεσαν και που θα συζητηθεί σήμερα σε έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής. 

Συγκεκριμένα, με την πρόταση νόμου προτείνεται η τροποποίηση του περί της Προστασίας της Παραλίας Νόμου, έτσι ώστε η ισχύς των αδειών παροχής διευκολύνσεων που βρίσκονταν σε ισχύ κατά την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του νόμου, το 2019, να παραταθεί μέχρι την 31/10/2024 και οι προσφορές αναφορικά με αυτές να προκηρυχθούν το αργότερο μέχρι την 31/12/2023. Εν ολίγοις, οι δύο βουλευτές εισηγούνται όπως οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στα θαλάσσια αθλήματα συνεχίσουν να κατέχουν μέρος της παραλίας για τις ανάγκες των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων χωρίς προσφορές. 

Όπως αναφέρουν στην αιτιολογική τους έκθεση οι δυο βουλευτές, η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται αναγκαία λόγω της μη εμπρόθεσμης προκήρυξης προσφορών και για να καταστεί δυνατή η χορήγηση αδειών παροχής διευκολύνσεων στις εγκεκριμένες παραλίες ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Η καταγγελία

Στην επιστολή του ο δήμαρχος Παραλιμνίου, που εξασφάλισε η εφημερίδα «Πολίτης», αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Ο Δήμος Παραλιμνίου, συμμορφούμενος με τη νομοθεσία που εξακολουθεί να είναι σε ισχύ, έχει προβεί σε προκήρυξη 12 διαγωνισμών, κατακυρώθηκαν 6 και εξακολουθεί να εκκρεμεί η εξέταση των υπόλοιπων 6 προσφορών που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο των αναφερόμενων διαγωνισμών. Είναι η θέση μας ότι πρόδηλα γίνεται προσπάθεια παρέμβασης σε διαδικασίες δημόσιων διαγωνισμών και δημόσιων συμβάσεων διά της παράτασης της άδειας των υφιστάμενων κατά το έτος 2019 αδειούχων, ακυρώνοντας τις οποιεσδήποτε προσπάθειες των αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τήρηση των σχετικών νόμων και κανονισμών και προστασία της ισότητας και διαφάνειας. 

Επίσης, σε περίπτωση ψήφισης της σκοπούμενης τροποποιητικής νομοθεσίας, ο Δήμος Παραλιμνίου θα βρεθεί εκτεθειμένος στους προσφοροδότες, απλά και μόνο επειδή εφάρμοσε την νομοθεσία!» 

Σε άλλο σημείο της επιστολής του καταγγέλλει τα εξής: «Θεωρούμε σημαντικό να αναφέρουμε ότι και στις 5/5/2021, παρά τις διαμαρτυρίες μας, ψηφίστηκε ο Περί Προστασίας της Παραλίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021 διά του οποίου παρατάθηκε η ισχύς των υφιστάμενων αδειών παροχής διευκολύνσεων μέχρι την 31/12/2021. (…) Τώρα γίνεται προσπάθεια να ακολουθηθεί η ίδια πρακτική…».

ΡΕΠΟΡΤΆΖ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ / ΠΟΛΙΤΗΣ