Νέα μέτρα για την ξενοδοχειακή βιομηχανία


Στις 3 Νοεμβρίου το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει νέα μέτρα στήριξης των εργαζομένων στην ξενοδοχειακή και τουριστική βιομηχανία μέχρι τον Μάρτιο, με στόχο να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα ξενοδοχεία στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, έκανε γνωστό η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου μιλώντας την Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ).

Ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος εξέφρασε την άποψη ότι ο στόχος να διατηρηθούν οι αφίξεις στο 30 ή στο 20% ήταν εφικτός, αλλά δεν επετεύχθη λόγω της κατηγοριοποίησης των χωρών, την οποία περιέγραψε ως την αυστηρότερη της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον κ. Περδίο κανένας δεν μπορεί να αντέξει μία ακόμη χρονιά όπως η φετινή, εκφράζοντας την ελπίδα να ακολουθηθεί μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της κατηγοριοποίησης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης ανέφερε ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2020, η μείωση στα έσοδα από τον τουρισμό σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2019 υπολογίζεται στο 88,5%. Ο κ. Λοϊζίδης διαβεβαίωσε ότι ο Σύνδεσμος θα συνεχίσει να εργάζεται για να μην χαθεί εντελώς η χρονιά, ωστόσο αναγνώρισε ότι υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες. Σύμφωνα με τον κ. Λοϊζίδη σε αυτήν τη συγκυρία η στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας είναι εκ των ων ουκ άνευ, ενώ υπενθύμισε ότι διαχρονικά λειτούργησε ως μοχλός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας.

Στην έκτακτη γενική συνέλευση προσκλήθηκε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου Πανίκος Νικολάου, με τον οποίο έγινε ανταλλαγή απόψεων για τους τρόπους με τους οποίους οι τράπεζες μπορούν να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις να διαχειριστούν αυτήν την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.