Νέος κώδικας Τροχαίας: Πότε θα αφαιρείται η άδεια οδηγού


Τέθηκαν χθες σε εφαρμογή από την Τροχαία τα νέα μέτρα που αποφασίστηκαν για το πότε ένας οδηγός θα χάνει αυτόματα την άδεια οδήγησής του. Αρχηγός Αστυνομίας και Τροχαία έθεσαν οκτώ προϋποθέσεις για τους ατίθασους, που θα πρέπει να βρουν άλλους τρόπους να μετακινούνται, γιατί θα τους παίρνουν την άδεια.

Μετά την απόφαση των υπουργών Μεταφορών και Δικαιοσύνης στο Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας, το Τμήμα Τροχαίας ετοίμασε εισηγήσεις για τον τρόπο εφαρμογής της απόφασης, τις οποίες συζήτησε με τον Αρχηγό Αστυνομίας, Κύπρο Μιχαηλίδη. Όπως δήλωσε στον «Φ» ο διευθυντής Τροχαίας στο Αρχηγείο Αστυνομίας Γιαννάκης Γεωργίου, οι προϋποθέσεις αυτές διαβιβάστηκαν στα επαρχιακά κλιμάκια τροχαίας για εφαρμογή από χθες. Όπως είπε, όταν ένας οδηγός εντοπιστεί για δεύτερη φορά σε 12 μήνες να οδηγεί υπό την επήρεια ελεγχόμενων ουσιών (ναρκωτικά) πιστοποιημένα με αναλύσεις από το Κρατικό Χημείο, τότε θα του αφαιρείται η άδεια οδηγού.


Επίσης, όταν κάποιος εντοπιστεί να οδηγεί υπό την επήρεια ουσιών (για πρώτη φορά) και παράλληλα τρέχει με υπερβολική ταχύτητα πάνω από το 75% του επιτρεπτού, τότε θα χάνει το δικαίωμα να οδηγεί. Η τρίτη περίπτωση αφορά σε οδηγό που εντοπίζεται θετικός σε νάρκοτεστ και άλκοτεστ ταυτόχρονα. Τότε θα ενεργοποιείται η διαδικασία για να του αφαιρείται η άδεια οδήγησης από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών.


Τέταρτη προϋπόθεση, αφορά σε οδηγούς που θα πιαστούν δυο φορές σε 12 μήνες να κινούνται με υπερβολική ταχύτητα 75% πάνω από το επιτρεπτό όριο (είτε είναι 50 χλμ, είτε 65, είτε 80 ή 100) και το αδίκημα δεν ρυθμίζεται εξώδικα. Το ίδιο θα ισχύει και για όσους πιαστούν δυο φορές μεθυσμένοι, με το όριο να ξεπερνά τα 71mg αντί 22 που είναι το επιτρεπτό.


Οδηγός θα χάνει την άδειά του όταν πιαστεί στο τιμόνι με τον θανάσιμο συνδυασμό, δηλαδή να κινείται με υπερβολική ταχύτητα και μεθυσμένος. Ακόμα, όταν κάποιος προκαλέσει τροχαίο δυστύχημα με σοβαρούς τραυματισμούς ή υλικές ζημιές και διαπιστωθεί ότι κινείτο είτε με υπερβολική ταχύτητα είτε μεθυσμένος, και τα παραπτώματά του δεν ρυθμίζονται εξώδικα, τότε αυτόματα θα χάνει την άδεια οδηγού.


Τέλος, όσοι κατέχουν επαγγελματική άδεια οδήγησης για ταξί, λεωφορείο ή φορτηγό και εντοπιστούν να οδηγούν υπό την επήρεια ναρκωτικών, αλκοόλ ή με υπερβολική ταχύτητα και τα αδικήματά τους δεν ρυθμίζονται εξώδικα, τότε θα τους αφαιρείται η άδεια και θα χρειαστεί να ξαναπεράσουν τη διαδικασία εξέτασης. Σημειώνεται ότι όταν κάποιος χάσει την άδεια οδηγού, τότε τα στοιχεία του οχήματός του καταχωρούνται σε βάση δεδομένων και τα έξυπνα οχήματα που διαθέτει η Τροχαία θα εντοπίζουν αμέσως αν οδηγεί με στερημένη άδεια. Όσοι χάνουν την άδειά τους θα περνούν από ιατροσυμβούλιο και η συνέχεια θα είναι αναλόγως της γνωμάτευσης.