Νέο πρωτοποριακό σύστημα κυνηγίου


Νέο πρωτοποριακό σύστημα κυνηγίου στην Κύπρο με ριζικές αλλαγές σε πολλούς τομείς διαχείρισης των κυνηγετικών πραγμάτων, μελετούν τόσο ο νέος πρόεδρος όσο και άλλοι αξιωματούχοι της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής (ΚΟΚ & ΔΑΖ), ενόψει της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί, ιδιαίτερα όσον αφορά το λαγό και την πέρδικα. Όλοι δηλώνουν πλέον ότι πρέπει να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές, ώστε να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα του κλάδου και ν’ αυξηθούν τα θηράματα. Και σίγουρα, να σταματήσει το δόγμα του Ταμείου Θήρας με το οποίο ζητά για χρόνια χρήματα, χωρίς να βελτιώνεται η κατάσταση.  

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει, είπε ο πρόεδρος της ΚΟΚ & ΔΑΖ, Ηλίας Πεκρής, είναι ν’ αλλάξει ο τρόπος απελευθέρωσης των 70 και πλέον χιλιάδων περδικιών που εκτρέφει το Σταυροβούνι, ώστε τα πουλιά να αφήνονται στους βιότοπους λίγα-λίγα τους μήνες κυνηγίου και όχι Αύγουστο και Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα να γίνονται τροφή της αλεπούς. Ταυτόχρονα, ζητείται να καταργηθούν πολλοί παλαιοί πυρήνες απελευθέρωσης περδικιών και να εισαχθεί ένα νέο με μετακινούμενους στους οποίους να τοποθετούνται κάθε εβδομάδα κατά τους μήνες της άδειας μικροί αριθμοί περδικιών. «Έβαλαν πριν χρόνια τα κλουβιά -ίσως αρκετά να είναι ακατάλληλα- σε υψώματα και τα περδίκια κατευθύνονται στις πλαγιές όπου τα περιμένουν. Θα έλεγα ότι μέσα σε μετακινούμενους πυρήνες, θα μπαίνουν 10-12 περδίκια και θα κατανέμονται σε μεγάλη έκταση. Έτσι οι κυνηγοί θα γνωρίζουν ότι σε πολλές περιοχές θα υπάρχει θήραμα. Το σύνθημα θα είναι: “Παντού περδίκια, ψάξε να τα βρεις”».

Επισημαίνεται, επίσης, ότι σύντομα θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ οι πρόνοιες της νομοθεσίας για ελεύθερη κατοχή λαγών και περδικιών, γεγονός που θα επιτρέψει την αναπαραγωγή τους από ιδιωτικά εκτροφεία, κυνηγετικούς συλλόγους, κυνηγούς και ιδιώτες. Έτσι θα υπάρχουν αρκετά θηράματα γι’ απελευθέρωση κατά τη διάρκεια πολλών μηνών του χρόνου. 

Περιοδικό άνοιγμα περιοχών

Το δεύτερο σημαντικό γεγονός, τόνισε, είναι να γίνεται εναλλάξ άνοιγμα και κλείσιμο των περιοχών κυνηγίου, δηλαδή το γνωστό «ροτέϊσιον». Βεβαίως, θα μπορούν κάποιες περιοχές να παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ανοικτές ή κλειστές εάν αποδεδειγμένα και επιστημονικά αποτελούν εργοστάσια αναπαραγωγής θηράματος. Και αυτές όμως δεν μπορούν να παραμένουν αιώνια κλειστές γιατί, όπως υπογραμμίζουν αρκετοί επιστήμονες του είδους, με τα πολλά χρόνια θα γίνεται αιμομιξία. Το απέδειξαν οι Άγγλοι κυνηγοί, οι οποίοι έπιασαν τυχαία περιοχές και εφάρμοσαν το σύστημα με θηράματα όπως είναι οι φασιανοί, οι λαγοί και τα κουνέλια. Ταυτόχρονα, μια περιοχή εάν παραμένει κλειστή για 20 χρόνια υπάρχει ο κίνδυνος ασθενειών. Έτσι το καλύτερο είναι ν’ ανοίγει και να κλείνει ώστε ν’ ανανεώνεται ο πληθυσμός του θηράματος. Να πούμε ότι το ανοιγοκλείσιμο θα γίνεται και ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής. Εξυπακούεται, ότι θα διεξάγεται σωστή μελέτη, ώστε ν’ αποδίδει σε θηράματα και όχι να καταστρέψουμε το χώρο εκείνο. Πρώτιστα πριν γίνει κάτι πρέπει να προετοιμάζεται μια περιοχή στην οποία θα τοποθετούνται θηράματα, ώστε να μη σκοτώνονται από τα αρπακτικά. 

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, είπε, περιλαμβάνονται και πολλές μικρές περιοχές («στάματα»), κάποιες από τις οποίες πλέον δεν εξυπηρετούν. «Επαναλαμβάνω ότι σκοπός μας δεν είναι απλώς ν’ ανοίξουμε ή να κλείσουμε περιοχές, αλλά να δώσουμε την ευκαιρία στο θήραμα ν’ αναπαραχθεί για να έχουμε μεγαλύτερους αριθμούς τον επόμενο χρόνο». 

«Δηλώνω ότι είμαι εναντίον του “στάματος”, είτε αφορά περδίκια, είτε ακόμα και μπεκάτσα. Ιδιαίτερα την πρώτη μέρα έναρξης του κυνηγίου συνωστίζονται πολλοί κυνηγοί γύρω από τα κλουβιά απελευθέρωσης περδικιών και μετά από μια-δυο ώρες τελειώνουν όλα. Αυτό το “στάμα” είναι απαράδεκτο. Και φυσικά αποδεκατίζονται τα περδίκια. Ενώ δίδεται η ευκαιρία στον κυνηγό να περπατήσει και να ξεπετάξει το θήραμα, ζώντας έτσι όμορφες συγκινήσεις μέσα στο βιότοπο, αρκετοί στέκονται στα “στάματα”. Εδώ γίνονται και τα μεγαλύτερα νούμερα. Πολλοί είναι εκείνοι που σπάζουν το κότα. Μερικές φορές ξεπερνούν κάθε όριο». 

Όχι χρονοβόρες διαδικασίες για την κατοχή λαγών

Ο κ. Πεκρής είπε ότι με το νέο χρόνο θ’ αρχίσει να εφαρμόζεται και το νέο πλάνο δράσης που έχει υπόψη της η Ομοσπονδία. Με θηραματικά έργα, με αύξηση του λαγού και της πέρδικας, με πολλές αλλαγές στο σύστημα κυνηγίου κ.ά. «Γενικά μιλώντας θα έλεγα ότι θα αλλάξει το επίπεδο του κυνηγίου στην Κύπρο». 

Περδίκια κάθε βδομάδα εντός κυνηγετικής περιόδου

Επεξηγώντας τη θέση για απελευθέρωση περδικιών τους μήνες της άδειας κυνηγίου ανέφερε σχετικά: «Πιστεύω ότι τα περδίκια πρέπει ν’ απελευθερώνονται κάθε εβδομάδα κατά τη διάρκεια της άδειας. Αντί ν’ απελευθερώνονται δυο μήνες πριν, δήθεν για ν’ αγριέψουν, είναι καλύτερα λίγα-λίγα και κατά την περίοδο της άδειας». Ο σκοπός, όπως είχε αναφερθεί επανειλημμένα από αρμόδιους παράγοντες, ήταν «για να τα παίξουν οι κυνηγοί». «Δεν είπαν να τα απελευθερώνουμε για σκοπούς εμπλουτισμού. Αν ήταν έτσι θα κάμναμε απελευθερώσεις τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Είπαν ότι δεν μπορούν να γεννήσουν και ν’ αναπαραχθούν και έτσι τα αφήνουμε τους τελευταίους μήνες πριν την έναρξη της άδειας. Και είναι γνωστές οι μεγάλες απώλειες λόγω των αρπακτικών. Η εισήγηση μου είναι ν’ αλλάξει το σύστημα. Κάθε Σάββατο και κάθε Τρίτη κατά τις ημέρες της άδειας κυνηγίου ν’ απελευθερώνονται λίγα-λίγα σε όσο το δυνατό περισσότερες περιοχές.. Αφού ξοδεύονται τα χρήματα των κυνηγών και γνωρίζουμε ότι πολλά περδίκια δεν μπορούν να επιβιώσουν, γιατί τα απελευθερώνουμε; Θα τολμήσω να πω ότι είναι πεταμένα τα χρήματα των κυνηγών. Από τις 70 χιλιάδες που απελευθερώνουμε τώρα ένας πολύ μεγάλος αριθμός καταστρέφεται. Έτσι με ένα νέο σύστημα απελευθερώσεων θα έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον οι εξορμήσεις». 

«Καλούμε το Ταμείο Θήρας», είπε ο κ. Πεκρής, «να εφαρμόσει νέες πρακτικές έστω και εάν θα έχει περισσότερα έξοδα. Να κρατεί τα περδίκια στα αναθρεπτήρια του στο Σταυροβούνι και οι θηροφύλακες μαζί με τους κυνηγούς να τα απελευθερώνουν. Σίγουρα θα έχουν τη βοήθεια των κυνηγών». 

Απαντώντας σε ερώτηση πώς μπορούν να εφαρμοστούν οι πολύ σημαντικές αυτές αλλαγές, είπε: «Κάθε αρχή είναι δύσκολη. Σιγά-σιγά, σελίδα-σελίδα να γράψουμε το δικό μας βιβλίο και τη δική μας ιστορία. Ξεκινήσαμε ήδη και θα συνεχίσουμε να ασκούμε πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση. Αυτό θα γίνει και προς την πλευρά της κυβέρνησης και το Ταμείο Θήρας, αλλά και την Υπηρεσία Θήρας. Τα θηράματα έχουν μειωθεί σημαντικά και δεν θ’ αφήσουμε έτσι την κατάσταση. Θα χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη μας σαν η μεγαλύτερη τάξη πολιτών, αλλά μέσα στα σωστά πλαίσια και τα δίκαια μας. Εάν χρειασθεί δεν θα διστάσουμε να οργανώσουμε μαζικές κινητοποιήσεις. Πιστεύουμε ότι είναι σωστές οι θέσεις μας και θα βρούμε τρόπους να τις υλοποιήσουμε». 


ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ