Ναυάγιο Πρωταρά: Πώς έγινε η ανακάλυψη και τα επόμενα βήματα

Το πρώτο ναυάγιο στην Κύπρο, που είναι καλά διατηρημένο, είναι αυτό που εντοπίστηκε την Πέμπτη σε θαλάσσια περιοχή του Πρωταρά. Αυτό αποκάλυψε η Δρ. Στέλλα Δεμέστιχα, αναπληρώτρια καθηγήτρια ενάλιας αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία μίλησε με ενθουσιασμό για το εύρημα, στην εκπομπή ΑΤΖΕΝΤΑ στον ACTIVE.

 

Όπως εξήγησε στο νησί έχουν βρεθεί και άλλα ναυάγια, αλλά όχι σε τόσο καλή κατάσταση. Η σημασία του πρόσθεσε είναι πάρα πολύ μεγάλη, ενώ μετά τις έρευνες το ναυάγιο αναμένεται να δώσει πληροφορίες, για το εμπόριο της τότε εποχής στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τη θέση της Κύπρου σε αυτό.

 

Το πλοίο, είναι ρωμαϊκής εποχής και σημαντικού μεγέθους. Από τους αμφορείς, αποκάλυψε η Δρ. Δεμέστιχα, φαίνεται πως ερχόταν από τη Συρία ή τα παράλια της Κιλικίας. Χρονολογείται ότι είναι της περιόδου μεταξύ 1ου και 2ου αιώνα μ. Χ.

Το ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος πέραν των 30 μέτρων.

Η Δρ. Δεμέστιχα πρόσθεσε παράλληλα πως αυτή είναι η πρώτη φορά που με δημόσια δαπάνη γίνεται τέτοια έρευνα, και είναι η πρώτη φορά που άνθρωποι της ομάδας ανακαλύπτουν ένα ναυάγιο.

Πώς έγινε η ανακάλυψη

Το ναυάγιο ανακάλυψαν δύο εθελοντές – μέλη της ομάδας, που επιθεωρούσαν την περιοχή, καθώς εκεί υπάρχει ακόμη ένα ναυάγιο οθωμανικών χρόνων, το οπoίο ερευνάται.

Οι εθελοντές, έκαναν μία μεγαλύτερη κατάδυση, οπόταν και εντοπίστηκε το πλοίο.

Αμέσως το δήλωσαν στις Αρχές, «κάνοντας το καθήκον τους», εξήγησε η Δρ. Δεμέστιχα.

Πώς προχωρούν οι έρευνες

Σε πρώτο στάδιο, θα γίνει μία καλή τεκμηρίωση και θα προγραμματιστούν τα μέτρα προστασίας του πλοίου, του οποίου μεγάλο μέρος είναι θαμμένο στην άμμο.

Στη συνέχεια, θα ανασυρθούν κάποιοι αμφορείς. Σύμφωνα με την Δρ. Δεμέστιχα, η ανάσυρση ολόκληρου του πλοίου είναι δυνατή, αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται άλλος προγραμματισμός. Κάτι που θα διαφανεί στο μέλλον.