Νέα εποχή στην Αγία Νάπα!

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Ττάκκας - Επιμέλεια: Μιχάλης Αντωνίου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 11 το πρωί, στο Pralina Experience στην Λευκωσία,  η διάσκεψη τύπου  για την παρουσίαση της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας alwaysayianapa.com

Ο Γενικός Διευθυντής της Red WolF Digital Group Κώστας Ντάλτας παρουσίασε την πλατφόρμα του Always Ayia Napa.  Όπως ανέφερε πρόκειται για μια σύγχρονη καινοτόμα πλατφόρμα. Μια πλατφόρμα που φέρνει σε πρώτο πλάνο στις μηχανές αναζήτησης την Αγία Νάπα και αποτελεί το ουσιαστικότερο εργαλείο για τη διαδικτυακή και όχι μόνο προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Αγία Νάπας.

«Αποτελεί ένα διαδραστικό εργαλείο – οδηγό για τον επισκέπτη και τον μελλοντικό επισκέπτη της Αγία Νάπας, αφού μπορεί να αναζητήσει και να ενημερωθεί για τα ξενοδοχεία που υπάρχουν στην περιοχή, τις παραλίες και τις παροχές που προσφέρει η κάθε παραλία, τις δραστηριότητες και τις εμπειρίες που μπορεί να ζήσει στην Αγία Νάπα, καθώς και για τα events που υπάρχουν στην περιοχή. Οι επισκέπτες σήμερα ψάχνουν για ολοκληρωμένες τουριστικές εμπειρίες, όχι απλούς προορισμούς, και εμπιστεύονται τις online κοινότητες κατά τη διαδικασία έρευνας τους, χρησιμοποιώντας παραπάνω από μία οθόνη. Επηρεάζονται και δίνουν βαρύτητα σε online κριτικές, τουριστικές ιστοσελίδες και διαδικτυακές πηγές με αξιοπιστία.


Σκοπός της νέας αυτής πλατφόρμας, είναι η προώθηση του δήμου Αγίας Νάπας, μέσω του ηλεκτρονικού marketing, σε ποσοστό που αγγίζει το 75%, αλλά και η βελτίωση σε οποιαδήποτε προβλήματα!

Το όραμα της Αγίας Νάπας, από τον Δήμαρχο κύριο Γιάννη Καρούσο 

Την παρουσίαση άνοιξε ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, ο οποίος αναφέρθηκε στο μακροπρόθεσμο πλάνο, το οποίο ξεκίνησε το 2013 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2030, για να καταστεί η περιοχή στο καλύτερο κοσμοπολίτικο θέρετρο της Μεσογείου, με αρκετά έργα υποδομής να έχουν ήδη τροχοδρομηθεί.

Για τη διαδικτυακή, τουριστική προώθηση της Αγίας Νάπας, που αποτελεί τη μεγαλύτερη διαδικτυακή εκστρατεία τουριστικού προορισμού στην Κύπρο, o Γιάννης Καρούσος συγκεκριμένα ανέφερε: «Κεντρικός άξονας, της στρατηγικής μας αποτελεί η  επανατοποθέτηση του ονόματος της Αγία Νάπα, του brand name της Αγίας Νάπας. Έχουμε θέσει ως  στόχο το 75% της προώθησης του Δήμου Αγιας Νάπας να γίνεται μέσω digital marketing,  αφού οι στερεότυποι μέθοδοι προώθησης του τουριστικού μας προϊόντος έχουν πλέον ξεπεραστεί. Μέλημα μας είναι το Always Ayia Napa, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να αποκτήσει αρκετές δεκάδες χιλιάδες ακόλουθους, ούτως ώστε η κάθε ανάρτηση μας να αποτελεί ένα μήνυμα με εκατομμύρια στοχευμένους αποδέκτες στην Κύπρο και στο εξωτερικό».


5.5 εκατομμύρια προβολές μέσα σε 6 μήνες!

Η στρατηγική που ακολουθεί ο δήμος Αγίας Νάπας, μέσω του ηλεκτρονικού μάρκετινγκ, έχει μέχρι στιγμής απόλυτη επιτυχίας, καθώς  πηγαίνει κόντρα στις παραδοσιακές μεθόδους marketing, αφού η σύγχρονη εποχή απαιτεί νέα μέσα διαφήμισης!

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε 6 μήνες, ο δήμος Αγίας Νάπας μέσω του ηλεκτρονικού marketing, έχει πετύχει σε όλα τα social media, 5, 5 εκατομμύρια προβολές σε χρόνο μέσα σε έξι μήνες, αριθμοί εξωπραγματικοί για τόσο μικρό διάστημα! Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Καρούσος, στόχος είναι ακόμα περισσότερες προβολές μέσω του ηλεκτρονικού marketing!


Νέα εποχή στην Αγία Νάπα!

Τα τελευταία χρόνια η Αγία Νάπα, μέσω της νέας στρατηγικής που ακολουθεί απο το ηλεκτρονικό marketing, επαναπροσδιορίζει τους στόχους που έχει στον τουρισμό, επενδυόντας σε ακόμη πιο ποιοτικό τουρισμό, Ήδη έχει συνάψει συμφωνίας με ταξιδιωτικούς πράκτορες για τουριμό απο Ελλάδα, Λίβανο και Γερμανία!

Σημειώνεται ότι το δημοτικό συμβούλιο Αγίας Νάπας,μέσω της νέας στρατηγικής του Δήμου που ακολουθεί στον τουρισμό,  αποφάσισε ομόφωνα, όπως καταστεί ακόμη πιο ποιτικός ο τουρισμός του Δήμου, γεγονός που επιβεβαίωνεται απο τους τουριστικούς πράκτορες, οι οποίοι έχουν ήδη αρχίσει να  επενδύουν σε...νέο τουρισμό για την Αγία Νάπα, η οποία αναμένεται να καταστεί το νέο Monte Carlo!

Η πιο πετυχημένη τουριστική χρόνια για τον Δήμο Αγίας Νάπας!

Αξίζει να σημειωθέι πως ο δήμαρχος  Αγίας Νάπας, Γιάννης Καρούσος, δήλωσε πως φέτος, ήταν η πιο πετυχημένη χρονιά για τον Δήμο, τόσο σε αφίξεις, όσο και σε πλεόνασμα!

Πρόκειται για ένα πλεονασματικό προϋπολογισμό κατά 3,6 εκ. ευρώ με 19,2 εκ. έσοδα και 15,6 εκ. δαπάνες, στις οποίες περιλαμβάνονται αναπτυξιακά έργα, όπως η ανάπλαση πάρκων, του παραλιακού μετώπου, του υπαίθριου αμφιθέατρου και του Κέντρο Πολιτισμού, καθώς και η μετατροπή του Μεσαιωνικού Κάστρου σε Μουσείο. Όλα αυτά τα έργα θα συνεισφέρουν στη συνεχή και ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Αγίας Νάπας.

Σημαντική ήταν και η αναφορά του Δημάρχου στην πρόσφατη υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με την πόλη της Κουανγκτσόου, στην Κίνα. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες διπλωματικές επιτυχίες σε τοπικό επίπεδο, καθώς η Αγία Νάπα υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με μία από τις σημαντικότερες κινεζικές πόλεις, που αποτελεί και το εμπορικό λιμάνι της Νότιας Κίνας, με 20εκ. πληθυσμό και ΑΕΠ πέραν των 36 δις.

«Θεωρούμε ότι η Αγία Νάπα μπορεί να αποτελέσει μοντέλο ανάπτυξης για όλη την Κύπρο. Τα βήματα που κάνουμε τα τελευταία χρόνια με τη διαφοροποίηση και τη διεύρυνση των υπηρεσιών και των προϊόντων που προσφέρουμε, είναι βήματα που μπορούν να γίνουν σε όλη την Κύπρο και στα οποία πρέπει να δώσει έμφαση το νέο Υφυπουργείο Τουρισμού», κατέληξε ο κύριος Καρούσος.


Σημειώνεται πως τα τελευταία χρόνια, γίνεται επίσης προσπάθεια να επιστρέψει και ο ντόπιος τουρισμός στην Αγία Νάπα, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται σιγά σιγά αφού παρατηρείται αύξηση.

Οι τέσσερις βασικοί στόχοι marketing επικεντρώνονται στους ακόλουθους άξονες:

Α. Προοδευτική αλλαγή μίγματος επισκεπτών.

Β. Βελτίωση της εμπειρίας του επισκέπτη και με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.

Γ. Αλλαγή συνολικής αντίληψης – σύνδεσης για το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν της περιοχής.

Δ. Προσέλκυση επισκεπτών για short break διακοπές.

Όπως συγκεκριμένα ανέφερε  ο κύριος Καπόπουλος:  «Η Αγία Νάπα προσελκύει επισκέπτες από 3 βασικές αγορές (Αγγλία, Ρωσία, Σκανδιναβικές χώρες). Την ίδια στιγμή προσελκύει επισκέπτες για δύο βασικά προσφερόμενα τουριστικά προϊόντα (ήλιος και θάλασσα / διασκέδαση). Κεντρικό στόχο αποτελεί η αλλαγή του μίγματος των επισκεπτών τόσο σε επίπεδο χωρών προέλευσης όσο και σε τμήματα αγοράς.

Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να αναπτυχθούν και να προβληθούν συνεκτικά τουριστικά προϊόντα (κύρια και δευτερεύοντα), τα οποία θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις προτιμήσεις των επισκεπτών και να διαμορφωθούν με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους. Ουσιαστικά δημιουργούμε μια αντίστροφη διαδικασία: τα τουριστικά προϊόντα και η προβολή τους ενσωματώνουν τις ανάγκες των επισκεπτών που προσέρχονται στην ευρύτερη περιοχή.

Στόχος είναι η προοδευτική αλλαγή της γενικής αντίληψης για το προσφερόμενο προϊόν της Αγίας Νάπας. Για να το επιτύχουμε αυτό θα πρέπει να δημιουργήσουμε συμπληρωματικά τουριστικά προϊόντα, τα οποία απευθύνονται σε διαφορετικά κοινά (αγορές και τμήματα αγορών) και να τα διασυνδέσουμε με τα κύρια προσφερόμενα προϊόντα».

Σημαντική ήταν η αναφορά του κ. Καπόπουλου και στην προσέλκυση επισκεπτών για short break διακοπές. Αυτός ο τύπος διακοπών στοχεύει κυρίως στις αγορές της Ελλάδας, του Ισραήλ και του Λιβάνου και αναφέρεται τόσο σε εκδηλώσεις όσο και σε προσφερόμενο τουριστικό προϊόν πέρα από τον Ήλιο και Θάλασσα. Για την προσέλκυση των επισκεπτών αυτών θα πρέπει αφενός να δημιουργηθούν  συνεκτικά, θεματικά τουριστικά προϊόντα και αφετέρου να προβληθούν  τα θεματικά events που ήδη διοργανώνονται στην Αγία Νάπα.

Ο κύριος Μαζιώτης με τη σειρά του παρουσίασε τη νέα ταυτότητα της Αγίας Νάπας και  όπως ο ίδιος είπε «Ακολουθώντας το παράδειγμα τουριστικών περιοχών στην Κύπρο αλλά και το εξωτερικό, δημιουργήσαμε μια ξεχωριστή ταυτότητα για το τουριστικό προϊόν της Αγίας Νάπας, όπου ενσωματώνει όλα τα στοιχεία που συνθέτουν την τουριστική «εμπειρία» του προορισμού. Ως ταυτότητα ορίζεται το όνομα, το σύμβολο, το λογότυπο και το σλόγκαν που προσδιορίζει και διαφοροποιεί ένα προορισμό. επιπλέον, επικοινωνεί την υπόσχεση μιας αξέχαστης ταξιδιωτικής εμπειρίας η οποία συνδέεται μοναδικά με τον προορισμό».

Δείτε φωτογραφίες απο την διάσκεψη τύπου: