Νεφέλη: Το κοριτσάκι που δεν μπορεί να μιλήσει, όμως τραγουδά αγγελικά

«Οι εξετάσεις έδειξαν καρκίνο στον εγκέφαλο, σε τόσο προχωρημένο στάδιο που μας έδιναν μια εβδομάδα ζωής». Η Νεφέλη Αντωνίου τα κατάφερε και σήμερα είναι 18 ετών. Ως παιδί νίκησε τον καρκίνο δύο φορές. Ωστόσο, ένα ισχαιμικό επεισόδιο που προκλήθηκε από μικρόβιο του χειρουργείου τής άφησε εγκεφαλική και σωματική αναπηρία και της στέρησε την ομιλία. Για τις περιπέτειες και το χάρισμά της, μίλησε στον «Φ» η μητέρα της, Κατερίνα.

 

Αφορμή στάθηκε η εμφάνιση της Νεφέλης στην τελετή εγκαινίων του Κέντρου Παιδικού Καρκίνου, την Τετάρτη που πέρασε. Μέσα στο κόκκινο φόρεμά της, η Νεφέλη τραγούδησε με την αγγελική της φωνή το κομμάτι «Αλληλούια», κάνοντας τα μάτια των παρευρισκόμενων να δακρύσουν. Το ταλέντο της, όπως και η ίδια παρέμειναν ζωντανά.

 

«Η Νεφέλη γεννήθηκε χωρίς προβλήματα στην υγεία της. Κάποιο βράδυ, στα τέσσερά της χρόνια, πήγε για ύπνο φυσιολογικά και έπειτα από αυτό δεν μπορούσαμε να την ξυπνήσαυμε. Άνοιγε τα μάτια της για λίγο και έπειτα κοιμόταν ξανά. Οι εξετάσεις έδειξαν καρκίνο στον εγκέφαλο, σε τόσο προχωρημένο στάδιο που μας έδιναν μια εβδομάδα ζωής. Τόσο μεγάλος ήταν ο όγκος! Την Πέμπτη το ανακαλύψαμε και τη Δευτέρα υποβλήθηκε σε εγχείρηση. Ήταν μεγάλο το σοκ. Μέχρι να συνειδητοποιήσουμε τι συμβαίνει, είχε κάνει επέμβαση».

 

Όπως εξήγησε, η ζωή τους επανήλθε σιγά – σιγά, ωστόσο η Νεφέλη έπρεπε κάθε εξάμηνο να υποβάλλεται σε εξετάσεις. «Ήταν εννέα ετών, όταν οι γιατροί ανέφεραν ότι υπάρχει και πάλι όγκος στο κεφάλι της. Αυτή τη φορά δεν ήταν στο ίδιο στάδιο, δεν είχε μεγαλώσει. Οι γιατροί αποφάσισαν ότι θα έπρεπε να γίνει επέμβαση προληπτικά. Εμείς δεν θέλαμε να υποβληθεί και ενώ προγραμματίζαμε το χειρουργείο, τελικά το ακυρώναμε». 

 

Όπως εξήγησε η κ. Αντωνίου, επικράτησε η επιμονή των γιατρών. Η Νεφέλη μπήκε στο χειρουργείο και η επέμβαση έγινε επιτυχώς. Ωστόσο κόλλησε κάποιο μικρόβιο. «Μια εβδομάδα μετά σήκωσε υψηλό πυρετό. Η μόλυνση είχε ως αποτέλεσμα να πάθει σηψαιμία καθώς και ένα ισχαιμικό επεισόδιο (μορφή εγκεφαλικού). Μετά από ένα μήνα οι γιατροί ανακάλυψαν ότι το παιδί είχε πάθει το εγκεφαλικό. Από αυτό προκλήθηκε μόνιμη ζημιά. Καταστράφηκε ο μισός της εγκέφαλος και παρέλυσε η μισή της πλευρά».

 

Η μητέρα της σημείωσε πως τότε χάθηκαν όσες ικανότητες είχε αναπτύξει η Νεφέλη. «Ομιλία, γραφή, ανάγνωση. Δεν μπορούσε να περπατήσει, να αυτοεξυπηρετηθεί. Ήταν σαν να ξαναγεννιέται στα 9 της χρόνια, όμως με έναν εγκέφαλο κατεστραμμένο».

 

Αρχικά δεν είχαν καταλάβει πόσο μεγάλη ήταν η ζημιά που είχε προκληθεί. «Με τον καιρό το ανακαλύψαμε, βλέποντας ότι κάποια πράγματα δεν μπορούσαν να αποκατασταθούν. Μεταξύ αυτών η νοητική της ικανότητα και η πλήρης ομιλία. «Τελικά η Νεφέλη επανήλθε γύρω στο 20% με 30%. Τα μόνα που έμειναν απείραχτα ήταν η ικανότητά της να τραγουδά και η μνήμη της».

 

Σιγομουρμούριζε μετά το κώμα

 

«Ενώ ήταν διασωληνωμένη και μόλις που είχε συνέλθει από το εγκεφαλικό, μουρμούριζε μελωδίες. Τόσο αγαπά τη μουσική! Όσο ήταν σε κώμα, τής έβαζα να ακούει δύο CD που μόλις είχαν κυκλοφορήσει. Δεν μπορούσε τότε να τραγουδήσει, αναπαρήγαγε μόνο τη μουσική. Έκανε πολύ καιρό για να τα καταφέρει. Χρειάστηκαν περίπου τέσσερα χρόνια για να μπορέσει να πει τον πρώτο ολόκληρο στοίχο». Σήμερα τραγουδά όλα τα είδη μουσικής, ενώ τις μέρες που απομένουν μέχρι τα Χριστούγεννα η Νεφέλη έχει προγραμματισμένες 23 εμφανίσεις. Επίσης έχει συμμετάσχει σε συναυλίες Ελλήνων και Κυπρίων καλλιτεχνών. Μάλιστα, τον Μάιο του 2017, έβγαλε το δικό της CD το «Με ένα μαγικό ραβδί», σε μουσική του Σταύρου Σιδερά. 

 

Η Νεφέλη είχε την τύχη να γεννηθεί ταλαντούχα, με τους δύο της γονείς να είναι μουσικοί. «Από μικρή, δύο ετών, τραγουδούσε. Έπαιζε πιάνο. Στα τέσσερά της έκανε ήδη παραστάσεις. Έγραφε δικά της τραγούδια. Όταν ξεκινήσαμε να μαθαίνουμε από την αρχή τα πάντα, στην ομιλία επανήλθε σε περιορισμένο βαθμό. Η επικοινωνία της γίνεται μέσα από το τραγούδι και τη μουσική».

 

Μάλιστα, καθώς κάνει κλασικό τραγούδι, τα κομμάτια που τραγουδά δεν είναι μόνο στην ελληνική γλώσσα, αλλά και στα Λατινικά, τα Ιταλικά και τα Αγγλικά.

 

Έρευνα και διάγνωση στην παιδοογκολογία

 

Η τελετή των εγκαινίων του Κέντρου Παιδικού Καρκίνου του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, στην παρουσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και άλλων αξιωματούχων. Πρόκειται για ένα σύγχρονο διαγνωστικό και ερευνητικό κέντρο παιδοογκολογίας, το οποίο θα συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου, δίνοντας ελπίδα ζωής σε δεκάδες παιδιά.

 

Η πρόεδρος του Ιδρύματος, Πόπη Κανάρη, σημείωσε πως στόχος της δημιουργίας του ερευνητικού κέντρου είναι να στηριχθεί η κλινική εφαρμογή για τη μείωση των ποσοστών θνησιμότητας και να πορευτούν νικηφόρα απέναντι στον καρκίνο. Επιπλέον, ο γενικός διευθυντής του Καραϊσκάκειου, Παύλος Κωστέας, ανέφερε ότι το αρχείο δοτών μυελού των οστών του ιδρύματος αριθμεί 170.000 ενεργούς εθελοντές δότες, εκ των οποίων οι 140.000 Ε/κύπριοι και οι 30.000 Τ/κύπριοι. Πρόσθεσε ακόμη ότι 468 εθελοντές έδωσαν ελπίδα σε αντίστοιχο αριθμό ασθενών από 32 χώρες.

 

Πηγή: philenews.com.cy