Ναρκωτικά, ακίνητα, οχήματα… έτσι γίνεται το ξέπλυμα


Υποθέσεις με απάτες, πλαστογραφίες, ναρκωτικά, ακίνητα, εκρηκτικά,  που έχουν ως κοινό παρανομαστή το ξέπλυμα χρήματος, καταγράφονται στην έκθεση της Moneyval για την Κύπρο και παρουσιάζει ο «Φ». Συγκεκριμένα, η Αστυνομία ερεύνησε υπόθεση απάτης στην πώληση ακίνητης περιουσίας σε κρατική εταιρεία σε μια πολύ «φουσκωμένη» τιμή. Πολλοί άνθρωποι επωφελήθηκαν από την απάτη, αναφέρει η έκθεση της Moneyval, συμπεριλαμβανομένης της Κυβέρνησης και άτομα που εργάζονται για την κρατική επιχείρηση.

Η Αστυνομία διενήργησε οικονομική ανάλυση και συνεργάστηκε με τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς για τη δέσμευση των εντοπισθέντων περιουσιακών στοιχείων. Τα χρήματα που λήφθηκαν ως δωροδοκίες δεν βρέθηκαν. Σε μια περίπτωση ακίνητο €300.000 ήταν ιδιοκτησία που αναγνωρίστηκε ότι ανήκει σ’ έναν κατηγορούμενο σε ξένη χώρα. Τα χρήματα σε έναν τραπεζικό λογαριασμό στο όνομά του εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το άλλο ακίνητο σε αυτή την περίπτωση ήταν ιδιοκτησία που κατείχε τρίτο πρόσωπο και μετέφερε το ½ του σπιτιού του στη σύζυγό του λίγους μήνες πριν από την έναρξη της ποινικής διαδικασίας. Αυτή η ιδιοκτησία θεωρήθηκε ότι ήταν ρευστοποιήσιμη ιδιοκτησία και περιορίζεται, επίσης, με δικαστική απόφαση ως απαγορευμένο δώρο από τον κατηγορούμενο σε τρίτο.

Πέντε φυσικά πρόσωπα καταδικάστηκαν για αδικήματα διαφθοράς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, καθώς και νομικό πρόσωπο που κρίθηκε ένοχο για αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Έχει εκδοθεί απόφαση δήμευσης της περιουσίας όλων των φυσικών και νομικών προσώπων. 


Nαρκωτικά

 

Υπάρχει και περίπτωση διακίνησης ναρκωτικών μέσω του ταχυδρομείου. Κατά την αναζήτηση από την Αστυνομία στο σπίτι του εμπόρου ναρκωτικών, κατασχέθηκαν φορητοί υπολογιστές. Η Αστυνομία πραγματοποίησε ανάλυση των δεδομένων των φορητών υπολογιστών. Σύμφωνα με την ανάλυση της λίστας πελατών του, κατάφερε να πουλήσει περίπου 5 κιλά ναρκωτικά σ’ ένα χρόνο.

 

Σ’ ένα από τα ηλεκτρονικά του πορτοφόλια, ανάμεσα στα άλλα που είχε δημιουργήσει, ήταν 48,8 bitcoins. Η εντολή δέσμευσης του δικαστηρίου εκδόθηκε για τα 48,8 bitcoins αλλά μέχρι τη στιγμή της εκτέλεσης, άγνωστα άτομα απομάκρυναν τα 48,8 bitcoins από το ηλεκτρονικό πορτοφόλι του ύποπτου, ενώ ήταν υπό κράτηση. Στην συνέχεια, οι οικονομικές έρευνες αποκάλυψαν ότι ο κατηγορούμενος ήταν ο ιδιοκτήτης ακινήτων μεγάλης αξίας. Οι δικηγόροι ζήτησαν ενώπιον του Δικαστηρίου το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων ισοδύναμης αξίας, δηλαδή ακίνητης περιουσίας του κατηγορουμένου. Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για αδικήματα ναρκωτικών και έδωσε τη συγκατάθεσή του για την κατάσχεση ποσού €100.000 ως ισοδύναμου ποσού με την τιμή των bitcoins.

 

Ακίνητα, εκρηκτικά, ναρκωτικά

 

Στη Λεμεσό, το ακίνητο ενός προσώπου ερευνήθηκε γιατί υπήρχε υπόνοια για εκρηκτικά και κατοχή ναρκωτικών ουσιών και κατά την έρευνα εντοπίστηκε ποσό άνω των €300.000 σε μετρητά. Οι εξηγήσεις ως προς την προέλευσή τους δεν ήταν αποδεκτές. Ξεκίνησαν έρευνες εναντίον όλων των συγγενικών προσώπων, εντοπίστηκαν συναλλαγές παρουσιάζοντας χρήματα που πηγαίνουν προς και από την Ολλανδία/Βέλγιο, ενώ υπάρχουν υποψίες ότι το άτομο συμμετέχει στη διακίνηση ναρκωτικών (ο δεύτερος ύποπτος κατοικεί στις Ολλανδικές Αντίλλες). Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με την Europol, τις ολλανδικές και βελγικές Αρχές. Η έρευνα της Κύπρου επεκτάθηκε σε συνδεδεμένες εταιρείες, με έγγραφα που προέρχονται από διάφορες πηγές, όπως τις φορολογικές υπηρεσίες και του μητρώου εταιρειών. Όπως σημειώνεται, λογιστές έχουν προσληφθεί από τον ιδιωτικό τομέα για να βοηθήσουν. 

 

Πλαστογραφία και απάτη

 

Δυο πρόσωπα κρίθηκαν ένοχα το 2017 μετά από μακρά ακρόαση μιας υπόθεσης για συνωμοσία, εξαπάτηση, πλαστογράφηση, κυκλοφορία πλαστών εγγράφων, απάτη, δόλιες συναλλαγές σε σχέση με ακίνητη περιουσία, απόκτηση αγαθών με ψευδή πρόνοιες και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ο καταγγέλλων, ένας ηλικιωμένος, ήθελε να αγοράσει ακίνητη περιουσία και ήρθε σε επαφή με τους δύο κατηγορούμενους, ένας από τους οποίους παρουσιάστηκε ως κτηματομεσίτης. Ο κατηγορούμενος, με ψευδή έγγραφα πώλησε αγροτεμάχιο στον καταγγέλλοντα, ο οποίος κατέβαλε την τιμή αγοράς. Οι πραγματικοί ιδιοκτήτες όμως ποτέ δεν επέτρεψαν την πώληση της γης. Η τιμή αγοράς ήταν €15.000, €7.000 και €14.000 για τα τρία αγροτεμάχια. Πέρα από τα παραπάνω ποσά, ο κατηγορούμενος ζήτησε και έλαβε επιπλέον ποσό €15.500 που κατέβαλε το θύμα ως φόρους.

 

Επιπλέον, ο κατηγορούμενος προσέφερε και προέτρεψε τον καταγγέλλοντα να αγοράσει ένα άλλο ένα κομμάτι γης. Και πάλι, ο αληθινός ιδιοκτήτης δεν εξουσιοδότησε ούτε ζήτησε την πώληση της γης. Η τιμή αγοράς ήταν €4.550.000. Ο πρώτος κατηγορούμενος προσέφερε στον καταγγέλλοντα να καταβάλει μόνο €130.000  σε μετρητά. Ο καταγγέλλων συμφώνησε και έδωσε το ποσό των €5.000 ως πρώτη δόση και αργότερα έδωσε επιπλέον €10.000 ως δεύτερη δόση. Έδωσε, επίσης, τη συγκατάθεσή του να προχωρήσει στην ανταλλαγή των τριών τεμαχίων γης που είχε ήδη αγοράσει. Ο καταγγέλλων κατέβαλε, επίσης, ποσά ύψους €6.000, €20.000, €30.000 και €72.000. Του ζητήθηκε να καταβάλει το ποσό των €37.500, όπως ισχυρίστηκε για φόρους. Ο καταγγέλλων ζήτησε την εγγραφή του τίτλου ιδιοκτησίας της εν λόγω γης στο όνομά του. Λόγω του γεγονότος ότι δεν εκδόθηκε κανένας τίτλος ιδιοκτησίας, ο κατηγορούμενος υπέβαλε ψευδώς στον καταγγέλλοντα ότι οι λόγοι για τους οποίους δεν εκδόθηκαν, ήταν επειδή στην απέναντι πλευρά του δρόμου, υπήρχε ένα άλλο κομμάτι γης που ανήκε στην αδελφή του πωλητή και έπρεπε να αγοράσει αυτό το κομμάτι για να είναι δυνατή η έκδοση των τίτλων ιδιοκτησίας. Ο καταγγέλλων συμφώνησε και κατέβαλε επιπλέον ποσά €4.000, €55.000 και €5.000.

 

Τέλος, ο καταγγέλλων, ο οποίος περίμενε την πράξη του τίτλου στην γη που αγόρασε, έλαβε τίτλο ιδιοκτησίας για ένα διαφορετικό κομμάτι γης το οποίο ουδέποτε συμφώνησε για αγορά. Έτσι, επέστρεψε αυτόν τον τίτλο στον κατηγορούμενο. Ο κατηγορούμενος είπε ότι ήταν λάθος και ότι θα κανονίσει τις σωστές πράξεις τίτλου, κάτι που δεν συνέβη ποτέ. Το θέμα ήρθε σε γνώση των Αρχών όταν το θύμα υπέβαλε καταγγελία στην Αστυνομία η οποία διεξήγαγε εκτεταμένες οικονομικές έρευνες στην υπόθεση. Μετά από καταδίκη, ο πρώτος κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 2-4 ετών για διάφορα αδικήματα και σε 5 χρόνια φυλάκιση για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ο δεύτερος κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2 ½ ετών για τα βασικά αδικήματα και σε 4 φυλάκιση για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. 

 

Αυτοκίνητα

 

Μια εγγεγραμμένη στην Κύπρο εταιρεία διατηρούσε μια επιχειρηματική σχέση με δύο τράπεζες στην Κύπρο. Οι δηλωμένες επιχειρηματικές δραστηριότητες της εταιρείας ήταν: «Αγορά, αποκατάσταση και πώληση κλασικών αυτοκινήτων σε ιδιώτες πελάτες». Σύμφωνα με την υπόθεση, υπήρχαν μετακινήσεις χρημάτων αλλά το θύμα πλήρωσε και δεν πήρε αυτοκίνητο. Η ανάλυση των στοιχείων αποκάλυψε πολλές αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ στη Σλοβακία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σερβία και την Ιρλανδία. Υπάρχουν υποψίες ότι οι λογαριασμοί ανοίχτηκαν χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα ταυτότητας και η υπόθεση παραμένει ανοιχτή.

 

Γυναίκα και ξέπλυμα

 

Στην έκθεση της Moneval καταγράφεται ακόμη μια ενδιαφέρουσα υπόθεση. Υπήρχαν υποψίες και αρνητικές πληροφορίες για κυρία Α, και συμμετοχή της σε εμπορία ναρκωτικών, συμβόλαια θανάτου, εμπρησμός, οικονομικά εγκλήματα κ.λπ. Υπήρχα άλλα τρία άτομα συνδεδεμένα με την κ. Α (κ. Β , κ. C , κ. D). Ήταν υπήκοοι συγκεκριμένης χώρας και είχαν εταιρείες εγγεγραμμένες σε άλλες χώρες. Στην πορεία εντοπίστηκε και άλλη εταιρεία που ήταν διευθύντρια η κ. Α. Η εταιρεία εμπλεκόταν σε ξέπλυμα χρήματος και όλοι οι λογαριασμοί στην Κύπρο έκλεισαν.

 

Αχυράνθρωποι

 

Υπάρχει ακόμη υπόθεση που βρίσκεται υπό διερεύνηση και η εξέλιξη έχει οδηγήσει στην ακύρωση της ιθαγένειας του Κύπριου υπόπτου. Στην υπόθεση υπάρχει πλαστή τεκμηρίωση εγγράφων σχετικά με την πηγή κεφαλαίων, αχυράνθρωποι, κεφάλαια € 6.934.940 με στόχο την επένδυση σε ακίνητα.

 

Επίσης, καταγράφεται υπόθεση σχετικά με ξένα εισοδήματα απάτης και πλαστογράφησης, που αφορούν τρία φυσικά και 22 νομικά πρόσωπα. Στην υπόθεση εμπλέκεται άτομο από τη Μαλαισία που άνοιξε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Κύπρο για αγορά ακινήτων και φαίνεται ότι είναι αχυράνθρωπος. Επίσης, Ιρανοί υπήκοοι ενεργούσαν ως εκπρόσωποι μιας εγγεγραμμένης εταιρείας της Μαλαισίας (Χ), η οποία ενθάρρυνε μια άλλη εταιρεία, που είναι εγγεγραμμένη στο έδαφος Labaun της Μαλαισίας να συνάψει συμφωνία με μια τρίτη εταιρεία. Διακινήθηκαν εκατομμύρια. Ο Ιρανός θεωρείται τώρα ότι ζει στην Κύπρο με ψευδή ονομασία με κυπριακό διαβατήριο.

 

Περίπλοκη υπόθεση

 

Έγινε έρευνα ξεπλύματος σχετικά με δύο φυσικά πρόσωπα και περίπου 60 νομικά πρόσωπα σε σχέση με μια εκτεταμένη φορολογική απάτη που σημειώθηκε το 2007 εκτός Κύπρου. Το συνολικό ποσό απάτης είναι περίπου 230 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Η Κύπρος έλαβε αιτήματα από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ελβετία και τη Γερμανία. Ένα κλιμάκιο απεστάλη από την Κύπρο στη Ρωσία και πήγαν δύο αστυνομικοί της Κύπρου. Ανακρίθηκαν, με τη βοήθεια των ρωσικών Αρχών, δύο βασικοί ύποπτοι. Επίσης, οργανώθηκαν τρεις λειτουργικές συναντήσεις μεταξύ της Κύπρου, της Γαλλίας και της Ελβετίας. Η υπόθεση αυτή θεωρείται περίπλοκη και υπάρχουν επίσης ανοικτές έρευνες σε τουλάχιστον άλλες πέντε χώρες.

 

Χάκερ και λεφτά

 

Η Αστυνομία διερεύνησε μια υπόθεση κλοπής στον κυβερνοχώρο βάσει επίσημης καταγγελίας από κυπριακή εταιρεία που ασχολείται με την επεξεργασία ξύλου και τις εισαγωγές δαπέδων παρκέ στην Κύπρο. Τον Ιούνιο 2016, άγνωστα πρόσωπα χάκαραν την ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ της κυπριακής εταιρείας και του προμηθευτή από τη χώρα A. Η κυπριακή εταιρεία έλαβε παραπλανητικές οδηγίες μεταφορά χρημάτων σε άλλο τραπεζικό λογαριασμό αντί του προμηθευτή. Τα χρήματα αποστέλλονται σε τράπεζα λογαριασμό στη χώρα Β. Η Υποβλήθηκε αίτηση στη χώρα Β για να ενημερωθεί σχετικά με τον τραπεζικό λογαριασμό. Με μέτρα που λήφθηκαν τα χρήματα επιστράφηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό του καταγγέλλοντος στην Κύπρο.

 

Οργανωμένη ομάδα

 

Αριθμός ατόμων ως οργανωμένη ομάδα από άλλες χώρες της ΕΕ διέπραξαν απάτη στο διαδίκτυο. Σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποίησαν πλαστά διαβατήρια ή ταυτότητες και άλλα πλαστά έγγραφα. Έλαβαν μικρά χρηματικά ποσά από το εξωτερικό στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, οι οποίοι στη συνέχεια αποσύρθηκαν εντός της ίδιας ημέρας από ΑΤΜ στην Κύπρο. Δύο άτομα, υπήκοοι χωρών-μελών της ΕΕ, κατηγορήθηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου για συνωμοσία για εξαπάτηση, παραχάραξη έγγραφα, πλαστοπροσωπία, παράνομη μεταβίβαση περιουσίας και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Καταδικάστηκαν στις 11/5/2018 για όλα τα αδικήματα και έλαβαν την υψηλότερη ποινή για το αδίκημα για ξέπλυμα χρήματος δηλαδή 6 χρόνια φυλάκιση.

 

Υπόθεση με Συνεργατική

 

Τον Οκτώβριο του 2018, ελήφθη αλληλογραφία ύποπτες συναλλαγές που αφορούσαν δύο φυσικά πρόσωπα. Διαπιστώθηκε ότι πέντε εμβάσματα ελήφθησαν από δύο γαλλικές τράπεζες σε τραπεζικούς λογαριασμούς διαφόρων ιδιωτών στην πρώην Συνεργατική Τράπεζα Άχνας για ποσό €77.627 και από την ανάλυση προέκυψε ότι οι μεταφορές κεφαλαίων δεν αντιστοιχούσαν στο οικονομικό  προφίλ του Κύπριου υπηκόου. Μέρος του επίμαχου ποσού επιστράφηκε στις αποδέκτριες τράπεζες ενώ το ποσό των €14.656 αποσύρθηκε σε μετρητά από τον κάτοχο του λογαριασμού. Εξετάσεις για το θέμα έγιναν και μέσω της Συνεργατικής Τράπεζας Άχνας, αλλά λόγω του γεγονότος ότι οι λογαριασμοί είχαν τερματιστεί, δεν ήταν δυνατή η ενοποίηση οποιουδήποτε ποσού.

 

Ερευνήθηκαν περιπτώσεις με Χεζμπολάχ

 

Το 2015, ένας Λιβανέζος υπήκοος, κάτοχος καναδικού διαβατηρίου, συνελήφθη από την Αστυνομία σε ένα σπίτι στη Λάρνακα, έχοντας εντοπιστεί με πιθανή διασύνδεση με τη Χεζμπολάχ σε σχέση με μια προγραμματισμένη τρομοκρατική επίθεση. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, βρέθηκαν περίπου 8,5 μετρικοί τόνοι νιτρικού αμμωνίου. Επίσης βρέθηκαν €9.400 που αντιπροσώπευαν την πληρωμή των αμοιβών και των προσωπικών εξόδων. Ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε για διάφορες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης και της παροχής στήριξης σε τρομοκρατική ομάδα, αλλά και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ένας Σουηδός υπήκοος καταγωγής Λιβάνου κατηγορήθηκε για συμμετοχή στη Χεζμπολάχ. Καταδικάστηκε για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 4 ετών και απελάθηκε στη Σουηδία μέχρι το τέλος του 2014 μετά την εκτέλεση της ποινής του. Η επανένταξή του στην Κύπρο απαγορεύθηκε για τα επόμενα πέντε χρόνια. 

 

Κρυμμένα σε αρκουδάκι και μπότες

 

Σε τρεις ξεχωριστές περιπτώσεις βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες μετρητών (50.000 USD 3.000 USD και 15.600 USD) κατά τη διάρκεια φυσικού ελέγχου των ταχυδρομικών θυρίδων προσωρινής αποθήκευσης στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Τα μετρητά ήταν τελείως κρυμμένα. Σε μια περίπτωση σε ένα αρκουδάκι και σε παπούτσι στρατού.

 

Τα κουτιά ήταν που αποστέλλονται από γυναίκες σε ΗΠΑ/Καναδά και απευθύνονται σε άνδρες της νιγηριανής ιθαγένειας που διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές. Διεξάγονται έρευνες και κατασχέθηκαν τα μετρητά.