Νέα πρόστιμα: Θα σου παίρνει το αυτοκίνητο... ο γερανός

Κατακράτηση οχήματος και αυτόματη αναστολή της άδειας οδήγησης για ατίθασους οδηγούς έρχονται εκτός από τα τσουχτερά πρόστιμα. Παράλληλα, οχήματα που είναι παράνομα παρκαρισμένα θα μετακινούνται με γερανό και οι παραβάτες, εκτός από το πρόστιμο, θα πληρώνουν και τα έξοδα μετακίνησης και φύλαξης.

Το νέο νομοσχέδιο που εκτοξεύει τις ποινές στα ύψη είναι σχεδόν έτοιμο και η Νομική Υπηρεσία μαζί με το υπουργείο Δικαιοσύνης βρήκαν τις νομικές λύσεις, ώστε οι συστηματικοί και επικίνδυνοι οδηγοί να υποστούν βαριά τις συνέπειες. Όπως δήλωσε στον «Φ» ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, η ανάγκη για αύξηση των ποινών προέκυψε από μια μελέτη εμπειρογνωμόνων που έγινε πέρσι και χαρακτήριζε τον Κύπριο οδηγό ως ξεροκέφαλο, εγωιστή και επιπόλαιο.

Εκτός από τις ποινές αλλάζει και η προσέγγιση προς τους νέους οδηγούς, γίνονται στοχευμένες διαφωτιστικές εκστρατείες σε όλα τα ΜΜΕ, εισήχθη το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής στα Λύκεια και έρχεται η Σχολή Επιμόρφωσης των Οδηγών.

Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις κλιμακίων της Ν. Υπηρεσίας και υπ. Δικαιοσύνης, αποφασίστηκε το ύψος των ποινών που σε ορισμένες περιπτώσεις θα φτάσουν και τα 500 ευρώ. Σύμφωνα με τις αποφάσεις που λήφθηκαν: 

– Θα κατακρατείται το όχημα ενός οδηγού όταν πιαστεί με υψηλό ποσοστό αλκοόλης στο αίμα του ή όταν κινείται ενώ έχει κάνει χρήση ναρκωτικών. Εκτός από το γεγονός ότι θα συλλαμβάνεται, δεν θα του επιτρέπεται να μετακινεί μέσω άλλου προσώπου το όχημά του όπως γίνεται σήμερα, αλλά θα το παραλαμβάνει η Τροχαία και θα του παραδίδεται όταν θα αφήνεται ελεύθερος.
– Οδηγός που κινείται με υπερβολική ταχύτητα τότε εκτός από τη σύλληψή του θα του αναστέλλεται αυτόματα η άδεια οδήγησης όπως συμβαίνει τώρα με τους κυνηγούς και τους επαγγελματίες οδηγούς. Αρχικά γίνονταν σκέψεις πριν αφαιρεθεί η άδεια οδήγησης να δίνεται το δικαίωμα στον οδηγό ν’ ακουστεί, ωστόσο βρέθηκε η φόρμουλα της αυτόματης απώλειας της άδειας οδηγού.
– Επίσης, όχημα θα μετακινείται με γερανό και θα κατακρατείται όταν είναι σταθμευμένο στο πεζοδρόμιο, σε στροφή δρόμου ή σε θέσεις αναπήρων. Ο παραβάτης οδηγός θα το παραλαμβάνει εφόσον πληρώσει το εξώδικο, τα έξοδα μεταφοράς και παραμονής σε ειδικό χώρο.

 

Tσουχτερά τα πρόστιμα

Για στάθμευση σε χώρο αναπήρων το πρόστιμο από 85 ευρώ πάει στα 150 ευρώ, ενώ όταν κάποιος οδηγεί χωρίς ασφάλεια, τότε θα πληρώνει πρόστιμο 500 ευρώ που είναι και το ψηλότερο που επιβάλλεται μέχρι σήμερα.

> Για οδήγηση χωρίς ζώνη ασφάλειας, κράνος ή με κινητό στο χέρι, το εξώδικο από €85 εκτοξεύεται στα 300 ευρώ.
> Για διέλευση φώτων τροχαίας με κόκκινο, το εξώδικο από 85 ευρώ αυξάνεται στα 200 ευρώ.
> Για στάθμευση επί του πεζοδρομίου ή εγκατάλειψη σε επικίνδυνο σημείο, το πρόστιμο από 85 ευρώ πάει στα 150 ευρώ.
> Για σάντουιτς κατά την οδήγηση καθιερώνεται εξώδικο 85 ευρώ.

Για την ταχύτητα: Σήμερα η υπέρβαση ταχύτητας κατά 30% τιμωρείται με εξώδικο πρόστιμο ύψους €1 ανά χιλιόμετρο υπέρβασης και 0 βαθμούς ποινής. Προτείνεται η αύξηση του εξώδικου σε €5 ανά χιλιόμετρο υπέρβασης καθώς και αύξηση των βαθμών ποινής σε 2. Η υπέρβαση ταχύτητας κατά 50% τιμωρείται σήμερα με εξώδικο ύψους €2 ανά χιλιόμετρο υπέρβασης και 2 βαθμούς ποινής. Προτείνεται η αύξηση του εξώδικου σε €5 ανά χιλιόμετρο υπέρβασης όπως και η αύξηση των βαθμών σε 3. Η υπέρβαση ταχύτητας κατά 75% τιμωρείται σήμερα με εξώδικο πρόστιμο ύψους €3 ανά χιλιόμετρο υπέρβασης και 3 βαθμούς ποινής. Προτείνεται η αύξηση του εξώδικου σε €5 ανά χιλιόμετρο υπέρβασης όπως και η αύξηση των βαθμών ποινής σε 4. Σημειώνεται ότι οι βαθμοί ποινής ισχύουν και για το δικαστήριο, με τη διαφορά όμως ότι το δικαστήριο δύναται να επιβάλλει τον ανώτατο προβλεπόμενο αριθμό βαθμών ποινής ενώ η Αστυνομία μόνο τον κατώτατο. 

Σε ό,τι αφορά τις ποινές που επιβάλλουν τα δικαστήρια, η κείμενη νομοθεσία προβλέπει για παραβίαση του ορίου ταχύτητας μέχρι έναν χρόνο φυλάκισης ή και πρόστιμο μέχρι €1.708 καθώς και την επιβολή 3 μέχρι 6 βαθμών ποινής. Προτείνεται η αύξηση της ποινής φυλάκισης στα δύο χρόνια, το χρηματικό πρόστιμο μέχρι €6.000 καθώς και η αύξηση των βαθμών ποινής από 5-10. Προτείνεται, επίσης, νέα νομοθετική ρύθμιση για στέρηση της άδειας οδηγού για έναν μήνα όταν η υπέρβαση της ταχύτητας κυμαίνεται από 41% μέχρι 60%, για τρεις μήνες όταν η υπέρβαση της ταχύτητας κυμαίνεται από 61% μέχρι 80% και στέρηση άδειας οδηγού για έξι μήνες όταν η υπέρβαση της ταχύτητας υπερβαίνει το 80%. 

Τι προτείνεται για την κατανάλωση αλκοόλ

Στις περιπτώσεις όπου η αναλογία της αλκοόλης στην εκπνοή του οδηγού υπερβαίνει το καθορισμένο, με βάση τον Νόμο, όριο των 22mg/100ml και συγκεκριμένα ανέρχεται μέχρι 35mg τιμωρείται, σήμερα, με εξώδικο πρόστιμο ύψους €100 και μέχρι 2 βαθμούς ποινής. Με βάση τις υφιστάμενες ρυθμίσεις, το δικαστήριο επιβάλλει πρόστιμο μέχρι €1.000.

Προτείνεται η αύξηση του εξώδικου στα €125 όπως και η αύξηση των βαθμών ποινής από 2 μέχρι 4.

Προτείνεται, επίσης, η αύξηση των ποινών από τα δικαστήρια, με την επιβολή ποινής φυλάκισης μέχρι τριών μηνών, ενώ το χρηματικό πρόστιμο παραμένει μέχρι €1.000. Όταν η αναλογία της αλκοόλης στην εκπνοή του οδηγού κυμαίνεται μεταξύ 36-55 mg/100ml τιμωρείται με εξώδικο πρόστιμο ύψους €200 και 2-4 βαθμούς ποινής. Προτείνεται η αύξηση του εξώδικου στα €300 και οι βαθμοί ποινής από 3-6.

Επίσης, γίνεται εισήγηση για αύξηση των ποινών των δικαστηρίων από 3 μήνες φυλάκισης ή και €2.000 σε 6 μήνες φυλάκισης ή και €3.000. 

Στις περιπτώσεις όπου η αναλογία της αλκοόλης στην εκπνοή του οδηγού κυμαίνεται μεταξύ 56-70 mg/100ml τιμωρείται με εξώδικο πρόστιμο ύψους €300 και 3-6 βαθμούς ποινής. Προτείνεται η αύξηση του εξώδικου στα €500 και οι βαθμοί ποινής από 4-8. Προτείνεται, επίσης, η αύξηση των επιβαλλόμενων ποινών από τα δικαστήρια από 6 μήνες φυλάκισης ή και €3.000 πρόστιμο, στους 12 μήνες φυλάκισης ή και €5.000 πρόστιμο συν στέρηση άδειας οδηγού μέχρι 6 μήνες.

Όταν η αναλογία της αλκοόλης στην εκπνοή του οδηγού υπερβαίνει τα 70 mg/100ml, τότε θα παραπέμπεται ενώπιον της Δικαιοσύνης, όπου γίνεται εισήγηση για αύξηση των ποινών μέχρι δύο έτη φυλάκισης ή και €10.000 ή και στέρηση άδειας οδηγού για έναν χρόνο. 


ΠΗΓΗ:ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ