Νέα κρίση στα κατεχόμενα με φόντο αρχιτεκτονικό σχέδιο βορείως της Αμμοχώστου


Νέα κρίση, σύμφωνα με ορισμένα τ/κ ΜΜΕ, πυροδότησε η χθεσινή δήλωση του «πρωθυπουργού» Ερσίν Τατάρ στη «βουλή», ότι δεν πρόκειται να υπογράψει το πολεοδομικό σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής Αμμοχώστου – Τρικώμου – Αγίου Σεργίου.

Το σχέδιο εκκρεμεί από την 1η Ιανουαρίου, λόγω της άρνησης του ιδίου να το υπογράψει. Σύμφωνα με την Γενί Ντουζέν, η διορία που είχε δοθεί κατά τις τότε συζητήσεις λήγει στις 15 Ιουλίου, αύριο, και γι’ αυτό τον λόγο το θέμα συζητήθηκε χθες στην «βουλή».

Ο κ. Τατάρ δήλωσε ότι ακόμα δεν άλλαξε η θέση του και οι λόγοι που είχε προβάλει τότε εξακολουθούν να ισχύουν. «Κανείς να μην περιμένει να υπογράψω εκείνο το σχέδιο. Αυτός είναι ένας συνεταιρικός συνασπισμός (ΣΣ: εννοεί την «κυβέρνηση»). Θα συζητήσουμε. Αν δεν έρθει σε ένα σημείο στο οποίο θα συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές, θα παραταθεί».

Η εφαρμογή ενός πολεοδομικού σχεδίου είναι μια σύγχρονη και πολιτισμένη προσέγγιση, δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή σήμερα ο «υπεξ» και εταίρος στην «κυβέρνηση», Κουντρέτ Οζερσάι λέγοντας ότι δεν έχουν πάρει κάποια συγκεκριμένη πρόταση επί του θέματος από τον «κυβερνητικό εταίρο», δηλαδή το ΚΕΕ.

Λόγω της πανδημίας, είπε, δίνουν ακόμη ένα μήνα περιθώριο και πρόσθεσε ότι αν δεν συγκεκριμενοποιηθούν οι προτάσεις εντός αυτού του χρονικού διαστήματος και αν δεν καταστεί δυνατό να τεθεί σε ισχύ ένα πολεοδομικό σχέδιο με μια εποικοδομητική προσέγγιση, «αυτό θα σημαίνει ότι δεν μπορούμε να υπηρετήσουμε αυτή την χώρα. Τότε δεν θα απομείνει και πολύ νόημα γι’ αυτό τον συνεταιρισμό».

Σε παρόμοιες δηλώσεις και η «υπουργός εσωτερικών», Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς, που προέρχεται από το κόμμα του Λαού, η οποία ανέφερε σήμερα ότι το ΚΕΕ θα κάνει αυτό που χρειάζεται για να παραμείνει ο «κυβερνητικός συνασπισμός».