Νεκρά ζώα δηλώνονται ως ζωντανά για να παίρνουν επιδοτήσεις


Αδυναμίες του συστήματος αναγνώρισης και καταγραφής αιγοπροβάτων, καταγράφονται, μεταξύ άλλων, στα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στη σχετική έκθεση συμμόρφωσης των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, νεκρά ζώα δηλώνονται ως ζωντανά, προκειμένου να λαμβάνονται κεφαλικές επιδοτήσεις.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2004 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε τον Κανονισμό 21/2004 που αφορούσε στη θέσπιση συστήματος αναγνώρισης και καταγραφής των αιγοπροβάτων, ο οποίος προβλέπει ότι κάθε κράτος μέλος δημιουργεί σύστημα για την αναγνώριση και την καταγραφή των αιγοπροβάτων. Επίσης, τον Νοέμβριο του 2010 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε τον Κανονισμό 1033/2010, ο οποίος προβλέπει τους ελάχιστους ελέγχους που πρέπει να διενεργούνται για την αναγνώριση και την καταγραφή των αιγοπροβάτων.


Το σύστημα αυτό αποτελεί την κύρια πηγή πληροφόρησης, σχετική με την αναγνώριση και καταγραφή αιγοπροβάτων για εξυπηρέτηση αναγκών και άλλων Τμημάτων της Δημοκρατίας, όπως το Τμήμα Γεωργίας – Κέντρο Εξυπηρέτησης του Αγρότη, το Τμήμα Δασών, καθώς και τον Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών (ΟΑΠ), όσον αφορά στη διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων για το Μέτρο «Συνδεδεμένης Στήριξης Αιγοπροβάτων».


Από τον έλεγχο του πιο πάνω συστήματος, η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει:


Σύμφωνα με πληροφόρηση που δόθηκε από τον Αστυνομικό Σταθμό Επισκοπής στο Επαρχιακό Κτηνιατρικό Γραφείου Λεμεσού, 43 ζώα με συγκεκριμένους κωδικούς αριθμούς εντοπίστηκαν ζωντανά στις κατεχόμενες περιοχές, παρόλο που 31 από αυτά ήταν δηλωμένα στο Σύστημα Αναγνώρισης και Καταγραφής Αιγοπροβάτων ως «νεκρά». Τα ζώα αφορούσαν σε πέντε διαφορετικές εκμεταλλεύσεις, από τις οποίες οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ζήτησαν επεξηγήσεις. Ζητήθηκαν επίσης από την εταιρεία που παρέχει στο κράτος υπηρεσίες συλλογής νεκρών ζώων όλες τις δηλώσεις θανάτων που είχαν συμπληρωθεί από τους κατόχους των υπό αναφορά ζώων. Σε επιστολή, ημερ. 21.12.2016, του προϊστάμενου του Τομέα Υγείας και Ευημερίας Ζώων (ΤΥΕΖ) προς τον Αναπληρωτή Διευθυντή αναφέρεται ότι η εν λόγω εταιρεία παρέλειψε να παράσχει στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες τα στοιχεία που ζητήθηκαν και έκτοτε δεν υπήρξε οποιαδήποτε ενημέρωση επί του θέματος. Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Παρακολούθησης της Σύμβασης, η οποία εγκρίνει τις μηνιαίες πληρωμές προς τον ανάδοχο, φάνηκε να μη γνωρίζει για τη συγκεκριμένη υπόθεση και την εξέλιξή της. Συνεπώς, ο/οι υπάλληλος/οι της εν λόγω εταιρείας, ο/οι οποίος/οι εμπλέκονται στην υπόθεση, ενδεχομένως να συνεχίζουν να διαγράφουν ζωντανά ζώα ως νεκρά και να πιστοποιούν τον θάνατό τους. Επιπρόσθετα, η δυνατότητα καταχώρισης ζωντανών ζώων ως νεκρών στο σύστημα του αναδόχου της σύμβασης για συλλογή ζωικών αποβλήτων δημιουργεί ανησυχίες για τις δικλείδες ασφαλείας που εφαρμόζει ο ανάδοχος για την πρόληψη και εντοπισμό πιθανών ατασθαλιών σε τέτοια θέματα.


Η Ελεγκτική Υπηρεσία υποδεικνύει ότι οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες οφείλουν να ζητήσουν ενημέρωση επί του θέματος τόσο από τον ανάδοχο, όσο και από το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Λεμεσού. Επίσης, πρέπει να διασφαλιστεί ότι έχουν εφαρμοστεί κατάλληλες ασφαλιστικές δικλείδες που να μην επιτρέπουν τη δήλωση ζωντανών ζώων ως νεκρά. Επίσης, έγινε εισήγηση όπως ελεγχθεί δείγμα καταχωρίσεων θανάτων που περιλαμβάνονται σε άλλες εκθέσεις που αφορούν στη συγκεκριμένη περίοδο, ώστε να επιβεβαιωθεί η ορθότητά τους.


Ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών πληροφόρησε την Ελεγκτική Υπηρεσία ότι κατά τη διαδικασία παραχώρησης κατάθεσης, ζητήθηκε από την Αστυνομία να τον τηρούν ενήμερο για την εξέλιξη και κατάληξη της υπόθεσης για το συγκεκριμένο περιστατικό, χωρίς ωστόσο να έχουν ενημερωθεί σχετικά, καθώς και ότι εκκρεμεί η ολοκλήρωση της εκδίκασης της σχετικής δικαστικής υπόθεσης. Ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών πληροφόρησε επίσης την Ελεγκτική Υπηρεσία ότι μέσω ρυθμίσεων, κάθε ατομικός κωδικός του ζώου, που παραλαμβάνεται από την εν λόγω εταιρεία, καταχωρίζεται στην ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων του Συστήματος Αναγνώρισης και Καταγραφής των Ζώων, σύμφωνα με τη δήλωση θανάτου ζώων, που πρέπει να υπογράφεται, τόσο από τον κάτοχο του ζώου που έχει την εκμετάλλευση προέλευσης, όσο και από την εταιρεία που παραλαμβάνει τα νεκρά. Επίσης, πληροφόρησε ότι η εταιρεία συλλογής νεκρών ζώων έχει, βάσει των όρων της σύμβασής της με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, την υποχρέωση να καταχωρεί τα στοιχεία ταυτοποίησης μετά από σάρωση των μέσων αναγνώρισης των ζώων, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες σφάλματος, καθώς και ότι στις περιπτώσεις όπου παρατηρούνται διαφορές, γίνεται διερεύνηση και προωθούνται οι δέουσες διορθωτικές ενέργειες.


Επιγραμματικά τα σημαντικότερα ευρήματα που προέκυψαν από την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες είναι τα εξής:


• Αδυναμίες του Συστήματος Αναγνώρισης και Καταγραφής Αιγοπροβάτων.

• Αδυναμίες και παραλείψεις κατά την υλοποίηση του Σχεδίου εφαρμογής εμβολιασμών για τον καταρροϊκό πυρετό.

• Αδυναμίες σχετικά με συμβάσεις που συνομολογήθηκαν για την παροχή υπηρεσιών για τη συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία και τελική διάθεση ζωικών υποπροϊόντων.

• Αδυναμίες ως προς τη διαδικασία υπολογισμού των τελών σφαγής και των υπερωριών, καθώς και της καταγραφής και του ελέγχου των σχετικών στοιχείων.

• Αδυναμίες στην έγκαιρη είσπραξη των καθυστερημένων οφειλών σφαγείων οπληφόρων ζώων, οι οποίες δημιουργήθηκαν λόγω της παράλειψης των ιδιοκτητών των σφαγείων να καταβάλλουν τα τέλη που εισέπρατταν εκ μέρους των ΚΥ.

• Εγκαταστάσεις τροφίμων ζωικής προέλευσης λειτουργούν υπό όρους για μεγάλο χρονικό διάστημα, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά τα δύο έτη και κατ’ επέκταση χωρίς να νομιμοποιείται η λειτουργία τους.

• Δεν πραγματοποιούνται όλοι οι προβλεπόμενοι από τη νομοθεσία έλεγχοι στα σφαγεία οπληφόρων ζώων, πτηνοσφαγεία, κονικλοσφαγεία και σφαγεία εκτρεφόμενου θηράματος.

• Τα Βιβλία Κίνησης Οχημάτων παρουσιάζουν συστηματικές και σημαντικές διαφορές με τις πληροφορίες του Συστήματος Διαχείρισης Στόλου.

• Δεν ασκείται επαρκής εποπτεία στις εργασίες της Αποθήκης Κλάδου Φαρμάκων και Προμηθειών. 

Πηγή: philenews