Νοσοκομείο Αμμοχώστου: Αποθήκες οι δύο όροφοι (photo)


Μια ολόκληρη επαρχία φωνάζει πλέον με κάθε ευκαιρία που της δίνεται, απαιτώντας στελέχωση σε προσωπικό, εξοπλισμό αλλά και αποπεράτωση των οικοδομικών εργασιών που υπολείπονται στο νοσοκομείο της επαρχίας.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πάμπος Βάσιλας / Φιλελεύθερος


Την ώρα που οι κάτοικοι της επαρχίας Αμμοχώστου υποχρεούνται καθημερινά να εξυπηρετούνται στο νοσοκομείο της Λάρνακας και της Λευκωσίας, ο μισός δεύτερος όροφος και ο μισός τρίτος του νοσοκομείου, παραμένουν ημιτελείς και σε αδράνεια, με τις εικόνες που αποκαλύπτονται σε αυτούς να προκαλούν την περαιτέρω οργή των εργαζομένων. Ένα κτήριο- στολίδι, στο οποίο στεγάζεται το νοσοκομείο Αμμοχώστου, δίνει την εντύπωση με τα ημιτελή τμήματά του, ότι έχει εγκαταλειφθεί, χρησιμεύει ως αποθήκη άχρηστου εξοπλισμού και ότι έχει αφεθεί στη φθορά του χρόνου. Όλα αυτά, τη στιγμή που το προσωπικό του νοσοκομείου, αλλά και όλοι οι κάτοικοι της επαρχίας, απαιτούν για δέκα και πλέον χρόνια, να ολοκληρωθούν οι οικοδομικές εργασίες, να εξοπλισθούν οι νέοι θάλαμοι που θα προκύψουν και να στελεχωθούν με το απαιτούμενο προσωπικό, ώστε ο λαός της Αμμοχώστου και η κατ’ εξοχήν τουριστική επαρχία της Κύπρου να έχουν το νοσοκομείο που απαιτείται, το νοσοκομείο που τους αξίζει και να μη χρειάζεται να μετακινούνται για ιατρική φροντίδα και νοσηλεία, στη Λάρνακα και τη Λεμεσό.

Χθες, μετά τους δημάρχους και τους κοινοτάρχες της επαρχίας πριν από τρεις μέρες, τη σκυτάλη διαμαρτυρίας για το νοσοκομείο Αμμοχώστου και τα προβλήματά του, πήραν οι 45 νεφροπαθείς της επαρχίας. Από τις 6.50 το πρωί, μέχρι και τις 10.00, ακροβολίστηκαν στην κύρια είσοδο του νοσοκομείου, απαιτώντας το αυτονόητο ως ασθενείς: Να έχουν δηλαδή, παρουσία επί καθήκοντι νεφρολόγου γιατρού, όταν υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, τα απογεύματα, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλειά τους. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης συγκλόνισαν οι αναφορές του προέδρου των Νεφροπαθών Αμμοχώστου Γιώργου Κέζου και άλλων νεφροπαθών, για τον ηρωικό και πάλι ρόλο των νοσοκόμων στο Τμήμα Αιμοκάθαρσης, που υπερβάλλοντας εαυτούς σώζουν ζωές αιμοκαθαρόμενων ανθρώπων, από επιπλοκές που προκύπτουν κατά τη διαδικασία. Ο κ. Κέζος, κάλεσε επίσης τον ΟΚΥπΥ και το υπουργείο Υγείας να μην υλοποιήσουν απόφαση που σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει, για μεταφορά της αιμοκάθαρσης αριθμού νεφροπαθών από το νοσοκομείο Αμμοχώστου, σε αυτό της Λάρνακας. 

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Νεφροπαθών Αμμοχώστου Μηλίτσα Τσερκέζου, που βρέθηκε κοντά στους νεφροπαθείς της επαρχίας, εξέφρασε την αλληλεγγύη του Συνδέσμου στους 45 συνανθρώπους μας και περιέγραψε την επώδυνη διαδικασία αιμοκάθαρσης που ταλαιπωρεί αυτούς τους ανθρώπους και οι οποίοι δεν αντέχουν να υποβάλλονται ταυτόχρονα και σε αχρείαστες άλλες ταλαιπωρίες.


Κραυγή απόγνωσης από τους νεφροπαθείς

Στην εκδήλωση των νεφροπαθών στο νοσοκομείο Αμμοχώστου, αρκετοί ήταν οι πολίτες της επαρχίας που εισερχόμενοι στο νοσοκομείο, εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους στους διαμαρτυρόμενους, οι οποίοι για τρεις ώρες, αρνήθηκαν να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση, θέλοντας να στείλουν μηνύματα στο υπουργείο Υγείας και την Κυβέρνηση. Κοντά τους βρέθηκαν επίσης, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ, το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ Χρήστος Σενέκης, ο Επαρχιακός Γραμματέας των Οικολόγων Μιχάλης Παράσχος και ο δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης, οι οποίοι πέραν της συμπαράστασης, έδωσαν και το μήνυμα προς τους νεφροπαθείς συνανθρώπους μας, ότι η προσπάθεια για ολοκλήρωση και σωστή στελέχωση του νοσοκομείου Αμμοχώστου, αποτελεί συλλογική προσπάθεια των εκπροσώπων της ημικατεχόμενης επαρχίας.

Σε δηλώσεις τους στα ΜΜΕ οι εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου της επαρχίας τόνισαν ότι λόγω της μη σωστής στελέχωσης του νοσοκομείου Αμμοχώστου, ανθρώπινες ζωές κινδυνεύουν καθημερινά. Επιπρόσθετα, τα προβλήματα του νοσοκομείου επαυξάνονται λόγω και του γεγονότος ότι λειτουργεί και ως νοσοκομείο αναφοράς για την πανδημία του κορωνοϊού. «Δεν είναι μόνο οι ασθενείς που προσέρχονται στις Πρώτες Βοήθειες του νοσοκομείου, αλλά τελικά παραπέμπονται για νοσηλεία και φροντίδα στη Λάρνακα και τη Λευκωσία. Φανταστείτε και πόσοι δεν έρχονται και μένουν στα σπίτια τους, κινδυνεύοντας ακόμα και να πεθάνουν, επειδή φοβούνται την κατάσταση που θα αντιμετωπίσουν όταν έρθουν εδώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννάκης Γαβριήλ. Ενώ, ο Γραμματέας των Οικολόγων κ. Παράσχος, επισήμανε πως «δυστυχώς τα θέματα της ολοκλήρωσης των ορόφων του νοσοκομείου και της στελέχωσης/εξοπλισμού των νέων τμημάτων και θαλάμων που θα προκύψουν, χρονίζουν, αλλά δυστυχώς για δέκα και πλέον χρόνια, ουδεμία ανταπόκριση υπήρξε από πλευράς του κράτους». 

Από πλευράς του ο διευθυντής του ΟΚΥπΥ σε Λάρνακα και Αμμόχωστο, Γιώργος Καροτσάκης, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι και ο ίδιος αναγνωρίζει το κενό που υπάρχει στο θέμα της αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο της Αμμοχώστου και στηρίζει το αίτημα των ασθενών για συνεχή παρουσία γιατρού, όταν προβαίνουν σε αυτή τη διαδικασία. Τόνισε ακόμη ότι ο ίδιος αλλά και οι νεφρολόγοι γιατροί του νοσοκομείου Αμμοχώστου, έχουν από καιρό ενημερώσει σχετικά τη Διεύθυνση του ΟΚΥπΥ στη Λευκωσία. Επισημαίνοντας, όμως, ότι όπως γνωρίζει, υπήρχε κάποιο θέμα εξεύρεσης χρημάτων για να καλυφθεί το κόστος των επιπρόσθετων ωρών που θα εργάζονται οι γιατροί. 

  Πάμπος Βάσιλας