Νέα τηλεφωνική απάτη στην Κύπρο- Έτσι ξεγελούν τους πολίτες


Ιδιαίτερη προσοχή συστήνει στο κοινό η Αστυνομία, σχετικά με νέα μορφή απάτης μέσω κακόβουλων τηλεφωνικών κλήσεων που στοχεύουν στην πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές πολιτών και στα προσωπικά και τραπεζικά τους δεδομένα.

Το τελευταίο διάστημα, η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δέχεται αρκετές νέες καταγγελίες τηλεφωνικής απάτης, όπου επιτήδειοι εγκληματίες του κυβερνοχώρου ισχυρίζονται ότι είναι λειτουργοί της εταιρείας Microsoft από το εξωτερικό και καθοδηγούν τους χρήστες σε κάποιες ενέργειες που πιθανόν να οδηγήσουν σε υποκλοπή δεδομένων ή τραπεζικών στοιχείων. Ο τρόπος δράσης των υπόπτων είναι ο εξής:

             Διενεργούν τηλεφωνικές κλήσεις σε συνδρομητές της Κύπρου και παρουσιάζονται ως μηχανικοί του Κέντρου Υποστήριξης της Microsoft. Προσφέρονται να βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων του υπολογιστή για αφαίρεση δήθεν κακόβουλου λογισμικού (virus) ή ακόμα για να εγκαταστήσουν ειδικό λογισμικό για δήθεν προστασία των δεδομένων.

             Προς τούτο (α) ζητούν απομακρυσμένη πρόσβαση (Remote Access) στον υπολογιστή με αποτέλεσμα να έχουν την κυριότητα του υπολογιστή με όλες τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να προκύψουν, όπως πρόσβαση στα ηλεκτρονικά δεδομένα, τραπεζικούς λογαριασμούς, κωδικούς πρόσβασης και άλλα δεδομένα ή (β) ζητούν αριθμούς τραπεζικών καρτών ή άλλων δεδομένων δήθεν για έλεγχο.

Καλείται το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην ανταποκρίνονται στις κλήσεις αυτές και οι πολίτες να μην δίδουν τα στοιχεία τους σε διάφορους επιτήδειους.