Νοσοκομείο Αμμοχώστου: Φωνή απόγνωσης από τους νεφροπαθείς


Στον… αυτόματο πιλότο βρίσκονται αυτή την περίοδο οι αιμοκαθαιρόμενοι νεφροπαθείς του Νοσοκομείου Αμμοχώστου. 

Η μία και μοναδική γιατρός του Τμήματος Αιμοκάθαρσης βρίσκεται με άδεια ανάπαυσης και δεύτερος γιατρός δεν υπάρχει για να την αντικαταστήσει. Η φωνή απόγνωσης των ασθενών και των οικείων τους φτάνει σε ώτα μη ακουόντων, με τα προβλήματα να διαιωνίζονται. Η Παγκύπρια Οργάνωση Νεφροπαθών αναλαμβάνει δράση και ψάχνει γιατρούς για το τμήμα σε συνεννόηση με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και το Υπουργείο Υγείας. Το ενδιαφέρον ωστόσο από γιατρούς παραμένει υποτονικό. Θυγατέρα ασθενούς απέστειλε κατεπείγουσα επιστολή στον υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου περιγράφοντας το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αιμοκαθαιρόμενοι της περιοχής.

Η εν λόγω γυναίκα στην επιστολή της κάνει λόγο για «μια σοβαρή κατάσταση η οποία επικρατεί στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου λόγω της έλλειψης ιατρικού προσωπικού στο Τμήμα Αιμοκάθαρσης» την οποία και καταγγέλλει, ζητώντας παράλληλα την «ουσιαστική παρέμβαση του υπουργού Υγείας». «Είναι αδιανόητο σε ολόκληρο Τμήμα Αιμοκάθαρσης να υπάρχει μόνο ένας γιατρός ο οποίος όντας άνθρωπος και αυτός που χρειάζεται ξεκούραση να απουσιάζει εδώ και μια βδομάδα με άδεια με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο τμήμα να παραμένει χωρίς ιατρικό προσωπικό», αναφέρει χαρακτηριστικά. Προσθέτει ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης του τμήματος προϋπήρχε «όμως η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε όριο». Ως αποτέλεσμα, αναφέρει στην επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας «είναι να χάνουμε καθημερινά δικά μας άτομα που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια ενώ θα μπορούσε με τη δική σας βοήθεια και στήριξη να παραταθεί ο χρόνος της ζωής τους».

Η θυγατέρα του ασθενούς, δικηγόρος στο επάγγελμα, ζητά επείγουσα συνάντηση με τον υπουργό Υγείας για να συζητήσουν, όπως λέει, την έλλειψη ιατρικού προσωπικού στο τμήμα αλλά και διάφορα άλλα προβλήματα και ελλείψεις που παρατηρούνται εκεί. Προσβλέπει, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, στην ευαισθησία του κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου «και στην εκπεφρασμένη θέλησή του να είναι αποτελεσματικός και χρήσιμος για τους νοσούντες».

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Τμήμα Αιμοκάθαρσης του Νοσοκομείου Αμμοχώστου και δη το γεγονός ότι λειτουργεί με έναν μόνο γιατρό σχολιάζει στον «Π» και ο πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Νεφροπαθών Πέτρος Λαδάς. Όπως ανέφερε το τμήμα επιβάλλεται να στελεχωθεί με δεύτερο γιατρό, υπογραμμίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλει η Οργάνωση Νεφροπαθών γι’ αυτό το σκοπό. Σημαντική ήταν η συμβολή της οργάνωσης και για την πρόσληψη της γιατρού που στελεχώνει το τμήμα. Η γιατρός είναι εξ Ελλάδος και είναι με τις προσπάθειες της οργάνωσης που εντοπίστηκε και πείστηκε να έρθει να εργαστεί στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου. Σύμφωνα με τον κ. Λαδά η οργάνωση διατηρεί άριστες σχέσεις με αντίστοιχες οργανώσεις της Ελλάδας. Τελευταία, σε συνεργασία των οργανώσεων νεφροπαθών των δύο χωρών εντοπίστηκε μία ακόμη γιατρός που εξέφρασε ενδιαφέρον για εργασία στην Κύπρο. Η Παγκύπρια Οργάνωση Νεφροπαθών ειδοποίησε τον περιφερειακό διευθυντή του ΟΚΥπΥ και τη διεύθυνση του νοσοκομείου ωστόσο, εξ όσων έχει πληροφορηθεί, δεν έχει καταλήξει κάπου η προσπάθεια. Πάντως, ο κ. Λαδάς σημειώνει την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας νεφρολογικού θαλάμου στο Νοσοκομείο της Αμμοχώστου το οποίο, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, περιθάλπει και πάρα πολλούς τουρίστες. Βέβαια, όπως είπε, για να μπορεί να λειτουργήσει ένας τέτοιος θάλαμος θα πρέπει να προσληφθεί δεύτερος νεφρολόγος.


ΠΗΓΗ:ΠΟΛΙΤΗΣ