«Ο Βιαστής Είσαι Εσύ!» φωνάζει η Κύπρος στις 30 Δεκεμβρίου στο πλευρό της 19χρονης


Στο πλάι της 19χρονης γυναίκας, η οποία στις 30 Δεκεμβρίου θα ακούσει την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου αν την βρίσκει ένοχη ή αθώα στο αδίκημα της δημόσιας βλάβης, θα βρίσκεται το Δίκτυο ενάντια στη βία κατά των Γυναικών.
 
Όπως αναφέρει, σε σχετικό event που έχει δημιουργήσει στο Facebook, καλούνται όλοι, στις 8:30 το πρωί, έξω από το Δικαστήριο για να φωνάξουν «Ο Βιαστής Είσαι Εσύ!».
 
«Σε καιρό πολιτικής και οικονομικής κρίσης, η αποδυναμωμένη κυριαρχία του κυπριακού κράτους αποζητά επιβεβαίωση στον έλεγχο, την καταστολή και την τιμωρία των γυναικών. Αυτή τη φορά το δικαίωμα του κράτους στη βία ενεργοποιείται σαρώνοντας τη ζωή μιας δεκαενιάχρονης ξένης γυναίκας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
 
«Το κράτος δικαίου έχει ανασταλεί: τη γυναίκα αυτή ορίζει και δικάζει η πατριαρχία. Αστυνομία, Εισαγγελία, Δικαστήριο, ΜΜΕ, τοπικοί και μη τοπικοί άρχοντες, ένας διάχυτος κανονικοποιημένος μισογυνισμός, μια κοινωνία ολόκληρη, τη βιάζει επανειλημμένα επειδή τόλμησε να καταγγείλει.
Από τον περασμένο Ιούλιο η γυναίκα αυτή βιώνει την αμφισβήτηση, την ειρωνεία, την καχυποψία και φυσικά την ειλημμένη απόφαση ότι «τα ήθελε», με αλλεπάλληλες ανακρίσεις μέχρι να τα πει όπως τα θέλουν, τα ΜΜΕ να την εξευτελίζουν και η ίδια η δικαιοσύνη να την απειλεί με καταδίκη για δημόσια βλάβη», τονίζεται περαιτέρω.
 
Υπενθυμίζεται ότι, ακολουθώντας το παράδειγμα της Χιλής, γυναίκες απ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης αναπαράγουν στις δικές τους γλώσσες το τραγούδι «Ένας βιαστής στον δρόμο σου», πιο γνωστό ως «ο βιαστής είσαι εσύ», το οποίο καταγγέλλει τη βία κατά των γυναικών, την κρατική συγκάλυψη και τον επιμερισμό ευθυνών και την πατριαρχία.