Ν.Κουτσού: Στη Δερύνεια τα κόκκαλα πατέρα μου

Άγνωστη είναι για πολλούς η σφαγή της Πέρσαινας στην περιοχή του οδοφράγματος Δερύνειας. Συγκλονιστική μαρτυρία γι’ αυτό έδωσε στο Πρωτοσέλιδο ο πρώην βουλευτής Νίκος Κουτσού, του οποίου ο πατέρας είναι θαμμένος εκεί.

 

Η σφαγή έγινε στο Περβόλι της Πέρσαινας, έγινε στις 17 Αυγούστου το 1974. Τότε είχαν συλληφθεί 30 Ελληνοκύπριοι των οποίων η τύχη αγνοείται μέχρι σήμερα.

Ο πατέρας του πρώην βουλευτή Νίκου Κουτσού παραμένει αγνοούμενος. Ήταν 50 ετών, οδηγός αυτοκινήτων. Επέστρεφε μετά από ανακοίνωση του ΡΙΚ, ότι η Αμμόχωστος ήταν ελεύθερη. Πήγε εκεί με τα δυο ετεροθαλή αδέλφια του πρώην βουλευτή. 

«Πολλοί είδαν Ελληνοκύπριους να οδηγούνται στην εκτέλεση. Εκείνες τις μέρες ήμουν στρατό, στην περιοχή Αγίου Παύλου. Δεν ήξερα τίποτα. Τα έμαθα εκ των υστέρων. Μαζί με τον πατέρα μου, την μέρα της σύλληψης, ήταν και δυο αδέλφια μου. Ο ένας πέθανε και ο άλλος ζει στην Τερσεφάνου. Την ώρα που τους έβαζαν για εκτέλεση, σώθηκαν τα παιδιά από την επέμβαση κάποιων. Οι μεγάλοι σκοτώθηκαν. Δεν γνωρίζει κανείς που είναι θαμμένοι. Τελευταίως κάποιοι έστειλαν επιστολές και είπαν ότι στο περβόλι, υπάρχουν αρκετοί θαμμένοι», ανέφερε στο Πρωτοσέλιδο ο κ.Κουτσού.

«Έπρεπε να μπει όρος, ότι για να ανοίξει το οδόφραγμα Δερύνειας, θα έπρεπε να επιτρέψουν να γίνει έρευνα. Είναι δύσκολο να υπάρχουν τα κόκκαλα ανθρώπων που αγωνίστηκαν για την περιοχή και να άνοιξαν τα οδοφράγματα από άτομα που απλώς περνούσαν από την περιοχή», συμπλήρωσε ο κ.Κουτσού», συμπλήρωσε.