Νιώθει... Σουλτάνος ο Τατάρ-«Έχουμε την Τουρκία πίσω μας, θα πάμε στη Γενεύη ήσυχοι»

«Έχουμε την Τουρκία πίσω μας, θα πάμε στη Γενεύη ήσυχοι», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ χθες το βράδυ μετά τη συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου» στην οποία συμμετείχε.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, αναφέροντας ότι τη Δευτέρα θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, πριν μεταβεί στην Γενεύη για την άτυπη συνάντηση 5 + ΗΕ, ο Τ/κ ηγέτης επανέλαβε ότι «ο μοναδικός ρεαλιστικός δρόμος αναζήτησης λύση είναι το μοντέλο των δύο κρατών που να βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα» και αυτή την άποψη μετέφερε και ενημέρωσε το «υπουργικό συμβούλιο», όπως είπε.

Μετά που εκλέγηκε «πρόεδρος», συνέχισε, δεν έμεινε κάποιος που δεν είδε, την ΕΕ, τα ΗΕ και τις εγγυήτριες χώρες και πως έχουν κάνει ό,τι περνά από το χέρι τους για μια λύση στη βάση των δύο κρατών.

Ενόψει της άτυπης συνάντησης στη Γενεύη, ο Τ/κ ηγέτης είχε χθες σύσκεψη με την ομάδα του που θα τον συνοδεύσει στην άτυπη συνάντηση. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο «υπεξ», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

«Η συνάντηση Γενεύης να δώσει έναυσμα για επανέναρξη διαπραγματεύσεων»

Το Σπίτι της Συνεργασίας, σε δήλωσή του, χαιρετίζει την ανακοίνωση της άτυπης Πενταμερούς συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών των κοινοτήτων της Κύπρου, των εγγυητριών δυνάμεων Ηνωμένου Βασιλείου, Ελλάδας και Τουρκίας, και του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη μεταξύ 27-29 Απριλίου. Παράλληλα εκφράζει την ελπίδα ότι θα δώσει το έναυσμα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Σημειώνει ότι όπως όλοι όσοι εργάζονται για την ανοικοδόμηση της ειρήνης, παρακολουθούν τις εξελίξεις κι ελπίζουν ότι η επερχόμενη άτυπη συνάντηση θα δώσει το έναυσμα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με βάση το πλαίσιο που συμφωνήθηκε από τους ηγέτες της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας το 2014.

Το συγκεκριμένο πλαίσιο, προσθέτει,  ορίζει ότι η ενδεχόμενη επίλυση του Κυπριακού θα βασίζεται σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, σύμφωνα και με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα.

Τέλος, αναφέρει ότι η αυριανή ημερομηνία, 23 Απριλίου 2003, επέτειος του ανοίγματος του πρώτου σημείου διέλευσης «σηματοδοτεί μια σημαντική καμπή στην ιστορία των διαπραγματεύσεων και των διακοινοτικών σχέσεων στην Κύπρο. Εκείνη την ημέρα, το άνοιγμα του πρώτου σημείου διέλευσης στην περιοχή Λήδρα Παλας, έδωσε πρόσβαση για πρώτη φορά μετά από 29 χρόνια στους κατοίκους του νησιού πέραν από τη διαχωριστική γραμμή, έδωσε πρόσβαση στις παιδικές αναμνήσεις των σημερινών ηλικιωμένων και στις νέες γενιές να μάθουν τι σημαίνει συνύπαρξη και να δημιουργήσουν τις δικές τους αναμνήσεις». Δεκαοκτώ χρόνια μετά το άνοιγμα του πρώτου σημείου διέλευσης, συμπληρώνεται επίσης και ένας ολόκληρος χρόνος περιορισμένης πρόσβασης λόγω του κλεισίματος των σημείων διέλευσης λόγω του κορωνοϊού, καταλήγει.