Νέο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου-Στην εντατική ένα πρόσωπο


Σε ύφεση βρίσκεται ο ιός του Δυτικού Νείλου, στις ελεύθερες περιοχές, παρά το γεγονός ότι καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες ακόμη  ένα κρούσμα. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, εξάλλου, ανακοινώθηκε στα κατεχόμενα άλλος ένας θάνατος, γυναίκας 37 χρόνων, η οποία προσβλήθηκε από τον ιό.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2019, έχουν επιβεβαιωθεί δέκα περιστατικά ιού του Δυτικού Νείλου, στις ελεύθερες περιοχές, ενώ έχουν καταγραφεί συνολικά πέντε θάνατοι, τόσο σε ελεύθερες, όσο και κατεχόμενες περιοχές.

Το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει τους απαιτούμενους ελέγχους, με τη Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου, Ελισάβετ Κωνσταντίνου, να αναφέρει στην ιστοσελίδα REPORTER πως αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ένας υπερήλικας, ο οποίος επιβεβαιώθηκε με τον Ιό του Δυτικού Νείλου.

«Γενικά είναι σε ύφεση ο ιός. Οι έλεγχοι θα συνεχίσουν να γίνονται μέχρι το Νοέμβριο, όπως προνοεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Παράλληλα, μέχρι το Νοέμβριο θα γίνεται έλεγχος και σε όλα τα δείγματα αίματος», υπέδειξε η κ. Κωνσταντίνου.

Όπως ανέφερε η Ελισάβετ Κωνσταντίνου, το Υπουργείο Υγείας ενημερώνεται για την κατάσταση στα κατεχόμενα, από τη Δικοινοτική Επιτροπή Υγείας και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. 

Μέτρα προστασίας του κοινού
Τα μέτρα προστασίας του κοινού παραμένουν τα ίδια, αναφέρει το Υπουργείο Υγείας.

Το κοινό καλείται να:

  • Φορεί κατάλληλα ρούχα με μακριά μανίκια και παντελόνια κυρίως από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.

  • Σε περίπτωση που το πρόβλημα είναι πολύ έντονο μπορεί να χρησιμοποιηθεί εντομοαπωθητικό όταν βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους. Εντομοαπωθητικά που περιέχουν DEET, picaridin, IR3535 ή αιθέρια έλαια ευκαλύπτου διαρκούν περισσότερο. Ακολουθείστε τις οδηγίες χρήσης στη συσκευασία. Οι έγκυες και οι θηλάζουσες θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες του γιατρού τους, ενώ εντομοαπωθητικά με DEET αντενδείκνυνται σε βρέφη κάτω των δύο μηνών και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή σε παιδιά κάτω των 12 ετών. Εντομοαπωθητικά με αιθέρια έλαια ευκαλύπτου αντενδείκνυνται σε παιδιά μικρότερα των 3 ετών.

Επίσης, για καλύτερη προστασία, το Υπουργείο Υγείας προτείνει στο κοινό:

  • Τοποθέτηση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σήτες) που εμποδίζουν τη δίοδο των κουνουπιών στα παράθυρα και τις πόρτες.

  • Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως για παράδειγμα η χρήση εντομοαπωθητικών με DEET, σε βρέφη μικρότερα των 2 μηνών).

  • Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους.

  • Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσκολεύει την προσέγγιση των εντόμων.

  • Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια).

  • Το πότισμα να γίνεται κατά προτίμηση κατά τις πρωινές ώρες.

  • Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).

  • Χρήση εντομοκτόνων. Περιέχουν πυρεθροειδή (π.χ. περμεθρίνη). Υπάρχουν στο εμπόριο στις εξής μορφές: αερόλυμα (αεροζόλ), ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ («φιδάκια») κ.λπ. Τα εντομοκτόνα δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα. Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης του σκευάσματος ή της συσκευής.

  • Αντικατάσταση των σπασμένων σωλήνων νερού που έχουν διαρροή και απομάκρυνση ή διόρθωση παλιών ελαστικών που συσσωρεύουν νερό.

  • Κάλυψη με σήτες των αγωγών εξαερισμού των βόθρων.